WWF carpates karpaten header2 WWF carpates karpaten header2

Karpaten

In het hart van Europa bevindt zich een schitterende schat, de bergketen genaamd de Karpaten. Als rijk mozaïek van intacte landschappen en een ongekende biodiversiteit in Europa, vormen de Karpaten de laatste wildernis van het continent. Zijn bergen en eeuwenoude oerbossen zijn de thuisbasis van bijna 4000 soorten planten, waarvan 481 uniek zijn in de wereld. Ook meer dan de helft van de populaties bruine beren, wolven en lynxen van het continent vinden er onderdak.

 

De Karpaten strekken zich uit over zeven landen, Tsjechië, Polen, Slovakije, Oekraïne, Hongarije, Roemenië en Servië, en vormen een brug tussen Noord-, Zuid- en West-Europa. Ze zijn daarom van groot belang voor de verspreiding van planten en dieren over heel het continent. Naast grote carnivoren, herbergen de Karpaten ook bedreigde vogelsoorten, zoals de keizerarend en de oeraluil.

De Karpaten zijn een natuurlijk toevluchtsoor bij uitstek en bieden de mensen ook diverse en waardevolle natuurlijke hulpbronnen zoals water en hout. Maar sinds kort brengt de snelle ontwikkeling van de regio grote uitdagingen met zich mee voor de bescherming van de wildernis. 

WWF leidt langetermijnprojecten om ervoor te zorgen dat de Karpaten een ideale woonplaats blijven voor iedereen, en dat de mensen de regio op een duurzame manier beheren, met respect voor de plant- en diersoorten. Daarom werken we samen met lokale gemeenschappen rond onder andere ecotoerisme, duurzaam bosbeheer (FSC) en bosbeleid om de bewoners te sensibiliseren en de natuurlijke rijkdom van de Karpaten te behouden.

 • Geografische ligging
  Tsjechië, Polen, Slovakije, Oekraïne, Hongarije, Roemenië, Servië
 • Oppervlakte
  209 256 km²
 • Klimaat
  Continentaal
 • Landschap
  Bergen, beukenbossen, zilversparren en loofbomen, bergweiden, graslanden
 • Karpaten