Living Planet School

 

logos notre nature notre futur NL website

Living Planet School  is een gratis onderwijstool voor leerlingen van 6 tot 12 jaar. Hij is bedoeld om kennis te maken met de rijkdommen van de natuur op aarde en een aantal milieuproblemen aan te kaarten.

De eerste les draagt de titel “Biodiversiteit: alles is verbonden!

Eerste les downloaden

 

DE CONTEXT

Onze planeet is ons meest kostbare goed. Het voedsel dat we eten, de lucht die we inademen, onze gezondheid… zijn allemaal afhankelijk van natuurlijke rijkdommen.

Maar onze planeet is drastisch aan het veranderen. De steeds grotere invloed van de activiteiten van de mens heeft ernstige gevolgen voor het evenwicht op aarde. Het klimaat verandert, natuurgebieden worden steeds kleiner. Planten- en diersoorten verdwijnen: vandaag zijn een miljoen soorten met uitsterven bedreigd!

Door de toestand van de natuur te verbeteren, garanderen we niet alleen de toekomst van otters, wolven, bijen, bossen en andere gebieden in de vrije natuur, maar verzekeren we ook een gezonde en gelukkige toekomst voor de mensen op onze planeet. Wij zijn een deel van de natuur en spelen allemaal een rol om het natuurlijk evenwicht te bewaren.

Wij zijn de eerste generatie die zich collectief bewust wordt van onze impact op de natuur. En we zijn waarschijnlijk ook de laatste generatie die de situatie nog kan veranderen. Het is nog niet te laat. We moeten nu in actie komen, allemaal samen!

 

DE TOOL

Met Living Planet School willen we in de eerste plaats de kinderen nieuwsgierig maken naar de ongelooflijke diversiteit van de natuur op onze planeet.

Het is nodig om inzicht te verwerven in het belang van ons milieu en te beseffen dat wij daar deel van uitmaken. Als we ons bewust zijn van de waarde van de natuur, kunnen we in de tweede plaats ook mogelijke acties bedenken, op ons niveau, om onze relatie met onze directe leefomgeving te verbeteren.

 

DOELSTELLINGEN

Living Planet School heeft een drievoudig doel: 

WWF belgique belgie gallery04

Doel 1 - Ik ontdek 

De leerlingen zijn verwonderd over de rijkdom van de natuur op aarde; ze ontdekken en begrijpen het concept biodiversiteit en het belang ervan.

02

Doel 2 - Ik begrijp 

De leerlingen begrijpen dat het natuurlijk evenwicht op aarde complex en soms kwetsbaar is (impact van een aantal menselijke activiteiten).

Enfant action

Doel 3 - Ik doe

De leerlingen hebben zin om in actie te komen, om zich in te zetten en zo op hun niveau een positieve impact te hebben op hun leefomgeving. 
 HET FORMAAT 

   wwf ree website   wwf bos website   wwf meidoorn

  • De tool omvat een aantal lessen, die allemaal kort en gemakkelijk te gebruiken zijn en die los staan van elkaar.
  • Elke les bestaat uit een handleiding voor de leerkracht en activiteiten voor de leerlingen.
  • Doorheen de lessen komen drie soorten activiteiten aan bod. Sommige zijn bedoeld om inzicht te verwerven in nieuwe informatie, andere om zaken te ontdekken “op het terrein” en de laatste om in actie te komen. Die drie types activiteiten worden weergegeven met de volgende logo’s: 

 

DE LESSEN 

De eerste les draagt de titel “Biodiversiteit: alles is verbonden!".

Biodivesiteit NL

Wat is biodiversiteit? Hoe krijgen we inzicht in de verbanden tussen planten- en diersoorten? Waarom kan iets wat op een bepaalde plaats gebeurt gevolgen hebben op een andere plek? Wat is een ecosysteem?

Eerste les downloaden

De komende maanden zullen we nieuwe lessen aanbieden over allerlei thema’s, telkens in verband met een bepaald aspect van de biodiversiteit op onze planeet: over de natuur in België en elders, de dieren in de vrije natuur, het klimaat, vervuiling, nieuws over het milieu, … 

Voor de eerste deel, bestel ook nu het spel "Het Biodiversiteitsweb" hieronder: 

 

Het Biodiversisteitsweb - Spel te bestellen

Alles wat we doen in ons dagelijks leven kan gevolgen hebben voor de biodiversiteit. In dit spel ontdekken de leerlingen hoe alle planten- en diersoorten in een ecosysteem met elkaar verbonden zijn. De leerlingen ondervinden aan den lijve hoe een kleine ingreep gevolgen heeft voor heel wat dier- en plantensoorten.

Bestel - Het Biodiversiteitsweb U dient ingelogd te zijn om dit pakket te verkrijgen

Uw bestelling werd geplaatst. U ontvangt hierover nog een bevestigingsmail. Veel plezier gewenst met dit educatief materiaal.

Uw bestelling kon niet geplaatst worden, gelieve contact op te nemen met educatieteam van WWF.

U heeft dit pakket reeds besteld. Indien u hierover vragen hebt kan u contact opnemen met het educatieteam van WWF.

De download opent automatisch in een nieuw tabblad of is klaar om geopend te worden. Indien u hierover vragen hebt kan u contact opnemen met het educatieteam van WWF.

Uw bestelling kon niet geplaatst worden, gelieve contact op te nemen met educatieteam van WWF.

U heeft dit pakket reeds besteld. Indien u hierover vragen hebt kan u contact opnemen met het educatieteam van WWF.