Pers

  163 nieuwe soorten ontdekt in Mekong gebied

  Bangkok, 19 November, 2016 – Een slang met een hoofd als een regenboog, een draakachtige hagedis en een salamander die eruitziet als een Klingon uit Star Trek: het zijn slechts drie van de 163 nieuwe soorten die ontdekt werden in het Mekong stroomgebied. Met een nieuw rapport ‘Species Oddity’ documenteerde WWF het werk van honderden wetenschappers uit de hele wereld. In totaal gaat het om 9 amfibieën, 11 vissoorten, 14 reptielen, 126 planten en drie zoogdieren in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

  Lees meer

  De toekomst van ons energiesysteem: hernieuwbaar, flexibel en betaalbaar

  2017 moet het jaar worden van de energietransitie in België. Onderzoeksbureau 3E berekende in opdracht van de milieubeweging de elektriciteitsmix en het groeitraject voor hernieuwbare energie voor België, Vlaanderen en Wallonië, om zowel de kernuitstap tegen 2025 als onze internationale klimaatafspraken te realiseren. “Met dit scenario tonen we aan dat 58% hernieuwbare energie tegen 2030 niet alleen realistisch maar ook kostenefficiënt is.”

  Lees meer

  Overwinning voor de Natuur - Grote publiekscampagne redt de Europese Natuurwetten

  De Europese Commissie bevestigt vandaag dat de Europese Natuurwetten ongewijzigd blijven na een campagne van twee jaar die een recordaantal mensen wist te mobiliseren. De campagne werd gevoerd door meer dan 200 ngo’s waaronder WWF, Natuurpunt en Natagora. Nu moeten de wetten aan het werk gezet worden, zeggen WWF, Natuurpunt en de Europese natuurbeweging.

  Lees meer

  Spanje faalt in de bescherming van Coto de Doñana

  Brussel, 1 december – Het Spaanse nationaal park Coto de Doñana wordt bedreigd. Het zal waarschijnlijk het eerste Europese natuurgebied zijn dat op de Unesco-lijst van bedreigd werelderfgoed zal komen. Tot op vandaag is de Spaanse regering er niet in geslaagd dit uitzonderlijk drasland en zijn riviermonding te beschermen voor schadelijke industriële activiteiten. Toch zal WWF niet stoppen zich in te zetten voor de bescherming van het gebied.

  Lees meer

  Europese energiehervorming lost hooggespannen verwachtingen niet in

  Brussel, 30 november 2016 – De Europese Commissie publiceerde vandaag haar langverwachte voorstellen om het Europees energiesysteem te hervormen voor de periode 2020-2030. Volgens WWF lost de Commissie met deze maatregelen de hoge verwachtingen niet in. “Het pakket volstaat niet om Europa nieuw leiderschap inzake hernieuwbare energie in te blazen, noch biedt het voldoende maatregelen om onze economie en maatschappij in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs,” zegt Olivier Beys, beleidsmedewerker klimaat en energie van WWF. 

  Lees meer

  Aziatische hausse in infrastructuur kan einde van de weg betekenen voor de tijger

  Brussel, 23 november – Na jaren van achteruitgang, kent het aantal tijgers eindelijk een lichte verbetering (3.890 tegenover 3.200 in 2010) en dit dankzij belangrijke conservatie inspanningen overal in Azië.  Toch blijft de soort ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Met een rapport dat uitkomt halfweg de mondiale campagne om het aantal in het wild levende tijgers te verdubbelen, legt WWF de vinger op de zere plek van alle Aziatische conservatie-inspanningen, namelijk de koortsachtige groei in infrastructuurwerken. Die hangt als een zwaard van Damocles boven het leven van de grootste Aziatische predator.  

  Lees meer

  Overeenkomst van Parijs passeert eerste stresstest in Marrakech op COP22

  MARRAKECH, Marokko (18 november 2016) - Naar aanleiding van het einde van de klimaattop COP22, legde Manuel Pulgar-Vidal, de leider van WWF International Climate & Energy Practice, de volgende verklaring af:

  "De VN-klimaatonderhandelingen hebben de onderbouw opgeleverd die nodig is om te zorgen dat de belofte van de Overeenkomst van Parijs volledig kan worden uitgevoerd. Het werk hier in  Marrakech was niet het meest glamoureuze maar het is een belangrijke stap vooruit in de concrete verwezenlijking van de historische overeenkomst.”

  Lees meer

  Vietnam en alle landen uit de regio moeten tijgerkwekerijen sluiten tegen 2019

  Hanoi, Vietnam, 16 november – De Vietnamese regering dreigt onder streng toezicht te komen omdat het er niet in geslaagd is de toenemende criminaliteit in wilde dieren aan te pakken. Op de internationale Conferentie over de handel in bedreigde diersoorten die vandaag begint in Hanoi staan regeringen dan ook onder toenemende druk om concrete plannen aan te kondigen tegen de handel in hoorns van neushoorns, ivoor en lichaamsdelen van tijgers.

  Lees meer

  België zakt 5 plaatsen op internationale klimaatranglijst

  Marrakech, 16 november 2016 – België zakt vijf plaatsen en bekleedt de 12de plaats op de Climate Change Performance Index, een jaarlijkse ranglijst opgesteld door Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe, die de impact van het klimaatbeleid van de meest vervuilende landen met elkaar vergelijkt. De achteruitgang is het gevolg van een vertraagde groei van hernieuwbare energie en de uitstoot van de industrie.

  Lees meer

  Marrakech biedt kans om klimaatactie in stroomversnelling te brengen

  Brussel, 4 november 2016 – Vandaag wordt het eerste universele klimaatakkoord van Parijs een bindend internationaal verdrag. Dat is net voor de start van de klimaattop in Marrakech. Op deze top hebben VN-klimaatonderhandelaars een uitzonderlijke kans om klimaatactie wereldwijd in een stroomversnelling te brengen.

  Lees meer