Belgische fotograaf wint prestigieuze WWF-Frans Lanting Photo Award

Belgische fotograaf wint prestigieuze WWF-Frans Lanting Photo Award

De winnaars van de prestigieuze WWF-Frans Lanting Photo Award zijn zondag bekend gemaakt in het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam. De jonge en volwassen natuurfotografen van deze vijfde editie zijn er in geslaagd om in één krachtig beeld een verhaal te vertellen. Een dode jan-van-gent in plastic afval vertelt over een grote bedreiging, terwijl foto’s van een zwangere steurgarnaal, een hert in het zonlicht en een vers geweven spinnenweb de hoop en kracht van de natuur weerspiegelen.

De winnende beelden van Nederlands grootste natuurfotowedstrijd zijn gekozen uit ruim 7.000 inzendingen. De jury stond onder leiding van de beroemde natuurfotograaf en WWF-ambassadeur Frans Lanting. Bij de volwassenen heeft de 46-jarige Gino Symus uit België gewonnen met een bijzondere belichte foto van een zwangere steurgarnaal waarbij de zon boven het water zorgt voor tegenlicht en je zelfs de eitjes in het lijf van de garnaal kunt zien.

Bij de Young Talents won de 12-jarige Dirk Hoogenstein uit Utrecht de prijs met een aangrijpende foto van een dode jan-van-gent omringd door plastic afval.

De Kids Award is in de wacht gesleept door de 8-jarige Duco Slooff uit Zeist. Hij legde op artistieke manier een spinnenweb met dauwdruppels vast. De Publieksprijs is gewonnen door de 15-jarige Mark de Wit uit Den Hoorn die tijdens een boswandeling opeens een hert spotte die prachtig belicht werd door de zonnestralen die door de bomen schenen.

 

Foto’s met een verhaal

De diverse awards werden uitgereikt door juryleden Humberto Tan, Kim Feenstra, Jasper Doest en Christiaan van der Hoeven. Zij roemden de verhalende kracht van natuurbeelden. Juryvoorzitter Frans Lanting sprak de winnaars toe via een videoboodschap: “We hebben  niet alleen gelet op de techniek en het beeld maar ook op de verhalende kracht van foto’s. Het is mooi dat je dat bij de winnaars ook terugziet.”

 

Fotoreis naar WNF-project

De winnaar van dé WWF-Frans Lanting Award, Gino Symus, heeft een fotoreis gewonnen naar een  WWF-project in Zambia. Hij gaat daar onder professionele begeleiding van Jasper Doest de natuur  fotograferen. De andere prijswinnaars winnen behalve de award een meet & greet met Jasper Doest en een verblijf in Center Parcs.

De circa tweehonderd beste foto’s van deze editie van de WWF-Frans Lanting Photo Award zijn gebundeld in het boek Ooggetuigen. De natuurfoto’s zijn voorzien van commentaar van de jury en de makers. Het boek is te bestellen op wwf.nl/fotoboek2018. Daarnaast zijn de foto’s tot 14 december tentoongesteld in de ontvangsthal van het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam.

 

Prijswinnaars en juryrapport

Winnaar WWF-Frans Lanting Award: Zwangere steurgarnaal in zonlicht
Gino Symus, Boortmeerbeek (België)

Juryrapport Frans Lanting
Onder water fotograferen in Nederland is – gezien het troebele water en de stroming – geen makkelijke opgave. Toch is deze fotograaf erin geslaagd om op geraffineerde wijze een zwangere steungarnaal te fotograferen. De zon boven het water zorgt voor tegenlicht en je kunt zelfs de eitjes in het lijf van de garnaal zien. Met een hele goede combinatie van techniek, esthetiek en inhoud laat deze fotograaf zien hoe bijzonder het leven onder water in Nederland is.

Gino Symus
“Ik stuitte in de Zeeuwse wateren op een zwangere steurgarnaal. In het koesterende zonlicht bleef ze mooi poseren, omringd door aasgarnaaltjes. Het plaatje klopt helemaal: vol leven onderwater en ook nog nieuw leven op komst”.

 

Winnaar Young Talent Award: Plastic dood
Dirk Hoogenstein (12), Utrecht

Juryrapport Frans Lanting
Deze fotograaf heeft een hele indringende foto gemaakt van een dode jan-van-gent omringd door plastic afval. Het is een actueel probleem, gevat in een hele mooie compositie waar kleuren en patronen bij elkaar komen. De manier waarop die dode vogel daar middenin zit, zet ons allemaal aan het denken. Daarom is dit niet alleen de mooiste, maar ook de belangrijkste foto in deze categorie. 

 Dirk Hoogenstein
“Plastic is heel slecht voor de natuur. Dat wilde ik met deze foto laten zien. De jan-van-genten op Helgoland bouwen hun nesten met wat ze zoal aantreffen, dus komt er veel van ons afval in terecht, zoals de plastic visnetten die in zee ronddrijven. Het woei heel hard dus het was moeilijk om de camera stil te houden. Maar het is toch gelukt”.

 

Winnaar Kids Award: Het web zonder spin
Duco Slooff (8), Zeist

Juryrapport Frans Lanting
Een foto van een spinnenweb met dauwdruppels is natuurlijk al vaker gemaakt. Maar deze fotograaf heeft een hele artistieke manier gevonden om dat te doen; met een mooie belichting en het hart van het spinnenweb ligt helemaal aan de linkerkant van de compositie. Daarom was de jury het erover eens: dit is de winnaar in deze categorie.

Duco Slooff
“Ik maak niet zo vaak foto’s van iets wat door een dier is gemaakt, maar dit web zonder spin op het Leersumse Veld kon ik toch niet weerstaan. De druppeltjes die eraan plakken hebben het in een soort sieraad veranderd”.

 

Winnaar Publieksprijs: Hert in ’t licht
Mark de Wit (15), Den Hoorn

Juryrapport
Dat deze foto van de Nederlandse natuur de Publieksprijs heeft gewonnen, stemt de jury blij. Het licht is mooi, bijna mystiek, waarbij het damhert majestueus poseert. Het bevestigt dat je niet heel ver hoeft te reizen om een mooi beeld te schieten.

Mark de Wit
“Ik was vroeg opgestaan om foto’s te maken in de buurt van mijn dorp Vogelenzang. In het mooie ochtendlicht trof ik dit hert aan op een duin. Voor mij een gaaf beeld vol prachtige lijnen en silhouetten”.

 

Jury
De jury bestaat uit model, actrice én fotografe Kim Feenstra, WWF-ambassadeur Humberto Tan, de internationaal onderscheiden natuurfotograaf Jasper Doest en natuurlijk Frans Lanting zelf. Vanuit het Nederlands Fotomuseum is verder Marieke Wiegel jurylid. Zij werkte eerder voor onder meer World Press Photo en Magnum Photos in Parijs. WWF-expert Christiaan van der Hoeven completeert de jury. De juryleden letten bij hun beoordeling van de inzendingen enerzijds op het resultaat (accent op fotografie en beeld) en anderzijds op het verhaal achter het beeld.

Einde bericht