De Siberische tijger, ook wel de Amoertijger genoemd, is de grootste van alle tijgers. Hij leeft in de koudste regio's op aarde.

Siberische tijger

De Siberische tijger was bijna uitgestorven in de jaren 1940, maar dankzij krachtige maatregelen zijn ze momenteel met 450 individuen. Maar stroperij en de vernieling van zijn leefgebied vormen nieuwe bedreigingen voor dit majestueuze dier.

 

De Siberische tijger, ook wel de Amoertijger genoemd, is de grootste van alle tijgers. In de jaren 1940 waren ze bijna volledig uitgestorven. Er leefden nog maar 40 individuen in het wild. Dankzij de krachtige strijd tegen stroperij en andere natuurbehoudsinspanningen, is de populatie verhoogd naar ongeveer 450 individuen wereldwijd.  

De habitat van de Siberische tijger is strekt zich uit tot de bergketen van Sikhote-Alin in de Primorski en Khabarovsk provincies van het Russische Verre Oosten, kleine gebieden in de grensgebieden met China en mogelijk in Noord-Korea. Deze regio is één van de koudste op aarde. De winters zijn er lang en donker. 

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

Ondanks de stijging in het aantal Siberische tijgers ten opzichte van 1940, blijven er bedreigingen bestaan voor dit dier.  De grootste bedreiging is stroperij, omdat er vraag is naar tijgeronderdelen op de zwarte markt. Volgens experten zijn deze stropers daarenboven zwaar bewapend, goed georganiseerd en hebben ze een internationaal netwerk.  

Naast de stroperij komt er ook nog het verlies van de habitat, die een tweede grote bedreiging vormt voor de Siberische tijger. Dillegale houtkap, omzetting van bos naar landbouwgrond, de wegenbouw, bosbranden en een slechte naleving van de wetten blijven het overleven van deze ondersoort bedreigen. 

Wat doet WWF?

WWF pleit voor een betere wetshandhaving en strengere wetten voor houtkap en de jacht. Om illegale handel te verminderen, trainen we het personeel en geven we ze de uitrustingen om het gebied beter te beschermen, ondersteunen we anti-stroperij brigades en trainen we douaneagenten over de hele regio. Omdat de Siberische tijger over een groter gebied naar voedsel moet zoeken, werkt WWF samen met de jagersgemeenschap om ook hun prooien te beschermen, zoals herten en wilde zwijnen.

  • Status
    Bedreigd
  • Populatie
    Ongeveer 450
  • Wetenschappelijke naam
    Panthera tigris altaica
  • Grootte en gewicht
    Ongeveer 3 m lang | 180 tot 300 kg
  • Habitat
    Boreale wouden

Onze projecten

De projecten van WWF-België voor de bescherming van de Siberische tijger

Adopteer een tijger