Earth Hour

Earth Hour

Earth Hour vindt plaats op zaterdag 28 maart van 20u30 tot 21u30. Elk jaar doven steden over heel de wereld de verlichting van hun monumenten gedurende één uur om zo de aandacht van burgers te trekken op de klimaat- en biodiversiteit crisis. Wegens de lockdown zal deze actie zich voornamelijk voordoen in de intimiteit van onze huiskamers. WWF roept burgers op om al hun digitale apparaten even uit te schakelen en samen met hun familie na te denken over hun relatie met de natuur en de wijze waarop we ze beter kunnen beschermen.

 

Elk jaar worden de lichten gedoofd naar aanleiding van ‘Earth Hour’. Deze symbolische actie wil de aandacht vestigen op de wereldwijde crisis waarin het klimaat en de biodiversiteit verkeert. De voorbije 13 jaar werden monumenten zoals de Grote Markt in Brussel, de Eiffeltoren in Parijs, Big Ben in Londen en de piramides in Egypte gedurende één uur in duisternis gehuld. In 2020 kiest WWF voor een andere aanpak. Vanwege het coronavirus is het belangrijk om thuis te blijven om onze gezondheid en deze van anderen te beschermen. De ‘lockdown’ verplicht ons meer dan ooit onze levens te digitaliseren zodat we in contact kunnen blijven met onze naasten en onze collega’s. Toch is de actie “Earth Hour 2020” belangrijker dan ooit want de klimaatcrisis zal deze pandemie zeker overleven. En als we niets ondernemen, zal de biodiversiteit verder ineenstuiken over heel de wereld, met ernstige gevolgen voor de mens.

De impact van de mensheid op de natuur moet een dringend en actueel onderwerp blijven. Om exact deze reden grijpt WWF Earth Hour aan als gelegenheid om na te denken over onze relatie met de natuur. “Wij bevinden ons momenteel in een buitengewone situatie waarbij onze relaties en ons gedrag naar anderen toe drastisch zijn overhoop gehaald. We zitten allemaal in ons eigen huis. Een moment van introspectie dringt zich op. Deze zaterdag biedt Earth Hour de gelegenheid om stil te staan bij onze relatie met de natuur,” meent Koen Stuyck, woordvoerder van WWF België. “Laten we voor één uur onze televisie, computer en smartphone uitzetten om samen met je naasten te praten over hoe we de natuur beter kunnen beschermen.

WWF geeft enkele ideeën om de discussie te starten met de kinderen tijdens een etentje bij kaarslicht, een gezelschapsspel, het lezen van een boek of het knutselen met gerecycleerd materiaal, … De website van de Rangerclub staat vol interessante ideeën om zowel binnen als buiten je opnieuw te verbinden met de natuur.