Frankrijk lanceert het grootste damverwijderingsproject op het continent

Frankrijk lanceert het grootste damverwijderingsproject op het continent

Het besluit van Frankrijk om twee grote dammen te verwijderen kan het begin van een nieuw tijdperk betekenen voor de Europese rivieren. Met duizenden dammen die vandaag Europa's weinige overgebleven vrij stromende rivieren bedreigen, zet het Franse voorbeeld landen aan om zich te richten op het herleven van hun rivieren en in te zetten op grootschalige damvernietiging in plaats van nieuwe dammen te maken. WWF is lid van de ‘Dam Removal Europe’ coalition.

 

Acht jaar nadat het idee aanvankelijk was besproken, ging de Franse regering akkoord om de 35 meter hoge Vezins en 15 meter hoge 'La Roche qui boit'-dammen van de rivier de Selune in Normandië in 2018 te verwijderen. "De ontmanteling van deze oude dammen na bijna 100 jaar waterkracht productie is een mijlpaal in Europa's houding ten opzichte van zijn rivieren en energieproductie", zei Roberto Epple, oprichter van het European Rivers Network (ERN). "Door deze obstakels te verwijderen, wordt de hele 90 km van de Sélune opnieuw opgebouwd, waardoor vissen kunnen migreren en sedimenten kunnen stromen en de biodiversiteit van de rivier snel kan toenemen."

WWF barrage france dam frankrijk gallery1

Een revolutie in het beheer van onze rivieren

De Franse beslissing om deze twee grote dammen te ontmantelen kan de start betekenen van een nieuw tijdperk in het beheer van de Europese rivieren. Terwijl Frankrijk vooroploopt, hebben landen van Spanje tot Finland de afgelopen jaren veel kleine en verouderde dammen verwijderd, maar het vrijmaken van de Selune is het grootste damverwijderingsproject tot nu toe in Europa - en een belangrijke stap om het leven terug te brengen naar de rivier waaronder wilde zalm en paling waarvan de migraties al tientallen jaren door de dammen worden geblokkeerd.

WWF barrage france dam frankrijk gallery2

Het blokkeren van rivieren met dammen, stuwen en andere infrastructuur hebben een belangrijke rol gespeeld in het catastrofale verlies van vissen en andere zoetwatersoorten over het hele continent. Het verwijderen van deze concrete obstakels zal helpen deze tendens om te keren en andere voordelen te bieden aan gemeenschappen langs de Europese oevers, waaronder inkomsten van vissers die de vissen terug zullen volgen naar de rivieren. Visserijverenigingen hebben namelijk lang samengewerkt met Franse milieuactivisten en WWF om de twee Selune-dammen neer te halen als onderdeel van de coalitie 'Vrienden van de Selune'.

"De keuze om deze dammen te verwijderen, zal een revolutie teweegbrengen in Europa's benadering van rivieren: in plaats van het bouwen van nieuwe dammen, is het tijd om dammen te ontmantelen en het leven terug te brengen naar onze rivieren," zei Bart Geenen, Hoofd van de zoetwater dienst van WWF-Nederland. "Studies tonen duidelijk aan dat damverwijdering verreweg de meest kosteneffectieve manier is om rivieren te herstellen. Levende rivieren versterken de biodiversiteit en bieden nieuwe en opwindende kansen voor de lokale bevolking."