Pers

  Klimaatverandering bedreigt de helft van alle planten- en diersoorten in de belangrijkste natuurgebieden ter wereld

  Tot de helft van de planten- en diersoorten in de rijkste natuurgebieden van de wereld, zoals het Amazonegebied en de Galapagos, maar ook de Middellandse Zee, zouden rond de eeuwwisseling te maken kunnen krijgen met plaatselijke uitsterving als gevolg van de klimaatverandering als de koolstofuitstoot ongecontroleerd blijft stijgen

  Lees meer

  Earth Hour: klimaat en biodiversiteit zijn niet los te denken van elkaar

  Na tien jaar sensibilisering over klimaatverandering voegt Earth Hour dit jaar een ander prangend probleem dat onze planeet bedreigt toe aan het debat, namelijk de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit.

  Lees meer

  In Azië dreigt een derde van de beschermde gebieden de tijgers te verliezen die er leven

  WWF en 10 andere natuurbeschermingsorganisaties onderzochten samen met overheden van tijgerlanden de toestand van de beschermde gebieden waar de soort leeft. Honderd of meer gebieden waar ongeveer 70% van de wilde tijgers in de wereld woont, zijn beoordeeld. De resultaten zijn zorgwekkend: slechts 13% van de zones voldoet aan de internationale normen.

  Lees meer

  Redden van IJsberen zal meer actie vereisen, aldus eerste scorecard van WWF

  Brussel, 8 januari 2018 – Zonder dringende actie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, voorspellen wetenschappers het verdwijnen van een derde van alle ijsberen in de wereld tegen 2050. De eerste ijsbeer-scorekaart van WWF laat zien dat de betrokken landen nog steeds ver rond het doel blijven cirkelen.

  Lees meer

  Zuid-Afrika: het aantal gestroopte neushoorns neemt af maar blijft zorgwekkend

  Het aantal neushoorns gestroopt voor hun hoorns in Zuid-Afrika is gedaald - 26 minder gedood – ten opzichte van het voorgaande jaar, maar blijft op een verontrustend niveau voor een soort die met uitsterven bedreigd wordt. Bovendien maakt WWF zich zorgen dat de huidige tendensen in neushoornstropen de groeiende bedreigingen voor andere soorten, maar vooral voor lokale gemeenschappen die aan criminele groepen worden blootgesteld, verergeren.

  Lees meer

  Europarlementariërs gaan voor energie-efficiëntie en klimaatbeleid, maar kiezen het foute pad op biomassa

  Het Europees Parlement voegde vandaag een dosis ambitie toe aan het voorstel voor energie-efficiëntie van de Europese Commissie en steunde een klimaatdoelstelling voor 2050 voor de EU. Het heeft echter ook gestemd voor zwakke doelstellingen voor hernieuwbare energiebronnen en voor verbranding van bomen voor energie.

  Lees meer

  Staatssecretaris Philippe De Backer presenteert visie voor de Noordzee naar 2050 toe: een goede 1e stap, zeggen WWF en Natuurpunt

  Vandaag stelt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer een visietekst voor het Belgische deel van de Noordzee voor, na een jaar van uitgebreide consultaties. WWF België en Natuurpunt, die meewerkten aan de visietekst, zijn blij met het resultaat en ook met de ruime rondvraag die daartoe leidde.

  Lees meer

  Wetenschappers ontdekken 115 nieuwe soorten in Groot Mekong stroomgebied, zegt WWF

  Een hagedis die lijkt op een krokodil en nu al vereeuwigd werd in een stripfiguur, een slak etende schildpad ontdekt op een Thaise markt en een vleermuis met hoefijzer motief die niet zou misstaan ​​in een Star Wars film: het zijn slechts drie van de nieuwe soorten die ontdekt werden in de Mekong regio in 2016, volgens een nieuw rapport vrijgegeven vandaag door WWF. 

  Lees meer

  Consumenten in China steunen het opkomend ivoorverbod, maar het besef is laag, zegt grootste ivoor-consumentenonderzoek ooit

  Eind deze maand wordt in China een belangrijk verbod op de binnenlandse handel in ivoor van kracht. In de aanloop naar deze historische gebeurtenis organiseerden WWF en TRAFFIC het breedste consumentenonderzoek naar ivoor ooit in China. De enquête stelde vast dat een verbod op ivoorhandel wijdverbreide steun geniet van een meerderheid van de ondervraagde consumenten, ondanks dat veel burgers niet op de hoogte waren van het aanstaande verbod.

  Lees meer

  Verwachtingen WWF van de One Planet Summit in Parijs: de regels van het financiële systeem veranderen

  Frankrijk organiseert deze week de One Planet Summit, een internationale klimaattop ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Overeenkomst van Parijs. Er moet nog veel worden gedaan om de ergste klimaatverandering te voorkomen, maar deze internationale top moet een gelegenheid zijn om de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs te bespoedigen door nieuwe toezeggingen te doen.

  Lees meer

  WWF onthult nieuw rapport over de ongeziene voordelen van het redden van wilde tijgers en lanceert eindejaarscampagne

  Geld investeren om wilde tijgers te redden heeft ongeziene voordelen voor de Aziatische fauna en voor miljoenen mensen die leven in de historische tijgergebieden. Het rapport “Voorbij de strepen: red tijgers en red zoveel meer” komt uit op de 7e verjaardag van een historische top van alle tijgerlanden die het aantal tijgers wereldwijd wil verdubbelen. WWF-België voegt de daad bij het woord met een eindejaarscampagne die mensen vraagt om de wilde tijger een kans te geven. 

  Lees meer

  WWF verwijt Minister Marghem chronisch uitstelgedrag

  Federaal Minister Marghem vertoont een chronisch uitstelgedrag, zegt WWF in een Open Brief aan de Minister, die vandaag werd gepubliceerd in De Morgen en La Libre Belgique. Aanleiding is de beleidsverklaring die de Minister vandaag voorleest in het parlement. 

  Lees meer

  Nieuwe klimaatplannen moeten ook achteruitgang biodiversiteit aanpakken

  Als de wereld de mondiale temperatuurstijging tot 1,5° Celsius wil beperken, dan zullen landen hun acties rond klimaat moeten combineren met acties die de biodiversiteit in hun landen beschermen, zegt WWF in een nieuw rapport, niet toevallig tijdens de klimaattop in Bonn.

  Lees meer

  Climate Performance Index: België op plaats 32 van de 60!

  België staat slechts 32ste in het klassement dat de doeltreffendheid van de strijd tegen de klimaatverandering door de meest vervuilende landen ter wereld afmeet. Voor de Belgische milieu-NGO's weerspiegelt deze middelmatige plaats het gebrek aan een duidelijke politieke visie op energie en klimaat in de afgelopen jaren in ons land.

  Lees meer

  Nationale Bank kan en moet rol opnemen in strijd tegen klimaatverandering

  In het Federaal Parlement gingen politici vandaag in debat over de financiële risico’s die de klimaatverandering stelt voor ons land. De centrale banken in de buurlanden ondernemen al stappen. Voor ons land zei de Nationale Bank van België (NBB) dat het financiële risico van klimaatopwarming in België 80 miljard euro bedraagt.

  Lees meer

  Bosolifanten populaties in Centraal Afrika dicht bij complete ondergang

  Een nieuwe studie van WWF nam de olifantenpopulaties in 4 centraal Afrikaanse landen onder de loep. Daaruit blijkt dat het aantal bosolifanten in de voorbije 8 jaar in een gebied van bijna 6 miljoen hectare met 66% gedecimeerd werd. Eén lichtpuntje: in beschermde gebieden is het aantal stroperijgevallen significant lager: het zijn dus echte veilige havens voor opgejaagde dieren die overblijven. (Persbericht in het Engels)

  Lees meer

  Bewuste Visweek = consument gaat massaal voor visproducten met keurmerk

  Wereldwijd staat het overgrote deel van de gemonitorde visbestanden onder grote druk. Visserij heeft niet alleen gevolgen voor de visbestanden waarop wordt gevist maar ook voor het daarmee samenhangende leven in de zee. Zo leiden bijvangst en aantasting van het mariene milieu tot een grote achteruitgang van de biodiversiteit in onze zeeën en oceanen. Daarom organiseren we voor de 3e keer een duurzame visweek van 25 september tot 1 oktober.

   

  Lees meer

  Waarom de nieuwe voedseldriehoek goed en nodig is voor het milieu

  De nieuwe voedseldriehoek die het Vlaams Instituut Gezond Leven voorstelt is een goede zaak voor het milieu. Meer nog: het is een geweldige opportuniteit om mensen aan te tonen dat ieder van ons een impact heeft op de planeet en dat we die impact zelf ook kunnen bepalen. 

