Zeven diersoorten die een comeback maken

Zeven diersoorten die een comeback maken

Biodiversiteit beschermen is wereldwijd een prioriteit. Bij WWF werken we er al meer dan zestig jaar aan! Onze inspanningen lonen, en dat geeft ons hoop voor de toekomst. We vertellen je graag over zeven vlaggenschipsoorten waarmee het dankzij natuurbehoudsmaatregelen beter en beter gaat. Van reuzenpanda's tot bultruggen: we zien hun populaties groeien. Dat bewijst dat onze inspanningen het verschil maken! Onze planeet bruist van het leven, in alle vormen en kleuren. Het leven op aarde hangt af van die prachtige diversiteit, die we koste wat het kost moeten blijven beschermen.  

Natuurbehoud is ingewikkeld en loopt dus niet altijd van een leien dakje. Gelukkig vallen er ook veel – kleine én grote – overwinningen te vieren! Dat geeft ons de kracht om ons te blijven inzetten voor onze planeet, met jouw steun.

Volwassen panda in profiel in een mistig bos

De reuzenpanda

De reuzenpanda was ooit bijna uitgestorven. Nu staat deze zwart-witte beer symbool voor natuurbehoud! Zijn leefgebied werd beschermd en de strijd met stroperij aangebonden. Resultaat: in China zijn er meer en meer reuzenpanda's. Vroeger was hij bedreigd met uitsterven, nu is de reuzenpanda in de Rode Lijst van Bedreigde Soorten geclassificeerd als kwetsbaar.  Dat is een stap vooruit! 

De tijger

Ook de tijger wist het noodlot te ontkomen. 2010 was het jaar van de tijger. Het geknipte moment om met TX2 – een ambitieus, internationaal project – het tij te keren voor deze grote katachtige. Dankzij strenge beschermingsmaatregelen voor hun leefgebieden, de strijd tegen stroperij en internationale samenwerkingen stabiliseerden de tijgerpopulaties in bepaalde delen van Azië. En in Nepal verdubbelde het aantal tijgers bijna op 12 jaar tijd! Er is nog werk aan de winkel, maar onze inspanningen voor de tijger lonen: dat is duidelijk. 

Indian rhino

De Indische neushoorn

Even geleden leek het erop dat de Indische neushoorn zou uitsterven. De hoofdoorzaak? Intensieve stroperij. Gelukkig ziet de toekomst van dit majestueuze zoogdier er de laatste jaren rooskleuriger uit. In Azië groeit de populatie Indische neushoorns dankzij strengere maatregelen tegen stroperij, de aanleg van beschermde reservaten en bewustmakingscampagnes. Dat geeft ons hoop voor deze iconische dieren! 

Un gorille et son bébé

De berggorilla

Ook de berggorilla plukte de vruchten van heel wat natuurbehoudsinspanningen. Er kwamen beschermingsmaatregelen voor nationale parken, lokale gemeenschappen zetten zich onvermoeibaar in, en het ecotoerisme nam een hoge vlucht. Resultaat: de berggorillapopulaties groeiden in verschillende Centraal-Afrikaanse gebieden! Prachtig nieuws, zeker omdat er veel maatschappelijke onrust heerst in het leefgebied van deze grote apen. 

De Afrikaanse zwarte neushoorn 

De International Union for Conservation of Nature (IUCN) besloot in maart 2020 dat de zuidwestelijke zwarte neushoorn (een van de drie ondersoorten van de zwarte neushoorn) niet meer kwetsbaar is: de populatie groeide met meer dan 11%! Nu is de ondersoort 'bijna bedreigd'. Die bemoedigende trend geldt voor alle Afrikaanse zwarte neushoorns. Ze hebben nog altijd te kampen met stroperij en zijn ernstig bedreigd met uitsterven, maar sinds 2012 gaan hun aantallen alleen maar in stijgende lijn! 

De Europese bizon

1927 was een absoluut dieptepunt voor de Europese bizon: in dat jaar werd het allerlaatste wilde individu gespot. Hoe dat kwam? Het leefgebied van de Europese bizon verdween, en er werd intensief op hem gejaagd. 

Gelukkig leefden er wel nog Europese bizons in gevangenschap. Met hen zetten we een ongelooflijk project op poten. En dat heeft gewerkt! Sinds 2013 herintroduceren WWF-Roemenië en Rewilding Europe Europese bizons in hun oorspronkelijke leefgebied: de Roemeense Karpaten. Elk jaar zetten we kleine kuddes uit in het Țarcu-gebergte. En dat werkt goed, want nu kan je er weer wilde bizons spotten – alsof je terug in de tijd reist! 

De bultrug

Lang werd er intensief gejaagd op de bultrug. Commerciële walvisjacht werd verboden, maar dat was helaas niet genoeg om de bultrug te redden. 

Het goede nieuws? Dankzij talloze inspanningen om ongewenste walvisvangst te vermijden en aanvaringen tussen schepen en dieren te voorkomen, gaat het op verschillende plaatsen in de oceaan weer beter met de bultrug. In Australië alleen al verdubbelden de populaties aan de oost- en westkust sinds het einde van de walvisjacht! 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief