Pers

  Belgische gerecht begrijpt ernst van illegale handel in bedreigde soorten en stelt voorbeeldvonnis

  De correctionele rechtbank in Brussel veroordeelde vandaag 3 Chinese smokkelaars tot 15 maanden cel waarvan de helft met uitstel. Ze waren in Zaventem betrapt met meer dan 2000 gedroogde zeepaardjes en ook nog enkele stukken ivoor. De arrestatie toont aan dat de illegale handel in wilde dieren en planten in België geen ver-van-mijn-bed-show is. 

  Lees meer

  Eenzijdige beslissing van de regering Trump is ronduit egoïstisch

  Andermaal ontloopt Trump zijn internationale verantwoordelijkheden. Onze regering moet samen met haar Europese partners duidelijk maken dat het eigengereide optreden van de Amerikaanse regering volstrekt onaanvaardbaar is, en dat deze beslissing enorme economische en diplomatieke gevolgen heeft

  Lees meer

  Tijdelijk verbod op kieuwnetten zal vaquita niet redden

  Het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld, de vaquita of (Californische bruinvis) blijft bedreigd, ondanks de tijdelijke verlenging van het verbod op kieuwnetten in het noorden van de Californische golf. Die werd gisteren aangekondigd door de Mexicaanse regering. WWF vreest dat het huidige verbod niet zal volstaan om de soort en zijn unieke habitat te beschermen. Bovendien moet de link met China aangepakt worden.

  Lees meer

  10 korhoenen uit Zweden komen laatste zieltogende populatie in Hoge Venen redden

  Op 28 en 29 april laatstleden werden 10 korhoenen (5 hanen en 5 hennen) gevangen in Zweden en naar de Hoge Venen gebracht. Ze gaan daar de zieltogende populatie versterken van de emblematische soort die ter plaatse nog slechts met drie individuen overbleef. De actie werd gecoördineerd door de Universiteit van Luik en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, vergezeld door een vertegenwoordiger van WWF België.

  Lees meer

  WWF en FSC lanceren nationale campagne om de consument te helpen de verantwoorde keuze te maken voor houtproducten.

  De massale ontbossing en bosdegradatie in de wereld is een probleem voor ons allemaal. Ontbossing stoppen is een van meest efficiënte maatregelen tegen de klimaatverandering. Bovendien redden we er ook het levensonderhoud mee van 1,6 miljard mensen die rechtstreeks afhankelijk zijn van het bos, en honderdduizenden dier- en plantensoorten, waarvan velen intussen ernstig bedreigd zijn. Door hout of houtproducten te kopen met het FSC®-label (Forest Stewardship Council), kan iedereen mee ontbossing helpen vermijden en bijdragen aan de oplossing. 

  Lees meer

  “Maak een succes van snelle uitbouw van wind op zee”

  Met zijn voorstel om de huidige concessies voor wind op zee te schrappen, zorgt Philippe De Backer voor woelige wateren. Voorbeelden uit het buitenland illustreren immers dat de kosten van wind op zee nog sterk kunnen dalen. Daar moeten we zeker uit leren. Maar het mag er niet toe leiden dat de verdere uitbouw van wind op zee in het gedrang komt. “We moeten snel schakelen”, aldus Sara Van Dyck van BBL. “Als we de hernieuwbare energiedoelstellingen willen halen, moeten er nog vóór 2020 nieuwe turbines bijkomen. Ook het klimaat aanvaardt geen uitstel meer”. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF in een gezamenlijke reactie.

  Lees meer

  Belgische banken investeren nog steeds 40 miljard euro in fossiele energie, zegt klimaatcoalitie

  Meer dan 40 miljard euro, zo veel investeren de vier grootste banken in België nog altijd in financieel risicovolle fossiele brandstoffen. Met de lancering van een nationale campagne roept de Klimaatcoalitie BNP Paribas, ING, KBC en Belfius op om deze middelen weg te halen uit de fossiele brandstoffenindustrie en te investeren in duurzame energiebronnen.

  Lees meer

  WWF-rapport: 30% van de Unesco-gebieden bedreigd door handel in wilde soorten

  Brussel, 18 april 2017 – Hoewel Unesco-werelderfgoedgebieden bekend staan om hun natuurlijke schoonheid, om hun biodiversiteit, hun geologische en ecologische kenmerken, wordt 30% ervan bedreigd door stroperij, bosexploitatie en illegale visvangst. Die verwoestende activiteiten brengen zowel de soorten die ter plaatse leven in gevaar als de plaatselijke gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.

  Lees meer

  Milieubeweging: “Laat Langerlo het einde zijn van alle grootschalige biomassa in Vlaanderen”

  De geplande biomassacentrale van Langerlo is nu in principe definitief van de baan. WWF, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en de lokale partners van Greenpeace en Transitie Limburg zijn blij met de beslissing van het Vlaams Energie-agentschap (VEA) om geen uitstel te verlenen voor de opstart. De beslissing is een belangrijke overwinning voor de milieu- en de lokale burgerbeweging, die het project al jarenlang aanvecht. Het is ook de enige logische keuze voor het milieu én de consument. Een versnelling in de uitbouw van wind- én zonne-energie en een versterkte inzet op groene warmte moet ons nu op weg zetten naar een duurzame en betaalbare energietoekomst.

  Lees meer

  Europa vraagt burgers raad over toekomst landbouwbeleid

  Het Europees landbouwbeleid mist zijn doel: de tientallen miljarden euro’s aan landbouwsubsidies komen vooral grote boeren en agro-industrie ten goede, terwijl lokale landbouwers er massaal mee kappen en het leefmilieu een zware impact ondervindt. Het huidige beleid komt steeds meer onder de druk. Daarom start de Europese Commissie nu een consultatieronde bij haar burgers. De Belgische natuur-en milieuorganisaties roepen iedereen op hun stem te laten horen voor een landbouwbeleid dat boer én natuur helpt.

  Lees meer