WWF vraagt hulp voor beren welpen in de Karpaten

WWF vraagt hulp voor beren welpen in de Karpaten

WWF ondersteunt Europa's enige rehabilitatiecentrum voor beren in de Karpaten, Roemenië. Sinds de opening heeft het weeshuis al 150 welpen opgevangen, verzorgd en vrijgelaten in het wild. Het aantal inwoners verdubbelde de afgelopen twee jaar. Tot 31 december doet WWF een beroep op donaties om de beren wezen een tweede kans te geven en hun leefgebied, Europa's laatste oerbossen, te beschermen.

 

In de Karpaten vormen ontbossing en jacht op trofeeën de belangrijkste bedreigingen voor beren. Veel welpen blijven als wees achter. Zonder de aanwezigheid van hun moeder met wie ze de eerste twee jaar van hun bestaan ​​samenwonen, zijn de overlevingskansen van de welpen bijna nihil. In 2004 werd in het Hăşmaş-gebergte, in de oostelijke Karpaten, een revalidatiecentrum voor welpen opgericht. Met de steun van WWF ving het weeshuis al 150 wilde jongen op. Ze werden verzorgd en uiteindelijk vrijgelaten wanneer ze er klaar voor waren. 

Een unieke benadering, dichter bij dieren in het wild 

Bij aankomst in het weeshuis zijn de welpen vaak uitgedroogd, hypoglycemisch en / of ernstig gewond. Verzorgers gebruiken een unieke methode om hen te helpen hun instincten te ontwikkelen en alleen in het bos te kunnen overleven. Contact met mensen wordt tot een minimum beperkt. Met behulp van drones wordt hen het nodige voedsel gebracht. Naarmate de kleintjes ouder worden, worden ze in steeds grotere verblijven geplaatst. Deze unieke benadering, dichter bij het wilde leven, stelt hen in staat om geleidelijk hun autonomie te verwerven voordat ze terugkeren naar de natuur. 

Steun de rehabilitatiecentrum voor beren

Hoe de beren wezen helpen? 

In de afgelopen twee jaar is het aantal inwoners van het centrum bijna verdubbeld, van 13 wezen in 2018 naar 25 in 2020. Geconfronteerd met de groeiende behoefte aan onderdak, voedsel en zorg, doet WWF een beroep op donaties om de jonge beren een ​​tweede kans te geven. Tot 31 december kunnen mensen WWF helpen om de welpen overlevingskits aan te bieden, om de aankoop van een drone te bekostigen die meerdere kilo's voedsel kan vervoeren (13.500 €) of om een t-shirt te bestellen (29 €), gemaakt in samenwerking met de Belgische illustrator Hélène Jacobs. Deze steun zal WWF ook in staat stellen de Roemeense autoriteiten aan te moedigen een krachtig beleid te voeren voor het behoud van Europa's laatste oerbossen.

WWF eist bijvoorbeeld maatregelen om ecologische corridors te beschermen en een versterking van de houtverordening van de Europese Unie om 365.000 hectare bos te beschermen tegen illegale houtkap. Het behoud van bossen is essentieel voor het behoud van gezonde ecosystemen en mensen. Een recent WWF-rapport legde nog een verband tussen de vernietiging van de natuur en de opkomst van virussen.

Steun de rehabilitatiecentrum voor beren