Een 4e wolf waargenomen in België!

Een 4e wolf waargenomen in België!

Na meer dan een eeuw afwezigheid is de wolf terug in België. Een 4e wolf werd waargenomen in Ebly (Neufchâteau) in de nacht van 1 mei. Dat is uitstekend nieuws voor de biodiversiteit.

 

Het dier zou meer dan 800 km hebben afgelegd voordat het in Wallonië aankwam! DNA-tests werden uitgevoerd op zijn uitwerpselen. De resultaten laten zien dat hij uit de Frans-Italiaanse Alpen komt. Corentin Rousseau, bioloog bij WWF-België is enthousiast: 'Dit is een primeur! De drie andere wolven die vandaag op ons grondgebied leven, zijn van Duits-Poolse afkomst.'

Zal hij blijven?

Volgens Corentin Rousseau, 'vallen alle puzzelstukken samen om een permanente vestiging te verwachten'. De Ardennen zijn gastvrij. Er is voedsel in overvloed. Naya en August (in België sinds 2018) vestigden zich in de bossen van Limburg. Volgens onze expert is Naya begin mei bevallen. Na een rustige tijd dicht bij de moeder moeten ze deze zomer ‘hun neus aan het vensterraam steken’.

WWF loup wolf gallery5

Goed nieuws voor de biodiversiteit

De terugkeer van de wolf heeft een positieve invloed op de biodiversiteit. De aanwezigheid van dit grote roofdier moedigt herbivoren aan om vaker te bewegen. Door deze bewegingen kan de vegetatie regenereren. Aan het hoofd van de voedselketen speelt de wolf ook een rol als regulator van de soort.  

Geen gevaar voor de mens!

De wolf heeft een slechte reputatie. Toch vormt hij geen gevaar voor de mens. Het dier valt gemakkelijke prooien aan (gewonde, zieke of bejaarde dieren). Slechts 1% van het voedsel komt van vee (schapen en geiten). Om conflicten te voorkomen en fokkers te helpen hun dieren te beschermen, hebben Natagora, Natuurpunt en WWF het ‘Wolf Fencing Team’ opgericht. Dit is een project dat informatie en hulp biedt bij de installatie van afrasteringen. Het doel is om te voorkomen dat wolven gedomesticeerde dieren aanvallen.

WWF loup wolf gallery6