  Lees meer

  De milieubeweging roept de privé-sector op om een einde te maken aan de vernietiging van de Braziliaanse Cerrado

  Tussen 2013 en 2015 vernietigde Brazilië 18.962 km² natuur in de Cerrado. Dit betekent een equivalent van de grootte van de stad Londen elke twee maanden. De snelheid van deze vernietiging maakt dat deze regio een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld is. Daarom verenigden WWF en andere milieuorganisaties hun krachten en ze stelden een manifest op.

  Lees meer

  Kazachstan krijgt na lange afwezigheid weer wilde tijgers

  WWF en de overheid van Kazachstan gaan op termijn in totaal 25 tot 30 Siberische tijgers uitzetten in oorspronkelijk leefgebied van de uitgestorven Kaspische tijger. Het is de eerste keer dat tijgers opnieuw worden uitgezet in een land waar de soort uitgestorven was. 

  Lees meer

  Centraal Afrikaanse ivoormarkten gaan ondergronds maar de handel woekert als nooit tevoren, zegt nieuw onderzoek

  Zwakke overheden, corruptie en wijzigende dynamieken op de markten ondermijnen de moeizame pogingen om de illegale handel in ivoor onder controle te krijgen. In een nieuwe studie vergeleken onderzoekers van TRAFFIC de gegevens van marktonderzoeken in de grote steden van Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek, Congo, de DRC en Gabon.

  Lees meer

  381 nieuwe soorten ontdekt in het Amazonewoud.

  In het Amazonewoud zijn maar liefst 381 nieuwe soorten ontdekt. Dat zegt een rapport dat WWF vandaag uitbrengt. Het gaat om 216 plantensoorten, 963 vissen, 32 amfibieën, 20 zoogdieren, 19 reptielen en één vogelsoort. Ze werden ontdekt tijdens de voorbije 24 maanden. Het rapport komt uit terwijl het Amazonegebied erg onder druk blijft staan. WWF vraagt dringend actie om het grootste tropische woud van de wereld beter te beschermen. De snelheid waarmee vandaag soorten verdwijnen, is 1000 tot 10.000 sneller dan het natuurlijke ritme van uitsterving.

  Lees meer

  Cruciale Top moet het kritisch bedreigde sneeuwluipaard en zijn habitat redden

  Vandaag start een cruciale top waarop de 12 landen waar nog sneeuwluipaarden leven maatregelen moeten afspreken om de soort te redden van de ondergang. Hun achteruitgang gaat hand in hand met de teloorgang van brongebieden waar 20 van de belangrijkste rivieren van Azië ontspringen. 

  Lees meer

  EARTH OVERSHOOT DAY blijft oprukken ondanks opkomende transitie

  Op 2 augustus, overschrijden we de draagkracht van de aarde voor dit jaar. Dat betekent dat we, op iets meer dan 7 maanden, verbruikt hebben wat de aarde op één jaar kan produceren en dat we de komende maanden op het kapitaal van de planeet moeten gaan teren. ‘Earth Overshoot Day’ valt zes dagen vroeger dan vorig jaar (8 augustus).

  Lees meer

  WWF verwelkomt UNESCO-erkenning van Zoniënwoud als eerste in ons land

  Op vrijdag 7 juli erkende de UNESCO een serie oude en primaire Europese bossen als natuurlijk werelderfgoed. Het gaat om intacte beukenbossen, waaronder het Zoniënwoud bij ons. WWF-België verwelkomt deze beslissing, die een echte erkenning is voor het ecologische en culturele belang van het Zoniënwoud.

  Lees meer

  Massive ivory haul in Hong Kong highlights urgent need for crackdown on wildlife crime syndicates

  WWF is calling for an urgent clamp down on international organized ivory trade syndicates, as customs officers in Kwai Chung, Hong Kong report their seizure of approximately 7.2 tonnes of ivory in a shipping container inbound from Malaysia, earlier this week.

  Lees meer

  WWF campaign win: Spain must now commit to stop dredging inside outstanding wetland site

  Spain was forced to end plans for dredging the river, and WWF now calls on Spain to keep to this promise and build on it, as there is much more to do.

  Lees meer

  Belgische gerecht begrijpt ernst van illegale handel in bedreigde soorten en stelt voorbeeldvonnis

  De correctionele rechtbank in Brussel veroordeelde vandaag 3 Chinese smokkelaars tot 15 maanden cel waarvan de helft met uitstel. Ze waren in Zaventem betrapt met meer dan 2000 gedroogde zeepaardjes en ook nog enkele stukken ivoor. De arrestatie toont aan dat de illegale handel in wilde dieren en planten in België geen ver-van-mijn-bed-show is. 

