Twee nieuwe jonge Irrawaddydolfijnen in de Mekong

Twee nieuwe jonge Irrawaddydolfijnen in de Mekong

WWF-Cambodja viert feest! Tot hun grote vreugde hebben onze collega’s daar vernomen dat er niet één maar twee nieuwe kleine Irrawaddydolfijnen zijn geboren in het stroomgebied van de Mekongrivier in de provincie Kratie, in het noordoosten van Cambodja. Het gaat om een dolfijnensoort die met uitsterven bedreigd is in de Mekong. In Cambodja blijven er nog maar 80 volwassen dieren over en in buurland Laos werd de soort recent uitgestorven verklaard.

De ontdekking

Het eerste jong werd op 11 augustus opgemerkt door de bewoners van een dorpje in de buurt, die onmiddellijk het WWF-team dat in de regio actief is op de hoogte hebben gebracht. Met zijn camera in aanslag ging projectassistent Tan Buwath ter plaatse. Hij kon bevestigen dat het om een pasgeboren dolfijn ging, van waarschijnlijk twee of drie weken oud. Twee dagen later meldden de bewoners dat ze een tweede dolfijnenjong gespot hadden, dat wellicht pas een paar dagen eerder was geboren.

WWF dauphin dolfijn gallery4

Nieuwe hoop

Zulke waarnemingen zijn enorm goed nieuws voor het voorbestaan van de Irrawaddydolfijnen die in de Mekong leven. Nu de resultaten beter zijn dan vorig jaar hoopt het WWF-team ter plaatse meer dan ooit dat de neerwaartse spiraal voor deze soort omgebogen kan worden. Tot nu toe ging het aantal dieren er alleen maar op achteruit. Seng Teak, directeur van WWF-Cambodja, weet met zijn vreugde geen blijf: ‘Ik ben zo blij te horen dat er twee jonge dolfijnen zijn bijgekomen in de Mekong. Zonder onze rivierwachters en onze onvermoeibare terreinploegen hadden we dit spektakel nooit mogen meemaken.’

WWF dauphin dolfijn gallery5

Het project 

Sinds 2015 steunt WWF-België het lokale team in Kratie, Cambodja, met hun dagelijkse inspanningen om de laatste dolfijnen van de Mekong te beschermen. Deze zijn bedreigd door het gebruik van kieuwnetten, door visvangst met elektrische schokken of explosieven, door vervuiling en door verschillende stuwdamprojecten in de regio. Ongeveer 70 bewakers uit de omringende dorpen patrouilleren langs de negen bassins van de Mekong waar de dolfijnen zich in bevinden. Het WWF-team heeft meerdere sensibiliseringscampagnes gehad om het belang van de dolfijnen voor de bevolking duidelijk te maken. Zo kent bijvoorbeeld de door WWF georganiseerde ‘Dag van de dolfijn’ bijvoorbeeld elk jaar een groot succes in Kratie.

 WWF dauphin dolfijn gallery1