COVID-19: een nieuwe bedreiging voor de wilde fauna en het werk van de rangers

COVID-19: een nieuwe bedreiging voor de wilde fauna en het werk van de rangers

Op verschillende plaatsen in de wereld doken beelden op van wilde dieren in lege straten van dorpen en steden. De lockdown maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie gaf de natuur enige rust. Het virus dat dramatische gevolgen heeft voor mensenlevens, vormt echter ook een ernstige bedreiging voor natuurbeschermings-werk en iedereen die in de sector werkt, over de hele wereld. WWF start een fondsenwervingsactie om het veldwerk te ondersteunen. 


 


Toerisme is de belangrijkste financieringsbron voor veel parken en beschermde gebieden over de hele wereld. Met hun sluiting wordt de duurzaamheid van natuurbeschermings-programma's bedreigd. Jo Shaw, Senior Manager voor het wilde fauna programma van WWF in Zuid-Afrika: “We zijn erg bezorgd over de gevolgen van deze verloren inkomsten voor ons natuurbeschermingswerk. Er is een risico op banenverlies en verminderde steun voor lokale gemeenschappen die rond de parken wonen. Deze steun is een belangrijk instrument om armoede, stroperij en druk op natuurlijke hulpbronnen te verminderen." 


WWF blijft actief op het terrein om nieuwe bedreigingen in verband met COVID-19 te identificeren - er is een wetenschappelijke beoordeling gaande om de impact van de pandemie op stroperij te beoordelen - en om oplossingen te zoeken. Zo kunnen we onze missie voortzetten: de natuur beschermen in samenwerking met lokale gemeenschappen. 


De rangers, essentiële arbeiders, zijn nog steeds op post 


Op 24 april vernamen we met afschuw de vreselijke aanval die plaatsvond in het Virunga National Park in de DRC. Twaalf rangers, een bestuurder en 4 burgers kwamen om. Twee burgers en drie rangers raakten gewond, waarvan 1 kritiek. Volgens de ICCN, het Congolese Instituut dat het Virungapark beheert, is de aanval toe te schrijven aan de gewapende groep FDLR-FOCA, verwijzend naar de Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR) en zijn gewapende vleugel, de ‘Strijdende Krachten Abacunguzi’ ‘(FOCA). Deze groep haalt zijn financiering uit de illegale smokkel van houtskool uit het Virungapark, een praktijk die zowel het park als de gorilla’s bedreigt. WWF veroordeelt de aanval ten strengste en looft het werk van rangers die elke dag hun leven riskeren om lokale gemeenschappen en natuur te beschermen.


WWF rangers gallery02


Rangers zijn een beroepsgroep die een essentiële rol speelt. Zonder hen, zouden uitgestrekte gebieden geheel zonder bescherming achterblijven. Dat zou een probleem zijn zowel voor dieren als mensen. In de context van COVID-19 zet de meerderheid van de rangers hun missie verder in gevaarlijke omstandigheden. Ze worden immers geconfronteerd met stropers en verhandelaars van wilde dieren. De stroperij en het verlies van habitat zijn de belangrijkste bedreigingen voor het overleven van talloze soorten in de wereld. De illegale handel in wilde soorten zou tussen de 5 en 23 miljard dollar per jaar waard zijn. Markten die onvoldoende gereglementeerd zijn en waar wilde soorten illegaal verhandeld worden hebben wellicht bijgedragen aan de opkomst van COVID-19. Een rapport van WWF heeft recent nog de link blootgelegd tussen de vernietiging van de natuur en het risico op pandemieën.


De rangers zijn eerste en vooral professionele mensen die een belangrijke rol spelen in het beperken van dit risico. Ondanks hun zware en moeilijke job, met een gemiddelde werkweek van 72 uur, laten hun werkomstandigheden nog vaak te wensen over. Een breed opgezette enquête die WWF in 2019 organiseerde bij 7.110 rangers in honderden gebieden over 28 landen, toonde aan dat het vaak schort aan de nodige training, medische ondersteuning of zelfs voldoende drinkwater.



De gevolgen van de pandemie laten zich dan ook voelen op het terrein


Deze en volgende maand kan er geen Inheemse gemeenschapspatrouille in Royal Belum State Park of Temengor Forest plaatsvinden. Het kan 6-12 maanden duren voordat het vrije verkeer volledig is toegestaan en dat zal gevolgen hebben voor de bescherming van het park.” - Mohammed Azlan, WWF Maleisië.


"Degenen onder ons die het niet kunnen betalen om beschermende uitrusting te kopen gebruiken maskers op basis van kleding om beschermd te blijven." - Prem Kanwar, Ranger, India.


WWF rangers gallery03


"Rangers besteden nu meer tijd aan het aanpakken van oogstaanvallen (door wilde dieren) omdat er minder arbeiders aanwezig zijn op lokale boerderijen." - Muterian Ntanin, Community Ranger, Kenia.


Zelfisolatie is misschien nieuw voor de wereld, maar niet voor rangers. De meeste rangerstations zijn afgelegen en worden in veel gevallen enkel bemand door 1-2 rangers. Rangers blijven werken op deze afgelegen locaties, ze zijn vaak voor maanden gescheiden van families of externe contacten.”- Rohit Singh, president, Ranger Federation of Asia.


Natuurbescherming op het terrein dreigt in te storten, zonder inkomsten 


WWF vreest dat de economische recessie en de verandering in het toeristisch gedrag het werk van de natuurbeschermings- en beheersector zullen beïnvloeden. De inkomensdaling zal gevolgen hebben voor het beheer van parken en beschermde gebieden, de betaling van lonen voor rangers en andere lokale arbeidskrachten.


WWF werkt al vele jaren samen met gemeenschappen over de hele wereld om het natuurbehoudstoerisme te ontwikkelen als een levensvatbaar levensonderhoud dat de belangen van mens en natuur in evenwicht houdt. Dieren spotten, safari lodges, gastgezinnen en ambachten zorgen voor veel banen. Dit moedigt gemeenschappen aan om dieren in het wild en hun leefgebied te beschermen. Zonder hun belangrijkste inkomstenbron worden gemeenschappen blootgesteld aan moeilijke keuzes...


Lokale gemeenschappen hebben geen vangnet en lijden onder de volle kracht van de COVID-19-crisis. Hun toegang tot zorg is beperkt en hen wordt een groot deel van hun inkomen ontzegd omdat de producten (vee, groenten) en handwerk niet meer op markten of aan toeristen kunnen worden verkocht. In deze uiterst moeilijke context hebben ze meer dan ooit ondersteuning nodig. WWF heeft telefonisch contact met velen van hen en geeft advies en hulp. De komende maanden zullen van cruciaal belang zijn voor het redden van het levensonderhoud van gemeenschappen en tientallen jaren van natuurbehoud.


WWF lanceert oproep om werk van rangers te ondersteunen  


WWF moet zo snel mogelijk financieringsoplossingen vinden om het essentiële werk van rangers en lokale bevolking te behouden en het voortbestaan van beschermde gebieden en de dieren die daar leven te waarborgen. Daarom lanceert WWF een oproep op de  vrijgevigheid van iedereen om de crisis aan te pakken. Door het werk van rangers en lokale bevolking te ondersteunen, helpen donateurs ons om de biodiversiteit te beschermen voor al onze veldprojecten over de hele wereld.