WWF earth hour 2018 cover WWF earth hour 2018 cover

 

Zaterdag 24 maart zal het wereldwijde evenement Earth Hour plaatsvinden! Van 20.30u tot 21.30u zullen miljoenen mensen van over de hele wereld symbolisch hun lichten doven om hun steun voor de strijd tegen de klimaatverandering te tonen en de impact van de klimaatverandering op de biodiversiteit, die ons allen aangaat. Maar dit jaar kan je nog meer doen!

 

Voor de gelegenheid stelt WWF 3 concrete acties voor, om op je eigen manier in te grijpen voor de bescherming van onze biodiversiteit en het klimaat:

 

 • Vraag je gratis digitale feestkit aan

  Doof op 24 maart niet alleen je lichten, maar maak ook van deze unieke gelegenheid gebruik om je vrienden uit te nodigen, samen het Earth Hour-spel te spelen en zo het belang van de klimaatverandering te ontdekken in een feestelijke sfeer.

 • Vraag om de biodiversiteit op te nemen in onze klimaatplannen

  Wend de macht van Twitter aan om, met behulp van een cartoon, onze ministers van Milieu te vragen het verlies van de biodiversiteit op te nemen in het Nationaal Klimaat- en Energieplan, dat vervolgens gepresenteerd zal worden aan de Europese Unie.

 • Schrijf een kind in bij de Rangerclub

  Bied een kind de kans om een echte natuurbeschermer te worden, door hem of haar in te schrijven voor de Rangerclub, de club van WWF voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Op het programma: natuuractiviteiten in heel België, 5 magazines per jaar boordevol informatie over dieren en de natuur, en veel meer andere voordelen.

Klimaatverandering zorgt voor een verlies aan biodiversiteit (droogte en het verlies aan landschappen, en voedselverlies; opwarming van de oceaan, het verbleken van het koraal en het verlies aan vis/voedsel wat een vorm van levensonderhoud is) en dit verlies aan biodiversiteit verergert de impact van klimaatverandering (ontbossing houdt een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot in). Het ene kan niet beschermd worden zonder het andere te stoppen.


Earth Hour ging altijd al over hoop en de kracht van het individu om onderdeel uit te maken van wereldwijde gesprekken en oplossingen voor onze planeet. Omdat we in een tijd leven waar klimaatverandering een grote impact heeft, komt Earth Hour 2018-2020 met een nieuwe aanpak:

 • Samen hebben we veel bereikt wat betreft klimaatactie, maar om het totale potentieel te benutten moeten we nu iets doen om het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Wereldwijde cijfers van de dieren in het wild tonen aan dat er een achteruitgang van 67% in 50 jaar is. Biodiversiteit vormt de basis van gezonde bossen, rivieren en oceanen. Neem de dieren weg en deze ecosystemen zullen in elkaar storten samen met schone lucht, water, voedsel en klimaatdiensten waar het ons in voorziet.
 • We moeten ons bewust zijn van het ongelooflijke verlies aan biodiversiteit op aarde, en wat dit voor ons betekent als individuen en mensheid. Dit is nog nooit zo urgent geweest.
 • Het verlies van biodiversiteit gebeurt dichtbij ons op grotere schaal dan men denkt, het heeft op iedereen invloed, ook op mensen die in steden leven.
  • Je hebt misschien gelezen hoe Kaapstad zich deze zomer voorbereidt voor Day Zero – de dag dat de stad geen water meer heeft – maar wist je dat als we slecht blijven omgaan met drinkwater en de gletsjers, bergen en bossen die onze rivieren van water voorzien, bijna de helft van de wereldbevolking (waaronder de grootste steden) onder ernstige waterschaarste zal leven tegen 2030?
  • Ons voedsel is afhankelijk van biodiversiteit. Vandaag is 90% van de wereldwijde visbevoorrading volledig bevist over overbevist, en zelfs op land blijven de uitdagingen bestaan. 30% van wat we eten is afhankelijk van insectenbestuiving, daarnaast bedreigt klimaatverandering geliefde gewassen als cacao en koffie.
  • Meer dan nooit verliezen we de bossen. Duizenden plantensoorten worden in moderne geneesmiddelen gebruikt, door het vernietigen van bossen verliezen we potentiele farmaceutische middelen.
  • Onze oceanen staan onder druk. We storten plastic en giftige chemicaliën in zee, en vergiftigen zo ons eigen voedsel. Koraalriffen sterven af. Wist je dat oceanen de helft van de zuurstof die we inademen produceren?
 • Maar waarom is dit belangrijk? Het is van belang omdat we geen geslaagde toekomst kunnen hebben op een uitgeputte planeet. Het ongekende verlies aan biodiversiteit dat we vandaag zien is een existentiële bedreiging voor het menselijk leven en voor economische ontwikkeling. Natuur is niet ver weg, maar dichtbij ons, en zonder de natuurlijke omgeving kunnen we niet bestaan. 

Onze planeet staat op een kruising en we hebben de kans om de toekomst de richting op te sturen die we voor ons en onze gemeenschappelijke thuis willen. Er is geen plan B en het is in ons eigen belang om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en deze negatieve trend te keren. Dit is een wake-up call. Laten we allemaal tijdens deze Earth Hour een deel van het verhaal en de oplossing zijn. Iedereen kan een verschil maken door de natuur te beschermen, en dat begint hier, nu met de Earth Hour 2018 van WWF.