  Lees meer

  Eenzijdige beslissing van de regering Trump is ronduit egoïstisch

  Andermaal ontloopt Trump zijn internationale verantwoordelijkheden. Onze regering moet samen met haar Europese partners duidelijk maken dat het eigengereide optreden van de Amerikaanse regering volstrekt onaanvaardbaar is, en dat deze beslissing enorme economische en diplomatieke gevolgen heeft

  Lees meer

  Tijdelijk verbod op kieuwnetten zal vaquita niet redden

  Het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld, de vaquita of (Californische bruinvis) blijft bedreigd, ondanks de tijdelijke verlenging van het verbod op kieuwnetten in het noorden van de Californische golf. Die werd gisteren aangekondigd door de Mexicaanse regering. WWF vreest dat het huidige verbod niet zal volstaan om de soort en zijn unieke habitat te beschermen. Bovendien moet de link met China aangepakt worden.

  Lees meer

  10 korhoenen uit Zweden komen laatste zieltogende populatie in Hoge Venen redden

  Op 28 en 29 april laatstleden werden 10 korhoenen (5 hanen en 5 hennen) gevangen in Zweden en naar de Hoge Venen gebracht. Ze gaan daar de zieltogende populatie versterken van de emblematische soort die ter plaatse nog slechts met drie individuen overbleef. De actie werd gecoördineerd door de Universiteit van Luik en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, vergezeld door een vertegenwoordiger van WWF België.

  Lees meer

  WWF en FSC lanceren nationale campagne om de consument te helpen de verantwoorde keuze te maken voor houtproducten.

  De massale ontbossing en bosdegradatie in de wereld is een probleem voor ons allemaal. Ontbossing stoppen is een van meest efficiënte maatregelen tegen de klimaatverandering. Bovendien redden we er ook het levensonderhoud mee van 1,6 miljard mensen die rechtstreeks afhankelijk zijn van het bos, en honderdduizenden dier- en plantensoorten, waarvan velen intussen ernstig bedreigd zijn. Door hout of houtproducten te kopen met het FSC®-label (Forest Stewardship Council), kan iedereen mee ontbossing helpen vermijden en bijdragen aan de oplossing. 

  Lees meer

  “Maak een succes van snelle uitbouw van wind op zee”

  Met zijn voorstel om de huidige concessies voor wind op zee te schrappen, zorgt Philippe De Backer voor woelige wateren. Voorbeelden uit het buitenland illustreren immers dat de kosten van wind op zee nog sterk kunnen dalen. Daar moeten we zeker uit leren. Maar het mag er niet toe leiden dat de verdere uitbouw van wind op zee in het gedrang komt. “We moeten snel schakelen”, aldus Sara Van Dyck van BBL. “Als we de hernieuwbare energiedoelstellingen willen halen, moeten er nog vóór 2020 nieuwe turbines bijkomen. Ook het klimaat aanvaardt geen uitstel meer”. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF in een gezamenlijke reactie.

  Lees meer

  Belgische banken investeren nog steeds 40 miljard euro in fossiele energie, zegt klimaatcoalitie

  Meer dan 40 miljard euro, zo veel investeren de vier grootste banken in België nog altijd in financieel risicovolle fossiele brandstoffen. Met de lancering van een nationale campagne roept de Klimaatcoalitie BNP Paribas, ING, KBC en Belfius op om deze middelen weg te halen uit de fossiele brandstoffenindustrie en te investeren in duurzame energiebronnen.

  Lees meer

  WWF-rapport: 30% van de Unesco-gebieden bedreigd door handel in wilde soorten

  Brussel, 18 april 2017 – Hoewel Unesco-werelderfgoedgebieden bekend staan om hun natuurlijke schoonheid, om hun biodiversiteit, hun geologische en ecologische kenmerken, wordt 30% ervan bedreigd door stroperij, bosexploitatie en illegale visvangst. Die verwoestende activiteiten brengen zowel de soorten die ter plaatse leven in gevaar als de plaatselijke gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.

  Lees meer

  Milieubeweging: “Laat Langerlo het einde zijn van alle grootschalige biomassa in Vlaanderen”

  De geplande biomassacentrale van Langerlo is nu in principe definitief van de baan. WWF, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en de lokale partners van Greenpeace en Transitie Limburg zijn blij met de beslissing van het Vlaams Energie-agentschap (VEA) om geen uitstel te verlenen voor de opstart. De beslissing is een belangrijke overwinning voor de milieu- en de lokale burgerbeweging, die het project al jarenlang aanvecht. Het is ook de enige logische keuze voor het milieu én de consument. Een versnelling in de uitbouw van wind- én zonne-energie en een versterkte inzet op groene warmte moet ons nu op weg zetten naar een duurzame en betaalbare energietoekomst.

