head head

Samenwerken met lokale gemeenschappen

 

Doorheen de jaren hebben we geleerd dat succesvolle natuurbehoudsprogramma’s enkel succesvol kunnen zijn als ze ook door de lokale en inheemse bevolking gedragen worden. Door lokale kennis te gebruiken en een inzicht te hebben in de relatie van deze gemeenschappen en de natuur, slagen we erin om tot een duurzaam natuurbeheer te komen. In ruil ondersteunen we de lokale bevolking zodat ze in hun levensstandaard kunnen voorzien op een manier die goed is voor hen én voor de natuur. Voorbeelden hiervan vind je in onderstaande verhalen.  

 

04

Het Roemeens dorpje dat bizon per bizon de toekomst van zijn inwoners veranderde

Met weinig middelen onderscheidt een klein dorpje, gelegen in een immense groene omgeving in Roemenië, zich op het gebied van natuurbehoud. Om het succes van het bizon-herintroductieproject in de regio te verzekeren, verandert het de lokale dynamiek door het sociaaleconomisch welzijn te verbeteren en de natuurlijke hulpbronnen te beschermen.


Meer weten
02

Het ultieme recept voor chocolade zonder schuldgevoel

Chocolade rijmt jammer genoeg nog al te vaak met zinloze ontbossing. Dat is nochtans nergens voor nodig. In Ecuador steunt WWF een project rond duurzame cacaoteelt. Het project wordt beheerd door de lokale gemeenschap en creëert een positief systeem voor de fauna, de flora, de lokale economie … en jouw smaakpapillen. Een prachtig verhaal over harmonie met de natuur en wederzijdse voordelen.

Meer weten
01

Liuwa, land van honing

In het nationaal park Liuwa, in Zambia, leven 10 000 mensen samen met de wilde dieren. Voedselonzekerheid en klimaatverandering maken het dagelijkse leven er niet gemakkelijk. Een jaar geleden werd de imkerij geïntroduceerd als mogelijke alternatieve bron van inkomsten. Het project is een groot succes, vooral onder de vrouwen.
Meer weten
03

Inheemse volkeren, bondgenoten voor natuurbehoud

Er leven wereldwijd tussen de 370 en de 500 miljoen autochtonen. Samen spreken ze ongeveer 7 000 verschillende talen en vertegenwoordigen ze de helft van de culturele diversiteit in de wereld. De term ‘inheems’ beschermt de gemeenschappen: hij erkent hun het recht op een eigen cultuur en het recht op de grond van hun voorouders. Maar al te vaak werden ze er om historische redenen verdreven en mochten ze niet meer terugkeren.

Meer weten
05

Duurzaam tijgertoerisme stort in door COVID-19

De gemeenschappen die rond nationale parken wonen en er gewoonlijk van toerisme leven hebben het momenteel erg zwaar door de gezondheidscrisis. Resultaat: de parken zijn minder beschermd en de menselijke druk erop neemt toe. Wij gingen poolshoogte nemen in de dorpen rond het Chitwan-park in Nepal, waar een grote populatie wilde tijgers leeft.


Meer weten

 

Het is belangrijk ten alle tijde te onthouden dat de mens en de omgeving waarin hij leeft nauw verbonden zijn.

Waardering van de bijdragen van gemeenschappen aan het behoud van biodiversiteit en van hun traditionele kennis, en respect en erkenning van hun rechten, cultuur en voorkeuren staat centraal in WWF’s verbeterd Kader voor Milieu- en Sociale Bescherming.

Deze beschermingsmechanisemen indentificeren, vermijden en beheersen de mogelijke negatieve sociale en ecologische impact van ons werk. Ze gebruiken de noden en wensen van de lokale en inheemse bevolking als de basis van onze natuurbehoudsprogramma’s.