wildlife

Respecteer de fauna en flora op reis

Om je juist te gedragen en wilde dieren en planten te respecteren op reis, moet je de valkuilen van het wildlifetoerisme herkennen en vermijden. Daarom geven we je enkele tips voor een vakantie met respect voor wilde fauna en flora.

Koop verantwoorde souvenirs

De souvenirindustrie bedreigt veel soorten: koralen, mosselen, reptielen, zeepaardjes,... Bovendien is het verboden om bepaalde zaken mee terug te nemen naar Europa, ook al is de aankoop ervan in het land van oorsprong toegestaan. Heel vaak kopen onwetende toeristen souvenirs die de natuur in gevaar brengen. Als reiziger speel je een belangrijke rol bij de bescherming van wilde dieren en planten. 

Koop geen souvenirs of voorwerpen die afkomstig zijn van bedreigde diersoorten:  vermijd voorwerpen die illegaal zijn of een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Enkele dieren en planten waarvan producten die het vaakst in beslag worden genomen zijn olifanten (ivoor), alligators en krokodillen, koralen, schubdieren, lederwaren gemaakt van de huid van slangen en hagedissen, bepaalde kruiden en algen die in traditionele Chinese geneesmiddelen worden gebruikt, orchideeën en cactussen, en kaviaar. 

Bekijk voor meer informatie de brochure van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Vermijd de valkuilen van het wildlifetoerisme.

Overal ter wereld zit het wildlifetoerisme in de lift. Helaas gaat dat vaak gepaard met wreedheden en dierenleed. Neem niet deel aan activiteiten die de dieren schade berokkenen

  • Laat je niet fotograferen met dieren! Als je dat wel doet, moedig je het misbruik alleen maar aan. De dieren waarmee je op de foto gaat, zijn mogelijk gedrogeerd, bij hun moeder weggehaald, in het wild gevangen, gemarteld of mishandeld. 
  • Blijf op veilige afstand van de dieren: als je te dicht bij een dier komt, kun je het verstoren, laten schrikken of bang maken. Of je nu op safari bent, snorkelt of walvissen spot: gebruik altijd een verrekijker, camera of telescoop om dieren te observeren. 
  • Raak wilde dieren niet aan en voer ze niet. Door dieren te voeren kun je hun specifieke eetpatroon verstoren of ervoor zorgen dat het dier afhankelijk wordt van de mens. Wilde dieren voeden zich zelfstandig en hebben daarbij geen hulp nodig. Je kan ook ziektes overdragen, waardoor het dier uiteindelijk kan sterven. Ook anderson kan jij gebeten worden en een ziekte oplopen die gevaarlijk is voor de mensen.
  • Maak geen ritjes op de rug van wilde dieren: wilde dieren horen niet in contact te komen met mensen, laat staan mensen te vervoeren. Schrap bijvoorbeeld olifantenritjes van je activiteitenlijst. Deze activiteiten kunnen enkel bestaan door martelingen en traumatische ervaringen voor de dieren. 

Kies voor activiteiten die dieren en de natuurlijke omgeving respecteren

Hou onderstaande tips in je achterhoofd tijdens je volgende avontuur!

  • Respecteer het leefgebied van wilde dieren: bossen, zeeën of natuurgebieden zijn stuk voor stuk plaatsen waar heel wat wilde dieren leven. Respecteer die gebieden dus wanneer je ze betreedt.
  • Pluk geen bloemen of planten in het wild. Ze zijn misschien beschermd (of giftig). Koralen zijn bijvoorbeeld kwetsbaar en bedreigd. Raak ze niet met je handen aan, want dan kunnen ze sterven. Ga er niet op staan tijdens het zwemmen of snorkelen. 
  • Wees discreet: als je in een natuurgebied bent waar wilde dieren leven, maak dan geen plotse bewegingen en praat zachtjes. 
  • Verstoor geen nesten en holen.
ZIE ALLE GIDSEN VOOR DAGELIJKSE ACTIE