Een volwassen bonobo zittend op een boomtak in het bos

Mai-Ndombe

Het leefgebied van de bonobo herstellen en beschermen

De natuurlijke rijkdommen van Mai-Ndombe in gevaar

De provincie Mai-Ndombe ligt ten noordoosten van Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo (DRC). De bossen hier behoren tot de kostbare regenwouden van het Congobekken. Ze worden echter geleidelijk aan vernietigd door houtwinning en landbouw. Dat zijn belangrijke inkomstenbronnen voor de lokale gemeenschappen en de ongeveer 10 miljoen inwoners van Kinshasa.

Mai-Ndombe, leefgebied van de bonobo

In 2005 meldde de lokale ngo ‘Mbou-Mon-Tour’ ons dat er zo’n 7 500 bonobo’s leefden in het gebied. Die populatie was tot dan onopgemerkt gebleven voor de wetenschap. Sindsdien werken WWF-België en Mbou-Mon-Tour samen met de lokale gemeenschappen om de bonobo’s te observeren en te beschermen. De  bonobo , die voor 98% dezelfde genen heeft als de mens, is een bedreigde diersoort. Je vindt enkel nog bonobo’s in de bossen van de Democratische Republiek Congo, tussen de Congostroom en de Kasaïrivier. Bovendien is bijna 70% van hun leefgebied verdwenen in amper honderd jaar tijd.

Duurzaam beheer van gemeenschapsbossen

WWF-België, WWF-DRC en Mbou-Mon-Tour werken samen met de lokale gemeenschappen om de habitat van de bonobo te herstellen en te beschermen. We binden de strijd aan tegen de twee belangrijkste oorzaken van de ontbossing: houtkap en brandlandbouw. Via verschillende activiteiten bevorderen we het herstel van de bossen. Zo planten we snelgroeiende bomen aan, die al na zes jaar kunnen gebruikt worden om houtskool te produceren. Met behulp van ‘natuurlijke regeneratie’, een techniek waarbij verarmde gronden met rust gelaten worden, kan de vegetatie zich op eigen kracht herstellen.

Ecotoerisme ondersteunen en vrouwelijk ondernemerschap stimuleren

Sinds 2008 worden twee van de vier bonobogroepen op gevolgd door rangers die WWF gerekruteerd heeft bij de lokale gemeenschappen. De rangers kennen het woud als hun broekzak en brengen er heel wat uren door om de apen te volgen en te observeren. De bedoeling is om de bonobo’s te laten gewennen aan de mens om later  het ecotoerisme in de regio uit te bouwen . Door de lokale bevolking duurzame inkomstenbronnen aan te reiken, neemt het risico op stroperij en illegale houtkap af. Hierdoor zijn de lokale gemeenschappen uitgegroeid tot onmisbare schakels voor de bescherming van de bonobo’s en het woud. Bovendien besteden we extra aandacht aan de rol van vrouwen in deze beheeractiviteiten. Samen met lokale instanties zet WWF zich in om lokale vrouwen meer mogelijkheden te bieden via alfabetisering, beroepsopleidingen, bijenteelt en deelname aan lokale beheercomités.

NAAM VAN HET PROJECT

Mai-Ndombe

REGIO

Congobekken

DUUR

Start project: 01.2017
Laatste fase: 01.2022 - 06.2023

Budget laatste fase

€ 381.477

PARTNERS

WWF-DRC, Mbou-Mon-Tour (lokale ngo), BINCO (Biodiversity Inventory for Conservation)

FINANCIËLE STEUN

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD), Wallonie-Bruxelles International (WBI), Giften aan WWF-België

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Management response - 'Protection des communautés, peuples indigènes et leurs forêts tropicales' (2022)

Final evaluation of the DGD funded programme 'Protection des communautés, peuples indigènes et leurs forêts tropicales' (Mei 2022)

Congolees regenwoud in brand

ONS DOEL

De bossen en de biodiversiteit in de provincie Mai-Ndombe beschermen door een duurzaam beheer van gemeenschapsbossen en bonobo-ecotoerisme.

Bedreigingen die dit project het hoofd moet bieden

ONTBOSSING

In amper 100 jaar tijd is 70% van het leefgebied van de bonobo verdwenen, onder meer door ontbossing. Leer meer over ontbossing en ontdek waarom we bossen wereldwijd moeten beschermen.

Meer info

ONTBOSSING

{ "animals": [ {"jaguar": false}, {"lynx": false}, {"brown_bear": false}, {"dolphin": false}, {"elephant": false}, {"tiger": false}, {"forest_cat": false}, {"otter": false}, {"wolf": false}, {"rhinoceros": false}, {"lion": false}, {"bonobo": true}, {"gorilla": false}, {"tetra_lyre": false} ], "urls": [ {"jaguar": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-jaguar"}, {"lynx": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-lynx"}, {"brown_bear": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-bruine-beer"}, {"dolphin": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-dolfijn"}, {"elephant": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-olifant"}, {"tiger": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-tijger"}, {"forest_cat": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-wilde-kat"}, {"otter": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-europese-otter"}, {"wolf": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-wolf"}, {"rhinoceros": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-neushoorn"}, {"lion": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-leeuw"}, {"bonobo": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-bonobo"}, {"gorilla": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-gorilla"}, {"tetra_lyre": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-korhoen"} ] }

 

Onze andere projecten:

ECOmakala

De strijd aanbinden tegen illegale ontbossing en de degradatie van het leefgebied van de berggorilla door een duurzaam en legaal alternatief te bieden voor de houtskool uit het Virungapark.

Hier wil ik meer over weten
Gorille de Montagne Berggorilla

De bescherming van de berggorilla's

WWF werkt samen met het IGCP en de lokale gemeenschappen om de gorilla’s te beschermen door stroperij te bestrijden, gezondheidsrisico’s op te volgen en ecotoerisme te ondersteunen.

Hier wil ik meer over weten