Pers

  “Maak een succes van snelle uitbouw van wind op zee”

  Met zijn voorstel om de huidige concessies voor wind op zee te schrappen, zorgt Philippe De Backer voor woelige wateren. Voorbeelden uit het buitenland illustreren immers dat de kosten van wind op zee nog sterk kunnen dalen. Daar moeten we zeker uit leren. Maar het mag er niet toe leiden dat de verdere uitbouw van wind op zee in het gedrang komt. “We moeten snel schakelen”, aldus Sara Van Dyck van BBL. “Als we de hernieuwbare energiedoelstellingen willen halen, moeten er nog vóór 2020 nieuwe turbines bijkomen. Ook het klimaat aanvaardt geen uitstel meer”. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF in een gezamenlijke reactie.

  Lees meer

  Belgische banken investeren nog steeds 40 miljard euro in fossiele energie, zegt klimaatcoalitie

  Meer dan 40 miljard euro, zo veel investeren de vier grootste banken in België nog altijd in financieel risicovolle fossiele brandstoffen. Met de lancering van een nationale campagne roept de Klimaatcoalitie BNP Paribas, ING, KBC en Belfius op om deze middelen weg te halen uit de fossiele brandstoffenindustrie en te investeren in duurzame energiebronnen.

  Lees meer

  WWF-rapport: 30% van de Unesco-gebieden bedreigd door handel in wilde soorten

  Brussel, 18 april 2017 – Hoewel Unesco-werelderfgoedgebieden bekend staan om hun natuurlijke schoonheid, om hun biodiversiteit, hun geologische en ecologische kenmerken, wordt 30% ervan bedreigd door stroperij, bosexploitatie en illegale visvangst. Die verwoestende activiteiten brengen zowel de soorten die ter plaatse leven in gevaar als de plaatselijke gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.

  Lees meer

  Milieubeweging: “Laat Langerlo het einde zijn van alle grootschalige biomassa in Vlaanderen”

  De geplande biomassacentrale van Langerlo is nu in principe definitief van de baan. WWF, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en de lokale partners van Greenpeace en Transitie Limburg zijn blij met de beslissing van het Vlaams Energie-agentschap (VEA) om geen uitstel te verlenen voor de opstart. De beslissing is een belangrijke overwinning voor de milieu- en de lokale burgerbeweging, die het project al jarenlang aanvecht. Het is ook de enige logische keuze voor het milieu én de consument. Een versnelling in de uitbouw van wind- én zonne-energie en een versterkte inzet op groene warmte moet ons nu op weg zetten naar een duurzame en betaalbare energietoekomst.

  Lees meer

  Europa vraagt burgers raad over toekomst landbouwbeleid

  Het Europees landbouwbeleid mist zijn doel: de tientallen miljarden euro’s aan landbouwsubsidies komen vooral grote boeren en agro-industrie ten goede, terwijl lokale landbouwers er massaal mee kappen en het leefmilieu een zware impact ondervindt. Het huidige beleid komt steeds meer onder de druk. Daarom start de Europese Commissie nu een consultatieronde bij haar burgers. De Belgische natuur-en milieuorganisaties roepen iedereen op hun stem te laten horen voor een landbouwbeleid dat boer én natuur helpt.

  Lees meer

  Tien jaar Earth Hour: Worden Europa en België opnieuw klimaatleiders?

  Brussel – Zaterdag 25 maart vindt tussen 20u30 en 21u30 voor de 10de keer Earth Hour plaats, de jaarlijkse mondiale actie van WWF om te mobiliseren voor het klimaat. Terwijl de Europese regeringsleiders zich naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome bezinnen over de toekomst van de EU, roept WWF hen op om opnieuw leiderschap en ambitie te tonen. “Op tien jaar tijd heeft Europa haar historische voortrekkersrol op vlak van klimaat verloren. Charles Michel en zijn collega’s moeten zich dringend herpakken,” zegt Julie Vandenberghe, klimaat-expert van WWF België. 

  Lees meer

  Invoercontroles in belangrijke Europese lidstaten ontoereikend om illegale zeevisproducten te weren

  Vanwege verschillen en zwakke plekken in de invoercontroles in belangrijke lidstaten van de Europese Unie kan illegaal gevangen vis nog steeds door de mazen van de wet glippen en de Europese markt binnen komen. Dit blijkt uit een analyse die vandaag werd gepubliceerd door de Environmental Justice Foundation, Oceana, The Pew Charitable Trusts en WWF.

  Lees meer

  Olifantencrisis in Afrika is groter dan ooit - Gabon is 80% van populatie kwijt

  Amerikaanse onderzoekers presenteerden deze week een nieuwe studie met schokkende cijfers: stropers hebben tussen 2004 en 2014 tachtig procent van alle bosolifanten in Gabon gedood. In tien jaar tijd zijn er door illegale jacht ongeveer 25.000 olifanten omgekomen in Minkebe Nationaal Park, één van de weinige plekken in Afrika waar nog bosolifanten leven.

  Lees meer

  Bekende biologe Roseline C. Beudels-Jamar wordt nieuwe voorzitter van WWF in België

  WWF-België is blij om de verkiezing aan te kondigen van doctor Roseline C. Beudels-Jamar als de nieuwe voorzitter van WWF in België. dr. Beudels-Jamar is hoofd van de afdeling Conservatiebiologie van het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen in Brussel en een vooraanstaand biologe met uitgebreide ervaring op het terrein. Haar mandaat startte op het einde van een bijzonder vruchtbaar decennium voor WWF in België, onder leiding van Ronald Biegs. 

  Lees meer

  Enkel bescherming op papier voor helft Europese natuurgebieden: dat moet veranderen, zegt WWF

  Meer dan de helft van de Europese natuurgebieden worden enkel op papier beschermd wegens wijdverspreide vertraging en een manke implementatie in de lidstaten. Dat zegt een nieuw rapport van WWF op het moment dat de Vlaamse regering tegen alle Europese regels in een waardevol stuk natuurbos opgeeft op vraag van een privébedrijf in Limburg. Vanochtend presenteerde een delegatie scholieren 7500 tekeningen van evenveel Belgische kinderen aan Europees Commissaris van milieu Karmenu Vella. De kinderen willen het belang van natuur onderstrepen.   

  Lees meer