Wat doet WWF om het ‘groene hart van Europa’ te beschermen?

WWF heeft langetermijnprojecten opgezet om ervoor te zorgen dat het ‘groene hart van Europa’ een ideale leefomgeving blijft voor iedereen. Onze projecten moeten er ook voor zorgen dat de lokale bevolking de regio op een duurzame manier beheert, met respect voor de planten- en diersoorten.

Daarom werken we samen met de lokale bevolking rond ecotoerisme en duurzaam bosbeheer (FSC). Op die manier willen we de bewoners sensibiliseren en de natuurlijke rijkdom van het gebied behouden.

WWF zet zich in om de ongerepte natuurlijke gebieden goed te beschermen, ecologische corridors te creëren zodat bruine beren en andere grote carnivoren zich vrij kunnen verplaatsen, Europese bizons te herintroduceren die uitgestorven zijn in het wild, de bescherming van de wouden te garanderen en te waken over het behoud van de rivieren en waterrijke gebieden die onder meer het leefgebied zijn van de steur, een soort die al miljoenen jaren bestaat.

Lees meer over onze projecten in ons jaarrapport

Geografische ligging

Het ‘groene hart van Europa’ strekt zich uit over Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Slowakije en Tsjechië

Oppervlakte

209 256 km²

Klimaat

Continentaal en vochtig continentaal

Landschap

Bergen, beukenbossen, zilversparren, loofbomen, bergweiden, graslanden, rivieren, waterrijke gebieden, zandduinen, vloeiweiden, schietwilgen, waterplanten

Het ‘groene hart van Europa’ beschermen, is ook in actie komen tegen

ONTBOSSING

De wouden van het ‘groene hart van Europa’ worden bedreigd door ongecontroleerde ontginning en door menselijke activiteiten zoals grote infrastructuurwerken.

Ontdek meer

Ontbossing

STROPERIJ EN ILLEGALE HANDEL

Overbevissing en stroperij zijn de belangrijkste bedreigingen voor talrijke soorten, vooral voor de steur. De eitjes van de steur, kaviaar, worden op de Europese zwarte markt verkocht, en hebben een grote economische waarde.

Ontdek meer

Stroperij en illegale handel

DEGRADATIE VAN LEEFGEBIEDEN

De ontwikkeling van voorzieningen versnippert het leefgebied van iconische soorten uit het gebied zoals de bruine beer, de boreale lynx, de wolf en de steur.

Ontdek meer

Degradatie van leefgebieden

MENS-DIERCONFLICTEN

In Centraal- en Oost-Europa leiden menselijke ingrepen in de natuurlijke gebieden en de versnippering van leefgebieden tot conflicten tussen grote carnivoren en de lokale bevolking.

Ontdek meer

Mens-dierconflicten

Diersoorten

Een vrouwtjesbeer met haar drie welpen in het midden van een bloeiende weide

Bruine beer

De bruine beer is een iconische soort die voorkomt in de wouden van Europa. Hun aanwezigheid is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van de Europese ecosystemen. Helaas nemen de populaties bruine beren op ons continent af.

Volwassen wolf tussen bomen in een besneeuwd landschap

Wolf

Het ‘groene hart van Europa’ is de thuisbasis van één van de grootste wolvenpopulaties in Europa. Maar de soort wordt bedreigd door ontbossing, stroperij en mens-dierconflicten.

 

De regio Centraal- en Oost-Europa biedt een fascinerend venster op zowel het verleden als de toekomst, op voorwaarde dat we de uitdagingen en mogelijkheden omarmen om in harmonie te leven met de unieke Europese wilde soorten en de rijke biodiversiteit.

Céline De Caluwé,

Program Manager

Hoe kan ik het verschil maken?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!