Vijf vooruitgangen die hoop geven voor de tijger

Vijf vooruitgangen die hoop geven voor de tijger

Op 3 maart 2018 vieren wij World Wildlife Day. De jaarlijkse ‘World Wildlife Day’ herinnert ons eraan dat de fauna niet alleen fascinerend is, maar ook de basis is van onze ecosystemen die onmisbaar zijn voor het overleven van ons allemaal.  Dit jaar eren wij de bescherming van de ‘grote katachtigen’ zoals de tijger, het luipaard de panter, de leeuw en de jaguar. En ook al zijn ze bijna allemaal bedreigd, zijn er toch vooruitgangen die ons hoopvol maken.

 

Zowel de achteruitgang in het aantal katachtigen als hun bescherming begint met ons, de mens. We weten wat er nodig is: respect, tolerantie en voldoende natuurlijke ruimte om te leven.

Onder andere wordt de tijger geconfronteerd met grote bedreigingen die zijn voortbestaan erg kwetsbaar maakt, wat nog door onze recente studie werd bevestigd. Maar ondanks alles blijven we optimistisch: dankzij onze beschermingsacties kennen we bemoedigende vooruitgangen voor de tijger. Dit zijn er vijf van 2017.

1. Een nieuw nationaal park voor de bescherming van de tijgers en luipaarden in China

De Chinese overheid heeft aangekondigd een nieuw nationaal park op te richten genaamd ‘Amur Tiger and Leopard National Park’, aan de Russische grens dichtbij Vladivostok, met een oppervlakte van twee keer Yellowstone in de Verenigde Staten. De exploitatie van hulpbronnen zal er niet langer getolereerd worden. De dieren, waaronder 72 tijgers en 42 luipaarden, zullen er beschermd worden.

Dit goede nieuws is van groot belang om de beschadigde natuur te herstellen, na 50 jaar van onafgebroken exploitatie.

WWF world wildlife day gallery01

2. Twee historische akkoorden voor de herintroductie van de tijger

In 2017 hebben Kazachstan en Cambodja een enorme stap vooruitgezet voor het behoud van de tijgers: beiden hebben groen licht gegeven voor ambitieuze projecten om wilde tijgers opnieuw in hun landen te herintroduceren.

De wilde tijgers zijn bijna compleet verdwenen uit Centraal-Azië sinds de jaren 1960, door een verlies aan habitat en groeiende stroperij. De laatste tijger werd in het jaar 2007 gespot in Cambodja dankzij een cameraval. Sindsdien zijn de experts het eens: de soort is uitgestorven in het land.

WWF world wildlife day gallery02

De wilde tijgers laten terugkeren is essentieel om het evenwicht in de natuurlijke plaatsen te verzekeren. Voorafgaand aan de herintroductie moet er eerst aan strikte voorwaarden worden voldaan wat betreft het ecosysteem, dat vandaag ernstig beschadigd is. ‘Dit betekent nog strenger toezien op stropers en de illegale exploitatie van hulpbronnen, de rangers trainen en uitrusten, de voortplanting van prooien verzekeren en de lokale bevolking betrekken,’ verduidelijkt Teak Seng, directeur van WWF-Cambodja.

Ironisch genoeg helpt de terugkomst van de katachtige ook zijn prooien om te overleven, zoals de Saiga-antilope in Kazachstan of de banteng in Cambodja, twee bedreigde soorten.

WWF world wildlife day gallery03

3. CA|TS: samenwerken aan veilige zones  

In 2017 kwamen de verschillende stakeholders samen om een nieuw partnerschap aan te gaan voor het behoud van de tijger, genaamd ‘Conservation Assured Tiger Standards’ (CA|TS). Dit is een gemeenschappelijke visie met als doel veilige toevluchtsoorden voor de wilde tijgers te verzekeren. Deze samenwerking is een belangrijk kader voor de overheden, de financiële instellingen, en de natuurbehoudsorganisaties.

In 2017 werd Maleisië het eerste land in Zuidoost-Azië dat zich inschreef bij het Royal Belum State Park bij CA|TS en toonde zo zijn engagement om de gebieden waar de tijgers wonen te beschermen. Er bestaan nu vijftig sites die kandidaat zijn om CA|TS te worden, en nog veel meer zullen volgen in het jaar 2018. Lansdowne Forest Division in India is de derde site ter wereld die officieel erkend werd door CA|TS.

WWF world wildlife day gallery05

4. Het aantal tijgers verdubbelen in het Royal Manas National Park van Bhutan

Geweldig nieuws uit het koninkrijk Bhutan: een nieuwe studie van het Royal Manas National Park laat zien dat het aantal tijgers er is verdubbeld sinds 2010! Het is een belangrijke stap naar het globale doel om het aantal wilde tijgers te verdubbelen in Azië.

Het Royal Manas is, als belangrijkste nationaal park van het land, verbonden met andere beschermde gebieden in Bhutan. Een ideale situatie omdat de tijgerpopulaties die in grote gebieden leven zich sneller herstellen na de stroperij en zo dus hun overlevingskansen vergroten.

WWF world wildlife day gallery06

5. India en Nepal, wetenschap over de grenzen heen

De regeringen van India en Nepal hebben een gezamenlijk onderzoek over de staat van de fauna en flora aangekondigd in het transnationale gebied Terai Arc Landscape, dat een van ’s werelds dichtste tijgerpopulaties herbergt. Deze studie wordt gedaan aan de hand van niet minder dan 1600 camera’s en 400 personen op het terrein.

De tijgers redden vraagt om grensoverschrijdend conservatiewerk. Dit gemeenschappelijk landschap tussen India en Nepal is een mooie reden om samen te werken voor het overleven van de tijgers’, zegt Bahadur Khadka verheugd, de algemeen directeur van het Departement van de Nationale Parken en Behoud van de Fauna in Nepal.

Een dergelijke samenwerking is een belangrijke stap om meer politiek gewicht te krijgen en de natuurbehoudsacties voor de fauna te verenigen. Wij wachten ongeduldig op de resultaten, die in de tweede helft van 2018 bekend moeten worden gemaakt.

WWF world wildlife day gallery07

WWF world wildlife day gallery08