  Lees meer

  Europa vraagt burgers raad over toekomst landbouwbeleid

  Het Europees landbouwbeleid mist zijn doel: de tientallen miljarden euro’s aan landbouwsubsidies komen vooral grote boeren en agro-industrie ten goede, terwijl lokale landbouwers er massaal mee kappen en het leefmilieu een zware impact ondervindt. Het huidige beleid komt steeds meer onder de druk. Daarom start de Europese Commissie nu een consultatieronde bij haar burgers. De Belgische natuur-en milieuorganisaties roepen iedereen op hun stem te laten horen voor een landbouwbeleid dat boer én natuur helpt.

  Lees meer

  Tien jaar Earth Hour: Worden Europa en België opnieuw klimaatleiders?

  Brussel – Zaterdag 25 maart vindt tussen 20u30 en 21u30 voor de 10de keer Earth Hour plaats, de jaarlijkse mondiale actie van WWF om te mobiliseren voor het klimaat. Terwijl de Europese regeringsleiders zich naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome bezinnen over de toekomst van de EU, roept WWF hen op om opnieuw leiderschap en ambitie te tonen. “Op tien jaar tijd heeft Europa haar historische voortrekkersrol op vlak van klimaat verloren. Charles Michel en zijn collega’s moeten zich dringend herpakken,” zegt Julie Vandenberghe, klimaat-expert van WWF België. 

  Lees meer

  Invoercontroles in belangrijke Europese lidstaten ontoereikend om illegale zeevisproducten te weren

  Vanwege verschillen en zwakke plekken in de invoercontroles in belangrijke lidstaten van de Europese Unie kan illegaal gevangen vis nog steeds door de mazen van de wet glippen en de Europese markt binnen komen. Dit blijkt uit een analyse die vandaag werd gepubliceerd door de Environmental Justice Foundation, Oceana, The Pew Charitable Trusts en WWF.

  Lees meer

  Olifantencrisis in Afrika is groter dan ooit - Gabon is 80% van populatie kwijt

  Amerikaanse onderzoekers presenteerden deze week een nieuwe studie met schokkende cijfers: stropers hebben tussen 2004 en 2014 tachtig procent van alle bosolifanten in Gabon gedood. In tien jaar tijd zijn er door illegale jacht ongeveer 25.000 olifanten omgekomen in Minkebe Nationaal Park, één van de weinige plekken in Afrika waar nog bosolifanten leven.

  Lees meer

  Bekende biologe Roseline C. Beudels-Jamar wordt nieuwe voorzitter van WWF in België

  WWF-België is blij om de verkiezing aan te kondigen van doctor Roseline C. Beudels-Jamar als de nieuwe voorzitter van WWF in België. dr. Beudels-Jamar is hoofd van de afdeling Conservatiebiologie van het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen in Brussel en een vooraanstaand biologe met uitgebreide ervaring op het terrein. Haar mandaat startte op het einde van een bijzonder vruchtbaar decennium voor WWF in België, onder leiding van Ronald Biegs. 

  Lees meer

  Enkel bescherming op papier voor helft Europese natuurgebieden: dat moet veranderen, zegt WWF

  Meer dan de helft van de Europese natuurgebieden worden enkel op papier beschermd wegens wijdverspreide vertraging en een manke implementatie in de lidstaten. Dat zegt een nieuw rapport van WWF op het moment dat de Vlaamse regering tegen alle Europese regels in een waardevol stuk natuurbos opgeeft op vraag van een privébedrijf in Limburg. Vanochtend presenteerde een delegatie scholieren 7500 tekeningen van evenveel Belgische kinderen aan Europees Commissaris van milieu Karmenu Vella. De kinderen willen het belang van natuur onderstrepen.   

  Lees meer

  Weleda en WWF slaan de handen in elkaar voor de bescherming van de Belgische natuurgebieden

  Sinds 2016 bundelen WWF en Weleda hun krachten om de natuur en de biodiversiteit in de wereld te beschermen. Zo zamelde Weleda vorig jaar 40.000 euro in voor het behoud van de oerbossen in de Roemeense Karpaten. Ook dit jaar wil Weleda op grote 
  schaal geld inzamelen. Deze keer zal de donatie worden gebruikt voor het herstel en de bescherming van natuurgebieden en hun biodiversiteit in België. 

