WANTED: klimaatwet NU !

WANTED: klimaatwet NU !

Ons land heeft een klimaatwet nodig om de ambities van het klimaatakkoord van Parijs te realiseren in België. Dit is een van de eisen van WWF voor een nieuw regeerakkoord na de verkiezingen. Zonder een bijzondere klimaatwet die de langetermijn klimaatobjectieven vastlegt en een kader biedt voor de efficiënte realisatie maatregelen, zullen onze regeringen blijven aanmodderen.

 

Zo zal het nog langer duren eer onze burgers en bedrijven de nodige steun en omkadering krijgen om een snelle en sociale transitie te maken naar een koolstof neutrale samenleving. Volgens de Raad van State is een kleine wijziging in de grondwet (art. 7bis) nodig om de totstandkoming van een klimaatwet mogelijk te maken. Dat staat artikel staat nu reeds open voor herziening, maar sluit zich tenzij er morgen dinsdag 26 maart wordt gestemd om het artikel ook na de verkiezingen open te houden voor herziening. Gebeurt dat niet, dan slaan N-VA, Open VLD en CD&V het advies van academici in de wind en is er pas in 2024 een volgende kans om een klimaatwet te maken voor België.

Het IPCC rapport van oktober 2018 was heel duidelijk. We hebben nog slechts 11 jaar om de transitie op de sporen te zetten, willen we de opwarming van de planeet onder de gevaarlijke drempel van 2° houden. Gezien de hoogdringendheid waarvoor de wetenschap ons waarschuwt, is het ongehoord en onverantwoordelijk dat sommige partijen de discussie over een klimaatwet voortijdig willen afbreken en zelf de optie niet willen openhouden. WWF staat daarom achter de recente actie van de klimaatactivisten en zal tijdens de stemming in het parlement ter plaatse zijn om zijn positie kracht bij te zetten.