Wolf Fencing Team Belgium plaatst eerste wolfbestendige omheining in Peer

Wolf Fencing Team Belgium plaatst eerste wolfbestendige omheining in Peer

De terugkeer van de wolf in ons land brengt uitdagingen met zich mee. Zo moeten we ervoor zorgen dat het maatschappelijk draagvlak voor de aanwezigheid van deze iconische diersoort behouden blijft. WWF, Natuurpunt en Natagora richtten daarom het Wolf Fencing Team Belgium op. Op 20 juli plaatsen ze de eerste wolfbestendige omheining.

 

Het Wolf fencing team Belgium bestaat uit een netwerk van vrijwilligers, die veehouders bijstaan met advies en de nodige mankracht leveren om de juiste preventieve maatregelen te nemen om schade door wolven te voorkomen. Zo helpen we in de omschakeling naar conflictloos samenleven met wolven. Zo’n 100 vrijwilligers uit heel Vlaanderen stelden zich reeds kandidaat om lid te worden van het Wolf Fencing Team Belgium. Tijdens het weekend van 20 juli krijgt een eerste lichting kandidaten in Peer (Limburg) hun opleiding. Die zal bestaan uit theoretische lessen over de wolf en wolfbestendige omheiningen maar ook uit praktijklessen over het opzetten van de juiste omheining. Daarbij zal meteen een eerste bestaande omheining aangepast worden.

WWF wolf fencing gallery02

Op zaterdag gaan de kandidaat-teamleiders, na een korte theoretische uitleg, zelf aan de slag in een weiland. Ze zullen een bestaande omheining (type ursusdraad) aanpassen en een demo-opstelling van de twee andere types opzetten binnen de bestaande omheining (flexinetten & permanente omheining bestaande uit 5 stroomdraden).

WWF wolf fencing gallery03

Op zondag worden de teamleiders versterkt door extra vrijwilligers. In de voormiddag zullen er verschillende presentaties gegeven worden over de wolf en preventie van schade. In de namiddag gaan de kandidaten het weiland in om daar uitleg te krijgen over de drie types wolfbestendige omheining en over hoe ze deze moeten plaatsen, waarop ze moeten letten en welk gereedschap nodig is.

WWF wolf fencing gallery01

Ben je zelf geïnteresseerd om mee te doen met het Wolf Fencing Team Belgium? Schrijf je dan hier in. Wil je je inschrijven voor de opleidingen? Dan kan dat hier.

Meer informatie:

Pepijn T’Hooft, WWF