Laatste dag om een ​​wet tegen ontbossing te eisen - al 85.000 Belgen gingen u voor

Laatste dag om een ​​wet tegen ontbossing te eisen - al 85.000 Belgen gingen u voor

Persbericht/Uitnodiging:

Laatste dag om een ​​wet tegen ontbossing te eisen - al 85.000 Belgen gingen u voor

 

Brussel, 9 december 2020 - Belgen hebben nog enkele uren om deel te nemen aan de openbare raadpleging van de Europese Commissie (tot 10/12 om 22 uur) en een wet te eisen die het op de markt brengen verbiedt van producten die verantwoordelijk zijn voor ontbossing. Bijna 1,2 miljoen Europese burgers, waaronder 85.000 Belgen, gaven al gehoor aan deze oproep van de  Together4Forests-campagne. Namens de meer dan 150 ngo's die de campagne steunden, steken WWF, Greenpeace en Bos+ op woensdag 16 december symbolisch een voetbalveld in Schaarbeek in brand en overhandigen ze de 85.000 Belgische handtekeningen aan de federale minister van Leefmilieu.

Tropische gebieden verliezen elke 2 seconden een stuk bos ter grootte van een voetbalveld[1]. In 2020 bereikte de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied het hoogste niveau van de afgelopen twaalf jaar. Het verlies van bossen versnelt de achteruitgang van de biodiversiteit en de klimaatverandering. Europa is verantwoordelijk voor meer dan 10% van de ontbossing vanwege de grote vraag naar producten zoals rundvlees, sojabonen, palmolie, koffie of cacao.

In haar biodiversiteitsstrategie is de Europese Commissie van plan om in 2021 een wet op te stellen om de voetafdruk van ontbossing door de Europese Unie aan te pakken. Een openbare raadpleging hierover loopt af op 10 december 22.00 uur. WWF roept Belgische burgers op om alsnog mee te doen en een sterke wet te eisen ter bescherming van door de landbouw onder druk staande bossen en ecosystemen, zoals savannes, veenmoerassen en weilanden.

Bijna 1,2 miljoen Europeanen, waaronder 85.000 Belgen, gaven gehoor aan de oproep en ondertekenden de petitie van de Together4Forests-campagne, opgezet door meer dan 150 ngo's. Ze eisen dat hun aankopen niet langer verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van natuurlijke habitats en schendingen van de mensenrechten. De Europese wetgeving zou producenten ook moeten verplichten om hun hele toeleveringsketen te onderzoeken.

Een voetbalveld zal oplichten met 1000 lampjes

Op woensdag 16 december om 8 uur zal Together4Forests symbolisch een voetbalveld in brand steken in Brussel. WWF, Greenpeace en Bos + zullen de 85.000 Belgische handtekeningen overhandigen aan de federale minister van Leefmilieu namens de meer dan 150 ngo’s die de campagne steunden. Deze petitie moet federale en regionale regeringen aanmoedigen om de toekomstige Europese wet voor de bescherming van natuurlijke habitats, die naar verwachting volgend jaar zal verschijnen, te steunen.

 

Informatie en interviews

Koen Stuyck | Woordvoerder WWF-België | [email protected] | 0499 70 86 41

 


[1] Jaarlijks gemiddeld verlies aan natuurlijke bossen in de jaren 2015-2020 (cijfers UN-FAO)

 

 

 

INFORMATIE VOOR REDACTEURS:

  • WWF is een van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en de oceaan. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
  • U kan onze persberichten en rapporten terugvinden op http://www.wwf.be/pers
  • Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.

 

EINDE