  Lees meer

  Energieministers krijgen ambitieus hernieuwbaar scenario op een blaadje gepresenteerd

  Vandaag zitten de vier Belgische energieministers samen om het proces richting het langverwachte energiepact nieuw leven in te blazen. Aan de start van de besprekingen kregen de ministers een concreet recept voor een hernieuwbare energietoekomst van Bond Beter Leefmilieu (BBL), IEW, WWF en Greenpeace. “De kost van wind- en zonne-energie is intussen al zo sterk gedaald dat we 2 miljard euro aan subsidies kunnen besparen door tegen 2030 58% van onze stroom uit hernieuwbare bronnen te halen.”

  Lees meer

  163 nieuwe soorten ontdekt in Mekong gebied

  Bangkok, 19 November, 2016 – Een slang met een hoofd als een regenboog, een draakachtige hagedis en een salamander die eruitziet als een Klingon uit Star Trek: het zijn slechts drie van de 163 nieuwe soorten die ontdekt werden in het Mekong stroomgebied. Met een nieuw rapport ‘Species Oddity’ documenteerde WWF het werk van honderden wetenschappers uit de hele wereld. In totaal gaat het om 9 amfibieën, 11 vissoorten, 14 reptielen, 126 planten en drie zoogdieren in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

  Lees meer

  De toekomst van ons energiesysteem: hernieuwbaar, flexibel en betaalbaar

  2017 moet het jaar worden van de energietransitie in België. Onderzoeksbureau 3E berekende in opdracht van de milieubeweging de elektriciteitsmix en het groeitraject voor hernieuwbare energie voor België, Vlaanderen en Wallonië, om zowel de kernuitstap tegen 2025 als onze internationale klimaatafspraken te realiseren. “Met dit scenario tonen we aan dat 58% hernieuwbare energie tegen 2030 niet alleen realistisch maar ook kostenefficiënt is.”

  Lees meer

  Overwinning voor de Natuur - Grote publiekscampagne redt de Europese Natuurwetten

  De Europese Commissie bevestigt vandaag dat de Europese Natuurwetten ongewijzigd blijven na een campagne van twee jaar die een recordaantal mensen wist te mobiliseren. De campagne werd gevoerd door meer dan 200 ngo’s waaronder WWF, Natuurpunt en Natagora. Nu moeten de wetten aan het werk gezet worden, zeggen WWF, Natuurpunt en de Europese natuurbeweging.

  Lees meer

  Spanje faalt in de bescherming van Coto de Doñana

  Brussel, 1 december – Het Spaanse nationaal park Coto de Doñana wordt bedreigd. Het zal waarschijnlijk het eerste Europese natuurgebied zijn dat op de Unesco-lijst van bedreigd werelderfgoed zal komen. Tot op vandaag is de Spaanse regering er niet in geslaagd dit uitzonderlijk drasland en zijn riviermonding te beschermen voor schadelijke industriële activiteiten. Toch zal WWF niet stoppen zich in te zetten voor de bescherming van het gebied.

  Lees meer

  Europese energiehervorming lost hooggespannen verwachtingen niet in

  Brussel, 30 november 2016 – De Europese Commissie publiceerde vandaag haar langverwachte voorstellen om het Europees energiesysteem te hervormen voor de periode 2020-2030. Volgens WWF lost de Commissie met deze maatregelen de hoge verwachtingen niet in. “Het pakket volstaat niet om Europa nieuw leiderschap inzake hernieuwbare energie in te blazen, noch biedt het voldoende maatregelen om onze economie en maatschappij in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs,” zegt Olivier Beys, beleidsmedewerker klimaat en energie van WWF. 

  Lees meer

  Aziatische hausse in infrastructuur kan einde van de weg betekenen voor de tijger

  Brussel, 23 november – Na jaren van achteruitgang, kent het aantal tijgers eindelijk een lichte verbetering (3.890 tegenover 3.200 in 2010) en dit dankzij belangrijke conservatie inspanningen overal in Azië.  Toch blijft de soort ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Met een rapport dat uitkomt halfweg de mondiale campagne om het aantal in het wild levende tijgers te verdubbelen, legt WWF de vinger op de zere plek van alle Aziatische conservatie-inspanningen, namelijk de koortsachtige groei in infrastructuurwerken. Die hangt als een zwaard van Damocles boven het leven van de grootste Aziatische predator.  

  Lees meer