WWF tortue marine zeeschildpad header2 WWF tortue marine zeeschildpad header2

Zeeschildpad

Al meer dan 100 miljoen jaar doorkruisen zeeschildpadden de oceanen. Maar sinds de laatste 2 eeuwen worden ze bedreigd door menselijke activiteityen. We moeten dringend reageren om hun toekomst veilig te stellen.

 

Er zijn zeven soorten zeeschildpadden, namelijk de karetschildpad, de platrugzeeschildpad, de warana, Kemps zeeschildpad, de lederschildpad, de dikkopschildpad en de groene zeeschildpad. Ze leven in alle oceanen ter wereld met uitzondering van de Noordelijke IJszee. Zo zijn ze te vinden in de ondiepe zeegrasvelden van de Indische oceaan tot in de kleurrijke riffen van de Koraaldriehoek en de zandstranden in het oosten van de Grote Oceaan.

Zeeschildpadden kunnen duizenden kilometers zwemmen om terug te keren naar het strand waar ze het daglicht zagen, en om er op hun beurt zelf eieren te leggen. Het vrouwtje graaft een gat in het zand en legt er tussen de 100 en 200 eieren voordat ze het gat weer met zand bedekt.

De zeeschildpadden spelen een cruciale rol in de ecosystemen van de zee- en kustgebieden. Ze houden zeegrasvelden en koraalriffen gezond, waar ook diersoorten zoals garnalen, kreeften en tonijn van leven. Verder hebben zeeschildpadden ook een belangrijke culturele en toeristische waarde.

Wat zijn de grootste bedreigingen?

Bijna alle zeeschildpadden worden geclassificeerd als bedreigde diersoort en drie van de zeven soorten worden met uitsterven bedreigd. Ze worden gedood voor hun eieren, huid en schild, en lijden ook onder onduurzame visvangst. Hun habitat en nestplaatsen worden vernietigd, en de dieren worden per ongeluk gevangen in de netten die bedoeld zijn voor visvangst.

Verder heeft ook de klimaatverandering een impact op de broedplaatsen van de zeeschildpadden. Ze verandert de temperatuur van het zand, wat op zijn beurt het geslacht beïnvloedt van de jongen die zullen uitkomen en dus een onevenwicht in de populaties kan veroorzaken.

Wat doet WWF?

Om de zeeschildpadden te beschermen heeft WWF een internationaal programma ontwikkeld om het verlies en de afbraak van de habitat, bijvangst en de illegale handel te verminderen. Overal ter wereld werkt WWF aan de creatie van mariene beschermde gebieden zodat de zeeschildpadden en andere mariene diersoorten in alle rust kunnen leven en zich kunnen voortplanten.

  • Grootte en gewicht
    70 tot 290 cm | 45 tot 960 kg
  • Voortplanting
    100 tot 110 eieren per jaar
  • Habitat
    Subtropische, gematigde en koude zeeën