Visie op de toekomst: een uitdaging

Visie op de toekomst: een uitdaging

Spelletjes, quizzen en knutselen
Video’s/Muziek

Daag je klas uit en stel je de wereld van morgen voor

Het verleden staat geschreven, maar de toekomst ligt in onze handen.

Het klimaat warmt op, de biodiversiteit is in vrije val, we zien nieuwe virussen verschijnen die grote impact hebben op onze gewoontes… Maar wat als deze onderbreking van onze dagelijkse levensstijl ons de kans gaf om stil te staan bij wat we werkelijk willen voor de rest van het menselijke avontuur op deze planeet?

Na de confronterende conclusies van het Living Planet Report stellen we voor dat je je samen met je klas eens inbeeldt hoe de wereld van morgen er zal uitzien. Ga jij de uitdaging aan?

DE BIODIVERSITEIT GAAT ACHTERUIT… EN NU?

Om de twee jaar publiceert WWF een rapport over de toestand van de biodiversiteit in de wereld, namelijk het Living Planet Report.

Dit jaar is er ook een aangepaste editie voor jongeren:

Living Planet Report - Jongereneditie

Het Living Planet Report laat zien dat de manier waarop we momenteel op onze planeet leven, niet duurzaam is. We putten elke dag meer natuurlijke hulpbronnen uit, wat leidt tot een afname van de biodiversiteit.

Maar deze achteruitgang is niet onvermijdelijk! De oplossingen om de trend te keren zijn er al en bestaan vooral uit het aanpassen van onze levensstijl. Door onze verbeeldingskracht te gebruiken, kunnen we een betere wereld creëren, zowel voor de natuur als voor de mens!

Dit is het moment om de manier waarop we leven opnieuw te definiëren en de tijd te nemen om ons een toekomst voor te stellen en vorm te geven, die ons niet alleen in staat stelt te overleven, maar ook goed te leven. Een toekomst waarin elke soort zijn plaats heeft.

WELKE UITDAGING MOET MIJN KLAS AANGAAN?

De uitdaging is simpel: Aan de hand van een slamtekst delen jij en je medeleerlingen JULLIE visie over hoe het leven er zal uitzien in de toekomst, wanneer het evenwicht met de natuur hersteld zal zijn.

De onderstaande video dient als een visuele ondersteuning van deze uitdaging. De kortfilm toont een wereld die evolueert richting een utopische toekomst. Aan jullie om met jullie visie op de toekomst het scenario van die evolutie te schrijven.

Wat is jullie visie? Download de leerlingfiche

Hier is een document dat leerlingen kan helpen bij het ontwikkelen van hun visie:

Over de film

WWF en Silverback Films (de regisseurs van de "Our Planet"-serie) werkten samen met kunstenaar Erik Wernquist om deze kortfilm te maken.
De kortfilm toont een toekomst die binnen handbereik zou kunnen liggen als we de problemen aanpakken die worden benadrukt in het Living Planet Report. Die toekomst kunnen we bereiken door samen te werken met de natuur om in onze behoeften te voorzien, in plaats van haar tegen te werken. Het is tijd om de tijd te nemen en stil te staan bij wat je wilt voor de rest van dit menselijke avontuur.

Wedstrijd: deel jullie visie op de toekomst!

WAT? Een slamtekst die je al pratend, zingend, rappend,… brengt. Je kiest zelf hoe.

ONDERWERP? Je bent hier volledig vrij in. Je kan je baseren op beelden uit de video of ook niet.

LENGTE? Minimum 1 minuut, maximum 4’19 minuten.

WIE? Leerlingen uit het secundair onderwijs in groepen van minimum drie leerlingen of maximum een volledige klasgroep.

FORMAAT? Een audiobestand of een video. Als jullie tekst betrekking heeft tot een fragment uit de kortfilm “Future Visions of the Planet”, laat ons dan weten over welke minuten het precies gaat. Jullie mogen ook een combinatie audio-video doorsturen (niet verplicht).

Te winnen:

In totaal zijn er 6 schrijfworkshops van 2 uur te winnen. De workshops worden gegeven tussen 19 april en 30 juni 2021.

Wat als je niet geselecteerd werd? Geen paniek! Alle scholen worden beloond voor hun deelname.

Hoe kan je deelnemen?

Bevestig je deelname door dit formulier in te vullen en upload je werk (audiobestand of video). Je mag je creaties inzenden tot en met vrijdag 26 maart 2021. Begin april kom je te weten of je school geselecteerd werd.

De wedstrijd is helaas afgelopen. Heb je een SLAM gemaakt, maar niet de tijd gehad om het in te zenden? Stuur dan een mail naar [email protected] voor 31/03.