Gigantisch nieuw biosfeerreservaat erkent door UNESCO: de ‘Amazone van Europa’

Gigantisch nieuw biosfeerreservaat erkent door UNESCO: de ‘Amazone van Europa’

Vandaag 15 september roept de UNESCO het Mur-Drave-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld dat zich uitstrekt over niet minder dan 5 landen. Nu de wereld wordt geconfronteerd met een klimaatcrisis en een aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa. Het is een internationaal model van natuurbehoud, veerkracht tegen klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.

UNESCO heeft op woensdag 15 september 2021 het grensgebied Mur-Drave-Donau officieel uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Voor deze erkenning werkt WWF al jaren samen met UNESCO, in samenwerking met de autoriteiten van de vijf betrokken landen en met lokale partners. Het reservaat is het eerste ter wereld dat 5 landen omvat: Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië.

De ‘Amazone van Europa’

Dit biosfeerreservaat strekt zich uit over Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië. Het wordt doorkruist door 700 kilometer rivieren: de Mur, de Drava en de Donau, vandaar de naam. De totale oppervlakte van het reservaat is bijna 1 miljoen hectare, waardoor dit het grootste beschermde rivierengebied van het continent wordt en het de bijnaam "de Amazone van Europa" opleverde.

De regio herbergt een uitzonderlijke biodiversiteit, voorziet de inwoners van de regio van drinkwater en beschermt hen tegen overstromingen.

Op de natuur gebaseerde oplossingen

Dit biosfeerreservaat is een mooi Europees voorbeeld van hoe de natuur ons oplossingen kan bieden, als ze behouden blijft: 900.000 mensen wonen in dit gebied en zijn ervan afhankelijk voor hun levensonderhoud. De ongerepte uiterwaarden van het biosfeerreservaat voorzien de bewoners van drinkwater en helpen hen zichzelf te beschermen tegen overstromingen.

Een uitzonderlijke biodiversiteit

Met zijn zeldzame alluviale bossen, zand- en grindbanken, eilanden, meanderende rivieren en binnenwateren, herbergt het nieuwe Mur-Drave-Donau-reservaat een buitengewone biodiversiteit. De regio herbergt de hoogste dichtheid van broedende zeearenden op het vasteland van Europa, evenals ernstig bedreigde otters, bevers en steuren. Het is ook een belangrijke tussenstop voor meer dan 250.000 trekvogels per jaar.

De spectaculaire landschappen van het reservaat trekken ook steeds meer bezoekers. Het Europese Amazonegebied heeft het potentieel om duurzaam, op de natuur gebaseerd toerisme in de regio te ontwikkelen.

Maar bovenal dient het als een succesmodel waar de mens in harmonie met de natuur kan leven.