WWF zambie zambia header WWF zambie zambia header

Behoud van de beboste savannes van Zambia

Zambia is een essentieel land voor het behoud van de wilde Afrikaanse fauna. Het land staat echter oog in oog met grote bedreigingen: stroperij, vernietiging van de habitat en conflicten tussen mensen en wilde dieren. WWF heeft zich voorgenomen hier paal en perk aan te stellen.

 

Zambia bevindt zich op de grens van acht landen en aan het einde van twee Afrikaanse rivieren: de Zambezi en de Congo. Het biedt uitgestrekte landschappen met gevarieerde habitats en migratieroutes die ideaal zijn voor een groot aantal soorten. Het land staat vooral bekend om zijn grote populaties van de vijf grote Afrikaanse carnivoren (leeuwen, luipaarden, hyena's, wilde honden en jachtluipaarden) en om de op twee na grootste olifantenpopulatie op het continent.

Zambia wijdt meer dan 30% van zijn grondgebied aan een netwerk van beschermde gebieden (waaronder 20 nationale parken) waar de wilde fauna zich ontwikkelt.

Ondanks een gigantisch potentieel voor natuurbehoud, staan de wilde diersoorten ook hier voor vele bedreigingen:

 • stroperij voor bushmeat of om de handel in wilde diersoorten te voeden;
 • degradatie en vernietiging van het milieu, waardoor natuurlijke habitats gefragmenteerd en verkleind worden;
 • conflicten tussen wilde dieren en lokale bevolkingen.

WWF maakt het verschil

WWF en zijn partners (waaronder African Parks) zetten zich in Zambia in om de stroperij drastisch te verminderen, de lokale bevolking te laten samenleven met wilde dieren en de verbinding tussen de verschillende beschermde zones in het land te verbeteren, waaronder de nationale parken van Liuwa, Bangwuelu, Sioma Ngwezi en Kafue, die alle van groot belang zijn voor de biodiversiteit van het land.

Steun onze acties:

Adopteer een olifant

 • Duur
  2017 - 2022
 • Doel
  Het beheer van het leefgebied en de ecologische connectiviteit in Zambia verbeteren
 • Partners
  WWF-Zambia, African Parks