WWF strategie header WWF strategie header

ONZE STRATEGIE

De Belgische tak van WWF is opgericht in 1966 en telt zo’n 100 000 sympathisanten. WWF leidt wereldwijd meer dan 1000 projecten in 35 prioritaire gebieden. WWF-België financiert en/of organiseert zijn eigen natuurbehoudsprojecten. In België voert WWF sensibiliseringsacties bij het grote publiek, in scholen, bedrijven, verenigingen en bij politieke beleidsmakers.

 

Onze prioritaire regio’s

WWF-België concentreert zijn acties op vijf hoofdregio’s: het Amazonewoud, het Congobekken, Oost-Afrika, de Mekongregio en de Donau-Karpatenregio.

Wat ze gemeenschappelijk hebben? De ongelofelijke, maar kwetsbare biodiversiteit die ze bevatten, vooral in hun bossen en beboste zones. Zones die meer dan ooit onder druk worden gezet. Het zijn dan ook streken die qua ontbossing tot de meest kritieke ter wereld behoren. De regio Donau-Karpaten komt dan wel niet voor op de kaart van de belangrijkste ontbossingsfronten, toch is ze van groot belang omdat ze de grootste primaire bossen van Europa herbergt, waar ook de grote carnivoren zoals de bruine beer, de wolf en de Euraziatische lynx zich thuis voelen.

Het belang van de bossen

De bossen herbergen niet alleen een buitengewone biodiversiteit en de meest iconische diersoorten van onze planeet, ze bieden ook een onderkomen en een levensonderhoud aan miljarden mensen. Daarom is WWF vastberaden om een einde te maken aan de vernietiging van de bossen die van vitaal belang zijn voor de planeet. Om deze doelstelling te bereiken moet de aandacht in de eerste plaats gaan naar de meest bedreigde bossen. Daarom heeft WWF 11 ontbossingsfronten geïdentificeerd, de plaatsen die het meest kans maken om in de nabije toekomst blootgesteld te zullen worden aan activiteiten die leiden tot ontbossing of serieuze degradatie van het bos.

Om deze bedreigingen te bestrijden, ijvert WWF België voor de bescherming van de bossen en de promotie van de certificatie ervan door de Forest Stewardship Council (FSC). Zo willen we onder andere dat er een strikte wet komt tegen de illegale houtkap en de invoer van hout uit deze beschermde bossen.