De terugkeer van het zwijnshert in de Mekongregio

De terugkeer van het zwijnshert in de Mekongregio

Vier zwijnsherten zijn gefotografeerd in de provincie Kratie in Cambodja. Veelbelovende foto’s die niet alleen de aanwezigheid van het dier illustreren, maar ook het teken zijn van de terugkeer van de soort.

Een juweeltje in gevaar

De Mekongregio herbergt een geweldige biodiversiteit: Chinese tijgers, Aziatische olifanten, beren, vogels, luipaarden, Irrawaddydolfijnen, reuzenmanta’s en meervalachtigen bevolken de tropische wouden, de bergen, de rustige rivieren en de koude beekjes.

Ongeveer 70 miljoen personen zijn rechtstreeks afhankelijk van de Mekongrivier en het gebied eromheen voor water, voedsel en andere essentiële hulpbronnen. Tussen 1973 en 2009 heeft de regio bijna een derde van haar bosgebied verloren door de uitbreiding van landbouw, mijnen en de exploitatie van rubber. De demografische groei zorgt voor een grotere vraag naar natuurlijke hulpbronnen en meer infrastructuur, en verergert de al bestaande druk op de natuurlijke schatten in de regio. Het zwijnshert, Axis porcinus, vroeger erg wijdverspreid, staat vandaag op de rode lijst van bedreigde diersoorten van IUCN door fragmentatie van zijn habitat , maar ook door privéjacht en omdat het dier is blootgesteld aan stroperij.


WWF cerf cochon zwijnshert gallery2

Het zwijnshert komt terug in de Mekongregio

Een tijd dacht men dat de soort verdwenen was uit de regio. Maar in 2006 zijn er een aantal op afstand gezien door de lokale bevolking. Afgelopen maand, voor de eerste keer, zijn vier zwijnsherten, waarvan drie volwassen vrouwtjes en een mannetje, gefotografeerd door cameravallen terwijl zij rustig aan het grazen waren. De cameravallen waren geïnstalleerd in een beschermd gebied van 2678 hectare in het midden van een rijstveld, hiermee de raad opvolgend van de omwonende bevolking die de aanwezigheid van de dieren had opgemerkt. Een korte tijd later zijn kleine sporen gevonden rond de opgestelde camera’s, wat de aanwezigheid van een vijfde zwijnshert bevestigt – ongetwijfeld een jong dier. Als deze afdrukken ons bewijzen dat de soort inderdaad terug is gekomen in de regio lijken ze te getuigen, kijkende naar het aantal op de afbeeldingen, van een zekere levendigheid van de soort in de regio.


WWF cerf cochon zwijnshert gallery4

De eigenaren van de rijstvelden waar de camera’s staan opgesteld bewaken nu ook het terrein tegen stropers . Hoewel eerst tegenstander van de aanwezigheid van de dieren, zijn zij vandaag overtuigd dat het zwijnshert een fundamentele rol speelt in het evenwicht van het ecosysteem en dat ze een echte troef zijn in de ontwikkeling van het ecotoerisme dat gebaseerd is op de plaatselijke biodiversiteit.


WWF cerf cochon zwijnshert gallery3

Een efficiënte samenwerking

WWF-België  steunt het lokale team van Kratie in de ontwikkeling van beschermde gemeenschapsbossen. Dat om de toegang van de lokale bevolking tot de natuurgebieden te bevorderen en de gebieden tegelijkertijd te beschermen, gezien het illegaal is om economische landconcessies toe te staan op beschermd natuurgebied. De aanwezigheid van het zwijnshert in de regio biedt de mogelijkheid om dit gebied (ongeveer 33 000 hectare bos) de status legale bescherming toe te kennen. Een duurzaam beheer van de natuurlijke hulpbronnen kan worden uitgevoerd wanneer de toegang voor de lokale bevolking gegarandeerd wordt. Gezien deze gemeenschappen kampen met administratieve moeilijkheden, biedt WWF technische steun aan 3000 families die gemeenschapsbos willen opzetten.