WWF tigre bengale bengaalse tijger header2 WWF tigre bengale bengaalse tijger header2

Bengaalse tijger

De 'Bengaalse tijger' kon je 100 jaar geleden nog vinden over heel het Indisch subcontinent. Momenteel leven er nog maar ongeveer 2 500 individuen, vooral in India. Deze populatie is de talrijkste van alle tijgers, maar wordt toch bedreigd.

 

De meeste Bengaalse tijgers leven in India, maar er zijn ook kleinere populaties in Bangladesh, Nepal en Bhutan.

Deze populatie van de tijger staat bovenaan de voedselketen, en hij dient als een essentiële schakel in het ecosysteem om de rijke diverse natuur te behouden. Met één tijger, bescherm je bijvoorbeeld al honderden kilometers bos (zijn territorium varieert naargelang de hoeveelheid prooien in het gebied).

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

De bevolkingsgroei zorgt ervoor dat de tijgers en hun prooien uit hun leefgebied gejaagd worden. Daardoor valt de tijger af en toe ook het vee aan van de bevolking, wat vaak voor conflicten zorgt. Ondanks het internationale verbod op handel in tijgers, blijft de illegale handel stijgen.

Wat doet WWF?

WWF werkt samen met lokale partners om anti-stroperij te versterken en de bedreigingen te verminderen in de gebieden van India, Nepal en Bhutan. Wij helpen ook mee aan de heropbouw en beveiligen van de grote gebieden habitat dat tijgers nodig hebben om te overleven. En dat heeft nu al geweldige resultaten. De herbebossing leidt tot de terugkeer van de tijgers maar ook van soorten zoals olifanten en neushoorns.

 • Status
  Bedreigd
 • Populatie
  Ongeveer 2 500
 • Wetenschappelijke naam
  Panthera tigris tigris
 • Grootte en gewicht
  Tot 300 cm en 250 kg
 • Gebied
  Vooral India, maar ook Bangladesh, Nepal en Bhutan