Les éléphants sont menacés par le braconnage pour l'ivoire et par la perte de son habitat : la savane et les forêts.

Olifant

Olifanten leven al 60 miljoen jaar op de wereld en er zijn wel 300 verschillende olifantensoorten geweest. Nu blijven er nog maar twee over: de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant.

 

De Afrikaanse olifant is het grootste en zwaarste dier dat op het land leeft. Met een gemiddelde schouderhoogte van 3,3 m is de Afrikaanse olifant een echte reus. De Aziatische olifant is iets kleiner, met een gemiddelde schouderhoogte van 3 m.

De zwangerschap duurt bij de olifant tussen 18 en 22 maanden. Daarmee heeft ze de langste draagtijd van alle dieren. Zo’n record betekent ook dat een olifantenfamilie zich erg langzaam uitbreidt. Dat maakt de diersoort kwetsbaar.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

Beide olifantensoorten hebben een uitgestrekt leefgebied nodig. Ze trekken rond in kuddes en eten 150 tot 200 kg aan planten per dag, waardoor ze grote hoeveelheden voedsel, water en ruimte nodig hebben.

Ze onderhouden de ecosystemen van de savannes en de bossen voor andere diersoorten, en zijn verbonden met een rijke biodiversiteit. Maar hun habitats krimpen.

De habitat van de Afrikaanse olifant is met 50% afgenomen sinds 1979, terwijl er voor de Aziatische olifant amper 15% van zijn origineel leefgebied overblijft. Voeg daaraan het conflict tussen mens en dier toe en de stroperij voor ivoor, die een heropleving kent, en je kan al snel begrijpen waarom het overleven van de diersoort in gevaar is.

Wat doet WWF?

Sinds 2009 steunt WWF het project 'Zero Poaching', een internationaal initatief dat zich richt op de strijd tegen stroperij overal ter wereld en met de nadruk op Azië. Het project definieert zes pilaren die de betrokken landen zouden moeten integreren om de doelstelling van 'nul stroperij' te halen, namelijk evaluatie, capaciteit, gemeenschap, samenwerking, gerechtelijke vervolging en technologie. 

  • Populatie
    Ongeveer 500 000
  • Grootte en gewicht
    tot 4,2 m schouderhoogte | tot 6000 kg
  • Voortplanting
    1 kalf om de 4 tot 5 jaar
  • Gebied
    Afrika en Azië
  • Habitat
    Dicht tropisch regenwoud en savanne