WWF mekong header WWF mekong header

Mekong Flooded Forest

Voor een duurzaam beheer van de vloedbossen aan de rand van de Mekongrivier in Cambodja

 

De vloedbossen aan de rand van de Mekongrivier maken deel uit van een regio met een geweldige biodiversiteit. Door economische landconcessies, infrastructuurprojecten, mijnbouw en boskap worden veel soorten nu bedreigd en daalt de waterkwaliteit, dalen de visbestanden en daalt ook de levenskwaliteit van de lokale gemeenschappen. Sinds 2000 heeft de Cambodjaanse overheid ingezet op gemeenschapsbossen om de betrokkenheid van gemeenschappen bij het beheer van natuurlijke hulpbronnen te vergroten. Toch stuiten de gemeenschappen die zich bij dit initiatief willen aansluiten op administratieve drempels, en hebben ze hierbij technische steun nodig. Dit project heeft dan ook tot doel om de lokale gemeenschappen te versterken en ervoor te zorgen dat ze erkend worden als eigenaars van hun land. Daarvoor werken we concreet aan vier verschillende pijlers voor 2021.

 • 2 plannen voor gemeenschappelijk landbeheer worden ontwikkeld in samenwerking met de lokale gemeenschappen en toegepast in regio’s die essentieel zijn voor het bedreigde zwijnshert en vogelsoorten zoals de reuzenibis.
 • Zowel de biodiversiteit als de lokale gemeenschappen hebben baat bij het duurzame beheer van 2 natuurgebieden, 8 gemeenschapsbossen en 3 collectieve inheemse landeigendommen.
 • De lokale gemeenschappen in en rond de gemeenschapsbossen ondernemen meer duurzame activiteiten voor hun levensonderhoud (ecotoerisme, landbouw en productie van bosbijproducten).
 • De lokale gemeenschappen hebben meer zeggenschap en autonomie dankzij een sterk netwerk van gemeenschapsbossen, de steun van diverse stakeholders, de versterking van gendergelijkheid en duurzame plannen voor landgebruik en bosbeheer.

Eens het project afgerond is zullen meer dan 3000 families betere toekomstperspectieven krijgen, dankzij duurzame ontwikkeling.

 

 

 

 

 

 • Regio
  Mekongregio
 • Duur
  2017-2021
 • Doel
  Tegen eind 2021 beschikken de lokale gemeenschappen aan de rand van de Mekongrivier in Kratie over landzekerheid, wat een verhoogde levensstandaard, duurzaam bosbeheer en betere bescherming van de biodiversiteit toelaat
 • Mekongregio

partners

CBD nl

Budget

rapports annuels

Meer info