coverMalayanTijger.jpg

Maleise tijger

Zoals zijn naam het al aangeeft, leeft de Maleise tijger in Maleisië. Daar leven nog een 300-tal tijgers in de kleine afgelegen wouden van het land.

 

De Maleise tijger werd pas in 2004, na DNA-onderzoek, als ondersoort geïdentificeerd. Vroeger beschouwde men hem als Indo-Chinese tijger. De Maleise tijger is kleiner dan de Indo-Chinese tijger, en er leven vandaag naar schatting tussen 250 en 300 exemplaren in het wild.

De Maleise tijger leeft alleen maar op Maleisië en het uiterste zuiden van Thailand. We vinden ze terug in afgelegen wouden, grasland en moerasstreken, plaatsen waar weinig mensen en wegen voorkomen. Het beschermen van de Maleise tijger is ook belangrijk voor het behoud van de Aziatische olifant en de nevelpanter, die in dezelfde habitat leven.

De belangrijkste bedreigingen voor de Maleise tijger zijn de versnippering van zijn habitat (vooral door ontbossing en de constructie van wegen) en de conflicten tussen mensen en de tijgers. 

  • Populatie
    Ongeveer 300
  • Wetenschappelijke naam
    Panthera tigris jacksoni
  • Grootte en gewicht
    Lengte: tot 260 cm en Gewicht: 180 kg
  • Gebied
    Maleisië

Onze projecten

De projecten van WWF-België voor de bescherming van de Maleise tijger

Adopteer een tijger