De reuzenpanda wordt niet langer ingedeeld als bedreigde diersoort!

De reuzenpanda wordt niet langer ingedeeld als bedreigde diersoort!

Dankzij ongelofelijke inspanningen voor natuurbehoud is deze iconische diersoort een categorie gedaald in de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van IUCN van bedreigd naar kwetsbaar, als resultaat van de opmerkelijke groei van hun populatie!

 

Sinds de jaren tachtig werkt de Chinese overheid met WWF aan het beschermen, uitbreiden en verbinden van het leefgebied van reuzenpanda’s en ontelbare andere dier- en plantsoorten. De druk op de bossen vermindert omdat met de lokale bevolking alternatieve bronnen van inkomsten zijn ontwikkeld.

Dit is al een grote stap in de goede richting, maar natuurbehoudsinspanningen blijven nodig. Lo Sze Ping, directeur van WWF in China: ‘De reuzenpanda is uitgegroeid tot een wereldwijd symbool van natuurbescherming. We vieren dan nu ook het succes dat er voor het eerst een voorzichtig herstel is. Maar we beseffen ook dat we er nog lang niet zijn, want slechts 1864 panda’s in het wild blijft een kwetsbaar aantal. De bedreigingen zoals slecht geplande wegenprojecten en klimaatverandering zijn niet eenvoudig op te lossen, maar de aanhouder wint!’