Middellandse Zee verstikt in plastic afval

Middellandse Zee verstikt in plastic afval

De Middellandse zee verstikt in plastic afval. Nieuw onderzoek van WWF stelt vast dat Mediterrane landen hun plastic afval slecht beheren, waardoor ze de zee steeds meer vervuilen. Negen plaatsen, waaronder belangrijke toeristische bestemmingen, werden geïdentificeerd als de meest verontreinigde gebieden. Bovendien is de import van afval uit andere landen toegenomen sinds afval geweigerd wordt in Azië. Zo is België een van de grootste uitvoerders van plastic afval naar Turkije, een land dat nauwelijks controleert, laat staan recycleert. Daarnaast stijgt de influx van plastic massa in de zee elk toeristisch seizoen met 40%. WWF roept Belgische vakantiegangers op om deze zomer hun goede gewoontes mee te nemen op vakantie. 

 

Elk jaar vloeit er 0,57 miljoen ton plastic de Middellandse Zee in – dat is het equivalent van 33.800 plastic flessen, pér minuut. De plasticvervuiling zal blijven groeien, met een verwachte verviervoudiging van de productie van plastic afval in de regio tegen 2050. Het nieuwe WWF rapport “Stop de Plastic tsunami: hoe mediterrane landen hun zee kunnen redden" komt uit vlak voor Wereld Oceaan Dag op 8 juni. Het evalueert alle mediterrane landen en hun prestaties in de aanpak van plasticvervuiling van productie tot consumptie. Belangrijke tekortkomingen doen zich voor op alle niveaus en dragen bij tot een zeer inefficiënt, duur en vervuilend plastic systeem. WWF ontwikkelde ook een gedetailleerde routekaart met beleidsaanbevelingen en initiatieven die de regio en individuele landen moeten implementeren om een duurzame circulaire economie zonder plasticafval te realiseren.

WWF plastic report main

Kustactiviteiten zijn verantwoordelijk voor de helft van het plastic in zee. Elke dag verzamelt elke km kustlijn meer dan 5 kg plastic afval. Het Turkse Cilicië heeft de hoogste kustlijnvervuiling in de Middellandse Zee. Tot de meest vervuilde kustlijnen behoren enkele belangrijke toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Tel-Aviv, Valencia, de baai van Marseille en de kust van Venetië, dicht bij de Po-rivierdelta. Zwerfvuil voor de kust kost toerisme, visserij en maritieme sectoren ongeveer 641 miljoen euro per jaar.

Om het nog erger te maken, importeren veel landen die al problemen hebben met hun afvalbeheer ook grote hoeveelheden afval. Dit betekent dat kunststoffen die worden ingezameld en geëxporteerd voor recyclage naar deze landen terecht komen op stortplaatsen, in verbrandingsovens of open stortplaatsen. Toen in 2018, China de import van plastic afval beperkte, is Turkije uitgegroeid tot een van de tien wereldwijde importeurs van afval, voornamelijk uit België, het Verenigd Koninkrijk, en Duitsland.

Lees het rapport

WWF doet een beroep op alle mediterrane regeringen en de EU als onderdeel van de Conventie van Barcelona om een gezamenlijk bindend engagement aan te gaan en nationale actie te ondernemen om de Middellandse Zee te behoeden voor plasticvervuiling. De volgende vergadering vindt plaats in december 2019 in Napels.

WWF plastic report main3

Onze verantwoordelijkheid als toerist

Inwoners en toeristen produceren elk jaar meer dan 24 miljoen ton plastic afval. Meer dan de helft van de plastic producten bereikt de prullenbak minder dan een jaar na de productie. De landen slagen er ook vaak niet in om het afval op een juiste manier te sorteren, waardoor het recyclagesysteem niet werkt. De toestroom van plastic afval in de Middellandse Zee neemt elk toeristisch seizoen met 40% toe.

social graph 9

Koen Stuyck, woordvoerder WWF België: 'We roepen iedereen op de internationale petitie te ondertekenen voor een globaal akkoord tegen plastic vervuiling van de oceaan. Al meer dan 500.000 mensen gingen u voor. Daarnaast roept WWF iedereen op die deze zomer naar de Middellandse Zee trekt om plastic voor eenmalig gebruik zoveel mogelijk te vermijden. Door een aantal eenvoudige regels in acht te nemen, kan iedereen mee helpen om niet enkel de Middellandse Zee, maar ook de wereldwijde oceaan schoon te houden.'

  • Laat geen (plastic) afval achter, niet in de natuur maar ook niet in de stad. Een groot deel van het zwerfvuil eindigt in zee.
  • Gebruik geen rietjes, plastic roerstaafjes of wegwerpbekers. Deze plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik gaan doorgaans slechts enkele minuten mee, maar ze hebben honderden of duizenden jaren nodig om af te breken. In die tijd richten ze veel schade aan in het mariene leefmilieu.
  • Neem je eigen drinkbus mee. Informeer ter plaatse of het kraanwater drinkbaar is en vul je drinkbus daarmee.
  • Neem herbruikbare zakken (en zakjes voor fruit en groenten) mee naar de winkel, ook op vakantie. Immers, als je plastic zakjes correct weggooit in een openbare vuilbak is dat geen garantie dat ze gerecycleerd worden.
  • Gooi geen sigarettenpeuken en filters op de grond of in de natuur, ook deze vergaan traag en bevatten plastic resten met giftige chemicaliën (arseen (rattengif!), lood, nicotine en pesticiden) die lang in het milieu achterblijven en ook in de mariene voedselketen terechtkomen.

Teken de petitie

Lees ook: 

'Unieke Belgische zeilboot Blackfish, samen met WWF en VLIZ in de bres tegen plasticvervuiling'