Pers

  Olifantencrisis in Afrika is groter dan ooit - Gabon is 80% van populatie kwijt

  Amerikaanse onderzoekers presenteerden deze week een nieuwe studie met schokkende cijfers: stropers hebben tussen 2004 en 2014 tachtig procent van alle bosolifanten in Gabon gedood. In tien jaar tijd zijn er door illegale jacht ongeveer 25.000 olifanten omgekomen in Minkebe Nationaal Park, één van de weinige plekken in Afrika waar nog bosolifanten leven.

  Lees meer

  Bekende biologe Roseline C. Beudels-Jamar wordt nieuwe voorzitter van WWF in België

  WWF-België is blij om de verkiezing aan te kondigen van doctor Roseline C. Beudels-Jamar als de nieuwe voorzitter van WWF in België. dr. Beudels-Jamar is hoofd van de afdeling Conservatiebiologie van het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen in Brussel en een vooraanstaand biologe met uitgebreide ervaring op het terrein. Haar mandaat startte op het einde van een bijzonder vruchtbaar decennium voor WWF in België, onder leiding van Ronald Biegs. 

  Lees meer

  Enkel bescherming op papier voor helft Europese natuurgebieden: dat moet veranderen, zegt WWF

  Meer dan de helft van de Europese natuurgebieden worden enkel op papier beschermd wegens wijdverspreide vertraging en een manke implementatie in de lidstaten. Dat zegt een nieuw rapport van WWF op het moment dat de Vlaamse regering tegen alle Europese regels in een waardevol stuk natuurbos opgeeft op vraag van een privébedrijf in Limburg. Vanochtend presenteerde een delegatie scholieren 7500 tekeningen van evenveel Belgische kinderen aan Europees Commissaris van milieu Karmenu Vella. De kinderen willen het belang van natuur onderstrepen.   

  Lees meer

  Weleda en WWF slaan de handen in elkaar voor de bescherming van de Belgische natuurgebieden

  Sinds 2016 bundelen WWF en Weleda hun krachten om de natuur en de biodiversiteit in de wereld te beschermen. Zo zamelde Weleda vorig jaar 40.000 euro in voor het behoud van de oerbossen in de Roemeense Karpaten. Ook dit jaar wil Weleda op grote 
  schaal geld inzamelen. Deze keer zal de donatie worden gebruikt voor het herstel en de bescherming van natuurgebieden en hun biodiversiteit in België. 

  Lees meer

  Energieministers krijgen ambitieus hernieuwbaar scenario op een blaadje gepresenteerd

  Vandaag zitten de vier Belgische energieministers samen om het proces richting het langverwachte energiepact nieuw leven in te blazen. Aan de start van de besprekingen kregen de ministers een concreet recept voor een hernieuwbare energietoekomst van Bond Beter Leefmilieu (BBL), IEW, WWF en Greenpeace. “De kost van wind- en zonne-energie is intussen al zo sterk gedaald dat we 2 miljard euro aan subsidies kunnen besparen door tegen 2030 58% van onze stroom uit hernieuwbare bronnen te halen.”

  Lees meer

  163 nieuwe soorten ontdekt in Mekong gebied

  Bangkok, 19 November, 2016 – Een slang met een hoofd als een regenboog, een draakachtige hagedis en een salamander die eruitziet als een Klingon uit Star Trek: het zijn slechts drie van de 163 nieuwe soorten die ontdekt werden in het Mekong stroomgebied. Met een nieuw rapport ‘Species Oddity’ documenteerde WWF het werk van honderden wetenschappers uit de hele wereld. In totaal gaat het om 9 amfibieën, 11 vissoorten, 14 reptielen, 126 planten en drie zoogdieren in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

  Lees meer

  De toekomst van ons energiesysteem: hernieuwbaar, flexibel en betaalbaar

  2017 moet het jaar worden van de energietransitie in België. Onderzoeksbureau 3E berekende in opdracht van de milieubeweging de elektriciteitsmix en het groeitraject voor hernieuwbare energie voor België, Vlaanderen en Wallonië, om zowel de kernuitstap tegen 2025 als onze internationale klimaatafspraken te realiseren. “Met dit scenario tonen we aan dat 58% hernieuwbare energie tegen 2030 niet alleen realistisch maar ook kostenefficiënt is.”

  Lees meer

  Overwinning voor de Natuur - Grote publiekscampagne redt de Europese Natuurwetten

  De Europese Commissie bevestigt vandaag dat de Europese Natuurwetten ongewijzigd blijven na een campagne van twee jaar die een recordaantal mensen wist te mobiliseren. De campagne werd gevoerd door meer dan 200 ngo’s waaronder WWF, Natuurpunt en Natagora. Nu moeten de wetten aan het werk gezet worden, zeggen WWF, Natuurpunt en de Europese natuurbeweging.

  Lees meer

  Spanje faalt in de bescherming van Coto de Doñana

  Brussel, 1 december – Het Spaanse nationaal park Coto de Doñana wordt bedreigd. Het zal waarschijnlijk het eerste Europese natuurgebied zijn dat op de Unesco-lijst van bedreigd werelderfgoed zal komen. Tot op vandaag is de Spaanse regering er niet in geslaagd dit uitzonderlijk drasland en zijn riviermonding te beschermen voor schadelijke industriële activiteiten. Toch zal WWF niet stoppen zich in te zetten voor de bescherming van het gebied.

  Lees meer

  Europese energiehervorming lost hooggespannen verwachtingen niet in

  Brussel, 30 november 2016 – De Europese Commissie publiceerde vandaag haar langverwachte voorstellen om het Europees energiesysteem te hervormen voor de periode 2020-2030. Volgens WWF lost de Commissie met deze maatregelen de hoge verwachtingen niet in. “Het pakket volstaat niet om Europa nieuw leiderschap inzake hernieuwbare energie in te blazen, noch biedt het voldoende maatregelen om onze economie en maatschappij in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs,” zegt Olivier Beys, beleidsmedewerker klimaat en energie van WWF. 

  Lees meer