40% meer sneeuwluipaarden in Bhutan

40% meer sneeuwluipaarden in Bhutan

Bhutan, een verborgen juweel in het hart van de Himalaya, maakte onlangs de resultaten bekend van het tweede nationale onderzoek naar sneeuwluipaarden. Dankzij gegevens die de rangers ter plekke verzamelden, telden we 134 van deze katachtigen in het land.  Dat is een toename van bijna 40% sinds het eerste onderzoek in 2016! En dat is deels te danken aan jullie vrijgevigheid. Bedankt! 

Er lopen nu 134 sneeuwluipaarden rond in de extreme Himalaya-landschappen van Bhutan, tegenover 96 in 2016. Dat zijn de bevindingen van het laatste onderzoek dat mede georganiseerd is door WWF. In 2022 onderzochten 70 rangers een gebied van 9.000 km² in de bergen van westelijk, centraal en oostelijk Bhutan. Ze gebruikten 310 geavanceerde wildcamera’s om de bewegingen van deze ongrijpbare wezens te volgen. 

Buiten de gekende gebieden waar sneeuwluipaarden leven, zijn ze ook waargenomen op nieuwe hoogtes en locaties. Dat wijst op een positieve aanpassing en uitbreiding van hun leefgebied. 

De toename van de populatie in Bhutan is niet alleen cruciaal voor de lokale biodiversiteit, maar ze kan ook bijdragen aan de groei van naburige populaties in India (Sikkim en Arunachal Pradesh) en China (Tibetaans plateau). Hun uitgestrekte en geschikte leefgebied biedt bemoedigende vooruitzichten voor ontwikkeling. 

Sneeuwluipaard in Himalaya

Een teken van hoop voor de bedreigde diersoort 

Sneeuwluipaarden komen in wel 12 landen voor in Centraal- en Zuid-Azië en in de bergen van Zuid-Siberië, waar ze met talloze bedreigingen geconfronteerd worden. Verlies van hun habitat, uitputting van prooidieren, mens-dier conflicten en klimaatverandering zijn maar een paar van de risico's waar ze dagelijks mee te maken krijgen. Vandaag de dag neemt de wereldwijde populatie nog steeds af en staat de soort geclassificeerd als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten. 

De recent resultaten uit Bhutan zijn wel heel bemoedigend en getuigen van de effectiviteit van beschermingsmaatregelen. 

Snow Leopard in Himalaya

Uitdagingen voor lokale gemeenschappen 

De groeiende sneeuwluipaardpopulatie brengt uitdagingen met zich mee voor pastorale gemeenschappen, omdat sneeuwluipaarden vaak kleine yaks als prooi zien. Het onderzoeksrapport raadt aan om vee te verzekeren en preventieve maatregelen te nemen, zoals het omheinen van veestallen om kleine yaks te beschermen tegen sneeuwluipaarden. 

Samenwerking tussen lokale gemeenschappen en duurzaam toerisme kan actief bijdragen aan een positievere perceptie van deze iconische katten, terwijl het ook de lokale inkomsten stimuleert. 

Na de tijgers, ook de sneeuwluipaarden: Bhutans inzet voor natuurbehoud 

Bhutan, dat graag z’n natuurlijk erfgoed wil behouden, kondigde eerder dit jaar ook een toename van het aantal tijgers in het land aan. WWF werkt in Bhutan samen met de overheid om mens-dier conflicten aan te pakken en te voorkomen, zodat er een veilige toekomst is voor zowel grote katachtigen als mensen die hun leefomgeving delen. 

Kortom, het succesvolle onderzoek naar sneeuwluipaarden in Bhutan geeft hoop voor het behoud van deze bedreigde dieren en benadrukt hoe belangrijk het is dat de natuur en lokale gemeenschappen samenwerken om een harmonieus evenwicht te bereiken. 

BEDANKT! 

Dankzij jouw steun aan ons sneeuwluipaardbeschermingsproject tijdens onze eindejaarscampagne van 2022,  konden we concrete stappen zetten voor het behoud van deze majestueuze dieren. Jouw betrokkenheid maakt echt een verschil. Samen kunnen we alles.  

Wil je écht een verschil maken?