WWF arctique noordpoolgebied header2 WWF arctique noordpoolgebied header2

Noordpoolgebied

Als indrukwekkend labyrint van water, ijs en land, herbergt het noordpoolgebied een groot aantal diersoorten, perfect aangepast aan de extreme condities van de poolcirkel. Maar het noordpoolgebied warmt alarmerend snel op, een verschijnsel met aanzienlijke omvang dat de hele planeet bedreigt.

 

Het noordpoolgebied omvat acht landen: Canada, Verenigde Staten (Alaska), Denemarken (Groenland), Rusland, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland.

Ondanks een extreem koud klimaat, is het landschap relatief verdeeld tussen oceaan, pakijs, drasland, toendra, rivieren en bergen. De regio telt meer dan 4 miljoen inwoners, waaronder inheemse volkeren, die zich hebben aangepast aan het leven in een van de meest onherbergzame gebieden ter wereld. Het noordpoolgebied is ook een uniek leefgebied voor vele diersoorten, waaronder de majestueuze ijsbeer.

Het gebied wordt echter geconfronteerd met ongekende wijzigingen als gevolg van de klimaatverandering. Als immense witte spiegel, weerkaatst het pakijs de zonnestralen, en regelt de temperatuur op het land. Maar het pakijs smelt met een zorgwekkende snelheid, en maakt plaats voor wateroppervlakken die de zonnestralen absorberen en de opwarming nog versnellen. Dit wordt ook wel het albedo-effect genoemd. Doordat het ijs smelt, wordt de Arctische zee toegankelijk voor olie- en gaswinning, transportroutes voor vrachtschepen en visserij. Verantwoord toerisme daarentegen kan de Noordpool helpen beschermen.

Het Arctisch programma van WWF bestaat bijna 25 jaar. Elk jaar werken we met verschillende partners om te strijden tegen de opwarming van het noordpoolgebied en tegen nieuwe bedreigingen in verband met ontwikkelingen van de menselijke activiteiten in de regio. Wij leveren bijvoorbeeld informatie over de impact van klimaatverandering in het noordpoolgebied, die gebruikt wordt om politieke actie aan te moedigen om de klimaatverandering aan te pakken.

Wij helpen strategieën ontwikkelen of implementeren om ervoor te zorgen dat ecosystemen zich kunnen aanpassen aan de klimaatverandering. Wij zetten ons ook in om bijzonder kwetsbare zeegebieden te beschermen tegen al het scheepvaartverkeer en moedigen verantwoord toerisme aan in de regio.

 • Geografische ligging
  Noordpool, binnen de poolcirkel.
 • Oppervlakte
  30 miljoen km²
 • Klimaat
  Poolklimaat
 • Landschap
  Oceaan, pakijs, toendra, rivieren en bergen
 • Noordpoolgebied