Een belangrijke overwinning voor de laatste bijna maagdelijke koraalriffen van de planeet!

Een belangrijke overwinning voor de laatste bijna maagdelijke koraalriffen van de planeet!

De Nieuw-Caledonische regering kondigde vorige week aan dat ze haar maagdelijke koraalriffen de hoogste beschermingsgraad gaat toekennen. Elke extractieve activiteit, inclusief vissen, is dan ten strengste verboden en toeristische activiteiten zullen strikt worden gereguleerd. WWF is uitermate tevreden met deze beslissing waarvoor de organisatie al jaren ijvert.

 

Thuisbasis van een derde van 's werelds resterende maagdelijke riffen

Koraalriffen zijn blootgesteld aan vele bedreigingen, waaronder vervuiling, overbevissing en klimaatverandering. Vandaag is 45% van de riffen in de wereld dood of ernstig bedreigd. Slechts 1,5% van hen wordt nog steeds als bijna maagdelijk beschouwd. Ze worden "ongerepte" riffen genoemd. Nieuw-Caledonië is de thuisbasis van een derde van de resterende 'ongerepte' riffen in de wereld. Deze riffen, die Chesterfield, Bellona, Entrecasteaux, Petrie of Astrolabe noemen, vertegenwoordigen uitzonderlijke gebieden.

Het Petrie-rif produceert bijvoorbeeld alleen al 7,9 ton biomassa per hectare: het is het meest vruchtbare koraalrif ter wereld! Koraalriffen nemen slechts 0,1% van het zeeoppervlak in, maar ze zijn de thuisbasis van een derde van de bekende mariene soorten, of 93 000 op 270 000 mariene soorten die werden geïdentificeerd door het Franse Nationaal Natuurhistorisch Museum. Deze schatten van biodiversiteit bieden ook veel diensten aan de mensheid: ze brengen vissen en schaaldieren naar honderden miljoenen mensen, beschermen de kust tegen golferosie, nemen CO2 op en produceren moleculen die kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

WWF coral reef gallery02

Het WWF is daarom verheugd dat de Nieuw-Caledonische regering de classificatie aankondigde van alle maagdelijke Nieuw-Caledonische riffen in het natuurreservaat. Dit zijn de hoogste beschermingsniveaus die zijn ingesteld door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). Het WWF roept ook op om de strengste maatregelen te nemen om scheepswrakken en vervuiling te voorkomen. Bovendien moeten de voorwaarden voor toelating van toeristische activiteiten in overeenstemming zijn met het vereiste van behoud van dit uitzonderlijke natuurlijke erfgoed.

John Tanzer, International Oceans Director bij WWF: 'Vandaag de dag is het bewijs overweldigend: koraalriffen verdwijnen over de hele wereld aan hoge snelheid. De classificatie van de riffen van Nieuw-Caledonië op een dergelijk niveau van bescherming is een zeer goed teken. Een goed beheer van een beschermd zeegebied helpt de vispopulatie in stand te houden en de gezondheid van het ecosysteem in stand te houden, zodat de riffen bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.'

WWF coral reef gallery01