Het ecotoerisme rond de bonobo’s komt de lokale bevolking ten goede

17/05/2018 9:17am

In de Democratische Republiek Congo (DRC), werkt WWF-België al 10 jaar aan een beschermingsprogramma voor de bonobo’s van Bolobo, in nauwe samenwerking met WWF-DRC en de lokale NGO MbouMonTour. Dit uitgebreide project wil de biodiversiteit behouden in de regio en de ontwikkeling van ecotoerisme rond de charismatische bonobo's stimuleren.

 

Een geliefde soort maar met uitsterven bedreigd 

De bonobo is, net als de chimpansee, de nauwste neef van de mens. Bonobo’s leven alleen in de DRC en werden pas in 1929 wetenschappelijk beschreven. Rond hun levenswijze hangen nog veel mysteries. Bonobo’s zijn zeer geliefd op het grondgebied van Bolobo. Lokale leiders beschouwen hen als hun voorouders, en veel ouders leren hun kinderen dat de soort nooit mag worden opgegeten of opgejaagd. Toch staan de apen officieel geclassificeerd op de rode lijst van bedreigde soorten. Ze zijn het slachtoffer van stroperij, verwondingen veroorzaakt door vallen voor andere soorten, verlies van leefgebied en illegale handel. Dit alles maakt dat hun status weleens zou kunnen veranderen in ‘ernstig bedreigd’. De bonobo is vooral bekend om zijn vredelievende karakter en zijn unieke manier om conflicten op te lossen via sex.

Een unieke habitat

De bonobo’s leven uitsluitend in de DRC, meer bepaald in de bossen ten zuiden van de Congo rivier. Chimpansees blijven aan de noordelijke kant van de rivier. Bonobo's leven in de gemeenschapsbossen van de dorpen Nkala en Mpelu in de provincie Mai-Ndombe en het grondgebied van Bolobo. Het gaat om een uniek habitat, bestaande uit een mozaïek van bossen en savannes. Het is een ideale plek om de bonobo's in hun natuurlijke omgeving te observeren.

WWF mai ndombe gallery
Pisteurs de bonobos

Ecotoerisme als een bron van inkomsten

WWF traint gidsen wiens taak het is om twee groepen bonobo's te volgen en ze vertrouwd te maken met de menselijke aanwezigheid. Op die manier kunnen we meer over hen leren en de soort beter beschermen, en aan de andere kant bijdragen aan de ontwikkeling van ecotoerisme in deze afgelegen regio van Congo.

Om de bonobo’s te observeren moet je vroeg uit de veren. Reeds voor zonsopgang spreek je af met de gidsen die je naar de plek zullen leiden waar de bonobo's de nacht in hun nest hebben doorgebracht. Na hooguit een uur lopen door het dichte bos kom je bij de bonobo's: je ziet ze wakker worden, spelen en eten. De observatie van bonobo's duurt een tot twee uur, waarbij je veel foto's en video's kunt maken. Je kunt het traditionele ritueel van deze mensapen bewonderen op een afstand van slechts 10 tot 15 meter.

Ecotoerisme is cruciaal voor het grondgebied van Bolobo. De opbrengsten van het bezoek van de bonobo's en de kosten van het behoud komen volledig ten goede aan de lokale gemeenschappen en dragen met name bij aan de bouw van scholen of gezondheidscentra en de ontwikkeling van een plaatselijke duurzame landbouw.

Meer te weten komen over het project kan je hier.