WWF onthult geheime oorsprong van houten meubels en decoratie op Belgische markt

WWF onthult geheime oorsprong van houten meubels en decoratie op Belgische markt

Een marktonderzoek van WWF trof niet-aangegeven hout aan met een hoog risico op een illegale oorsprong in meubilair, decoratieve objecten en doe-het-zelf-materiaal uit Belgische winkels. In het laboratorium werden 49 houten producten van 11 grote merken geanalyseerd. Wetenschappelijke resultaten tonen aan dat in bijna 50% van de gevallen (22) winkels onvolledige of onjuiste informatie over de oorsprong en houtsoorten verstrekten. Om bossen te beschermen roept WWF bedrijven op om hun toeleveringsketens beter te controleren en roept de autoriteiten op om overtreders te bestraffen.

Een van de grootste bedreigingen voor bossen over de hele wereld is illegale houtkap. Vernietiging van bosecosystemen brengt de klimaatregulering in gevaar, draagt bij aan de achteruitgang van de biodiversiteit en bevordert de verspreiding van virussen. Volgens INTERPOL is wereldwijd 15-30% van de houtvolumes afkomstig van illegale houtkap. Bovendien is deze lucratieve handel nauw verbonden met corruptie en georganiseerde misdaad.

In Europa is de invoer van hout en houtproducten onderworpen aan drie wetten: de houtverordening van de Europese Unie die het op de markt brengen van illegaal hout verbiedt, de CITES-conventie die bedreigde soorten beschermt en FLEGT's, Indonesië-specifieke vergunningen voor legaliteit van hout. WWF wilde met haar onderzoek weten of grote meubel-, decoratie- en doe-het-zelfzaken echt de samenstelling kennen van de houten producten die ze in België verkopen.

WWF analyseerde 49 producten die werden verkocht in 11 grote winkelketens. Bijzondere aandacht is besteed aan verwerkte producten (salontafels, kruk, bank, kleerkast, fotolijst, lantaarn, enz.), gemaakt van verschillende houtsoorten of hout uit streken met een hoog risico op illegaliteit. Anatomische en isotopische tests konden de soort en de waarschijnlijke geografische oorsprong van het hout bepalen.

De wetenschappelijke resultaten onthulden discrepanties met de verklaringen van de bedrijven in 22 van de 49 geanalyseerde producten. In 15 gevallen hadden de inconsistenties betrekking op houtsoorten die op de IUCN Red List staan (bijvoorbeeld bintangor, okoumé en rozenhout) en/of uit regio's met een hoog risico op illegale houtkap (Zuidoost-Azië, Centraal-Afrika, Oost-Europa).

Twee grote tekortkomingen

De resultaten van het WWF-onderzoek wijzen op twee belangrijke tekortkomingen die de invoer van illegaal hout in België mogelijk maken. De eerste betreft zakelijke toeleveringsketens. Sommige winkelketens verkopen producten waarvan ze de samenstelling of de oorsprong niet kennen, hoewel dit essentiële informatie is om de legaliteit van het hout te kunnen verifiëren. Vaak komen deze producten in een ander land Europa binnen. Deze winkels hebben dan ook geen garantie dat dit hout niet uit een illegaal gekapt bos komt, ondanks de houtverordening die illegaal hout van de Europese markt moet weren. WWF wijst ook op een tweede grote lacune in de wetgeving. Een reeks objecten ontsnapt aan de houtverordening van de Europese Unie. Om in België geïmporteerd te kunnen worden, moet een houten tafel gemaakt zijn van legaal hout. Aan de andere kant zijn stoelen, krukken, banken, decoratieve objecten, fotolijsten, dieraccessoires en houten dienbladen vrijgesteld van de regelgeving. WWF heeft illegaal hout met een hoog risico ontdekt in dit soort objecten die zijn uitgesloten van de houtverordening. Illegaal hout kan dus legaal België binnenkomen!

Oplossingen om legaal hout in België te garanderen

Houtanalysemethoden helpen bij het blootleggen van verkeerde voorstellingen door bedrijven. Ze moeten systematisch worden gebruikt tijdens controles om de toepassing van de geldende wetten die de vernietiging van de bossen in de wereld zouden vertragen te versterken.

Bedrijven kunnen een sleutelrol spelen bij een gezond beheer van bosbestanden over de hele wereld. Om dit te bereiken, moeten ze de oorsprong van hun producten verifiëren en toezeggingen doen om een 100% verantwoorde toeleveringsketen voor hout te garanderen. Consumenten kunnen ook een rol spelen bij de bescherming van bossen door te kiezen voor tweedehands producten of producten die gecertificeerd zijn volgens geloofwaardige en solide normen. WWF beschouwt FSC-certificering als de meest robuuste

Update: Dit nieuws is bijgewerkt in maart 2021 om de resultaten van het onderzoek weer te geven na de beschikbaarheid van informatie die niet bekend was op het moment van publicatie in november 2020.

Foute aangifte van mogelijk illegaal hout: wat hebben onze meubelen te verbergen?

Results of tests carried out on wooden products on the belgian market