Nieuwe tentoonstelling wil Vlaanderen warm maken voor de Otter

Nieuwe tentoonstelling wil Vlaanderen warm maken voor de Otter

PERSBERICHT:

Nieuwe tentoonstelling wil Vlaanderen warm maken voor de Otter 

Brussel, 5 maart 2021 – Zaterdag 6 maart wordt in Antwerpen een nieuwe reizende tentoonstelling over de terugkeer van de Otter in Vlaanderen geopend. Om de terugkomst van het dier, na 30 jaar afwezigheid, te duiden en te vieren namen WWF-België en verschillende partners zoals het Agentschap Natuur en Bos en de Regionale landschappen Schelde-Durme en Rivierenland het initiatief deze tentoonstelling te ontwikkelen. Ze zal de komende jaren door Vlaanderen reizen en burgers warm maken voor de terugkeer van de otter.  

De otter, niet te verwarren met de bever, was vroeger in al onze waterlopen terug te vinden, maar een combinatie van factoren deden de soort de das om: zo gaf de overheid premies voor het bestrijden van otters omdat ze een bedreiging van het visbestand zouden zijn. Daar bovenop kwam de versnippering van onze natuur, terugval van de visbestanden, vervuiling van het water, vernieling van moerassen en oevers en rechttrekken van waterlopen. Vanaf de jaren 80 was er dan ook bijna geen spoor van een otter meer te vinden in onze contreien. Experten kunnen niet met zekerheid zeggen of hij in Vlaanderen écht uitgestorven is geweest. 

 

Otterland ziet potentieel voor otterhabitat 

Het tij keerde in 2012 toen een wildcamera een otter op beeld vastlegde in het grenspark Kempen~Broek bij Bocholt. Sindsdien duiken er sporadisch foto’s op van otters op verschillende plekken in Vlaanderen. Dit was voor natuurbehoudsorganisatie WWF de aanleiding om samen met het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) te onderzoeken welke plekken in Vlaanderen het meest geschikt zijn als otter habitat.  

Omdat er regelmatige otter waarnemingen in de Scheldevallei zijn, en er geschikt otter habitat ligt tussen Antwerpen, Mechelen en Gent besloten we er een project op te richten: Otterland. Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, de Regionale Landschappen Schelde-Durme en Rivierenland en andere actoren willen we de otter er alle kansen geven door knelpunten weg te werken.” zegt Céline De Caluwé, programma manager bij WWF.  

Dit is echter niet de enige regio in Vlaanderen waar er wordt gewerkt aan natuurherstel voor de otter. In het noorden van de provincie Antwerpen werkt Natuurpunt Brasschaat aan het identificeren van alle knelpunten en kaart ze deze aan bij de betrokken overheden. In het Limburgse ‘Rivierpark Maasvallei’ en het Kempen~broek is er in de voorbije jaren sterk ingezet op het breder maken van de Maasoevers en het tegengaan van versnippering.  

 

Tentoonstelling wil Vlaanderen warm maken voor terugkeer van de otter 

2021 werd uitgeroepen tot Jaar van de Otter in België én Nederland. In Nederland wordt dit jaar het succesvolle herintroductie project gevierd en beëindigd, daar leven opnieuw 400 otters in het wild. In Vlaanderen werkt de overheid aan een soortenbeschermingsprogramma en werken een groot aantal actoren verder aan het otter vriendelijk maken van onze natuur. 

Een nieuwe tentoonstelling waarin het verhaal van de otter wordt verteld was dan ook op zijn plaats. WWF-België, Natuur en Bos, de Regionale Landschappen Schelde-Durme en Rivierenland in de samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, de Provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Regionaal Landschap de Voorkempen, vzw Durme, Rivierpark Scheldevallei en Natuurpunt ontwikkelden het concept hiervan en werkten het uit in een reeks van 32 verplaatsbare panelen. Je komt er onder meer te weten waarom otters zo vaak verkeersslachtoffers zijn aan bruggen: ze zwemmen namelijk niet onder bruggen door. Gelukkig bestaan er oplossingen hiervoor, die iedereen kan ontdekken in de tentoonstelling.

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: "Ik zie de otter als de mascotte van ons water- en natuurbeleid in Vlaanderen. Dat die opnieuw de weg naar Vlaanderen vindt, is voor mij de bevestiging dat we de juiste keuzes maken door Vlaanderen opnieuw te vernatten en de waterkwaliteit op te krikken. Deze otter expo is een mooi initiatief dat de otter op een laagdrempelige manier aan jong en oud voorstelt. Ondertussen werken we hard verder aan ons plan om de otter en zijn leefgebied in Vlaanderen te beschermen.

De tentoonstelling zal in de komende jaren door Vlaanderen reizen, en burgers warm maken voor de terugkeer van de otter. Na een eerste periode van 3 weken op het Eilandje in Antwerpen, reist de tentoonstelling verder. De volledige kalender kan u vinden op de website van WWF.  

 

Praktisch 

Op 6 maart wordt de tentoonstelling feestelijk maar coronaproof geopend in Stormkop op het Eilandje in Antwerpen in aanwezigheid van de initiatiefnemers en onze otter-specialisten. Journalisten en mediaploegen, gelieve uw komst te melden bij [email protected].  

De tentoonstelling is open voor het grote publiek vanaf woensdag 10 maart, wegens corona enkel na reservatie. Alle informatie vindt je op www.wwf.be/otterland.

 

Plaats: 

Stormkop, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen 

 

Programma: 

14h  

Ontvangst  

14h - 14h10  

Welkomstwoord en introductie Sofie Luyten, Deputy CEO van WWF  

14h10 – 14h30  

Rondleiding doorheen de expo met otter experten. 

14h30-14h40  

Fotomoment  

14h40-15h00  

Interviews met de pers  

  

Meer informatie

Volg op 12 maart de webinar “Gaan otters uit Nederland op vakantie in België?” door WWF, ANB en Natuurpunt en hun Nederlandse partners. Alle info vind je hier.  



Over WWF:

  • WWF is een van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en de oceaan. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
  • U kan onze persberichten en rapporten terugvinden op http://www.wwf.be/pers
  • Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.

 

EINDE