Pers

  Spanje faalt in de bescherming van Coto de Doñana

  Brussel, 1 december – Het Spaanse nationaal park Coto de Doñana wordt bedreigd. Het zal waarschijnlijk het eerste Europese natuurgebied zijn dat op de Unesco-lijst van bedreigd werelderfgoed zal komen. Tot op vandaag is de Spaanse regering er niet in geslaagd dit uitzonderlijk drasland en zijn riviermonding te beschermen voor schadelijke industriële activiteiten. Toch zal WWF niet stoppen zich in te zetten voor de bescherming van het gebied.

  Lees meer

  Europese energiehervorming lost hooggespannen verwachtingen niet in

  Brussel, 30 november 2016 – De Europese Commissie publiceerde vandaag haar langverwachte voorstellen om het Europees energiesysteem te hervormen voor de periode 2020-2030. Volgens WWF lost de Commissie met deze maatregelen de hoge verwachtingen niet in. “Het pakket volstaat niet om Europa nieuw leiderschap inzake hernieuwbare energie in te blazen, noch biedt het voldoende maatregelen om onze economie en maatschappij in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs,” zegt Olivier Beys, beleidsmedewerker klimaat en energie van WWF. 

  Lees meer

  Aziatische hausse in infrastructuur kan einde van de weg betekenen voor de tijger

  Brussel, 23 november – Na jaren van achteruitgang, kent het aantal tijgers eindelijk een lichte verbetering (3.890 tegenover 3.200 in 2010) en dit dankzij belangrijke conservatie inspanningen overal in Azië.  Toch blijft de soort ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Met een rapport dat uitkomt halfweg de mondiale campagne om het aantal in het wild levende tijgers te verdubbelen, legt WWF de vinger op de zere plek van alle Aziatische conservatie-inspanningen, namelijk de koortsachtige groei in infrastructuurwerken. Die hangt als een zwaard van Damocles boven het leven van de grootste Aziatische predator.  

  Lees meer

  Overeenkomst van Parijs passeert eerste stresstest in Marrakech op COP22

  MARRAKECH, Marokko (18 november 2016) - Naar aanleiding van het einde van de klimaattop COP22, legde Manuel Pulgar-Vidal, de leider van WWF International Climate & Energy Practice, de volgende verklaring af:

  "De VN-klimaatonderhandelingen hebben de onderbouw opgeleverd die nodig is om te zorgen dat de belofte van de Overeenkomst van Parijs volledig kan worden uitgevoerd. Het werk hier in  Marrakech was niet het meest glamoureuze maar het is een belangrijke stap vooruit in de concrete verwezenlijking van de historische overeenkomst.”

  Lees meer

  Vietnam en alle landen uit de regio moeten tijgerkwekerijen sluiten tegen 2019

  Hanoi, Vietnam, 16 november – De Vietnamese regering dreigt onder streng toezicht te komen omdat het er niet in geslaagd is de toenemende criminaliteit in wilde dieren aan te pakken. Op de internationale Conferentie over de handel in bedreigde diersoorten die vandaag begint in Hanoi staan regeringen dan ook onder toenemende druk om concrete plannen aan te kondigen tegen de handel in hoorns van neushoorns, ivoor en lichaamsdelen van tijgers.

  Lees meer

  België zakt 5 plaatsen op internationale klimaatranglijst

  Marrakech, 16 november 2016 – België zakt vijf plaatsen en bekleedt de 12de plaats op de Climate Change Performance Index, een jaarlijkse ranglijst opgesteld door Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe, die de impact van het klimaatbeleid van de meest vervuilende landen met elkaar vergelijkt. De achteruitgang is het gevolg van een vertraagde groei van hernieuwbare energie en de uitstoot van de industrie.

  Lees meer

  Marrakech biedt kans om klimaatactie in stroomversnelling te brengen

  Brussel, 4 november 2016 – Vandaag wordt het eerste universele klimaatakkoord van Parijs een bindend internationaal verdrag. Dat is net voor de start van de klimaattop in Marrakech. Op deze top hebben VN-klimaatonderhandelaars een uitzonderlijke kans om klimaatactie wereldwijd in een stroomversnelling te brengen.

  Lees meer

  Biodiversiteit staat voor 6e massa-extinctie.

  • Brussel, 27 oktober 2016 – De globale biodiversiteit zal in 2020 met 67% gekelderd zijn tegenover 1970, als de huidige trend zich voortzet. Dat zegt de nieuwe editie van het Living Planet Report van WWF, dat vandaag werd voorgesteld in het Natuurhistorisch Museum in Brussel. Het rapport toont aan hoe de mens de aarde aan het overrompelen is op een nooit geziene manier in de geschiedenis van onze planeet. Mondiale populaties van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen zijn nu teruggevallen met 58% tussen 1970 en 2012. We zijn getuige van een 6e massa-extinctie in wording. Er zijn echter ook oplossingen. En die schuilen voornamelijk in onze voedselsystemen en onze energievoorziening. 
  Lees meer

  Honderden sneeuwluipaarden per jaar slachtoffer van stropers

  Brussel, 24 oktober 2016 – Met niet meer dan tussen de 4000 en 6500 sneeuw luipaarden die nog in het wild leven, blijkt uit een nieuw rapport van TRAFFIC dat elk jaar honderden bedreigde dieren gedood worden in Aziatische bergstreken. Zo werden er sinds 2008 tussen de 221 en 450 sneeuwluipaarden omgebracht – dat zijn er minimum 4 per week. Een getal dat echter in realiteit nog veel hoger zou kunnen zijn omdat in deze onherbergzame gebieden veel dieren ongeregistreerd aan hun einde komen.  

  Lees meer

  Wereld zet moedige stappen vooruit in de bescherming van wilde fauna

  Brussel, 5 oktober 2016 – De 17e Conferentie van CITES (Conventie over de internationale handel in bedreigde soorten van wilde fauna en flora) eindigde gisterenavond in Johannesburg. Terwijl de niet-duurzame en illegale handel de wilde fauna in de wereld in een crisis stort, hebben een record aantal regeringen zich geschaard achter een serie van moeilijke beslissingen die een grotere bescherming moeten brengen voor een hele reeks aan bedreigde soorten. Die moeten de broodnodige maatregelen ondersteunen die nodig zijn om de exploderende stroperij een halt toe te roepen.

  Lees meer