WWF elephant olifant header2 WWF elephant olifant header2

Olifant

Elke dag worden ongeveer 55 olifanten gedood, met name voor hun ivoor. De populaties dalen snel door stroperij en de vernietiging van hun habitat. Kijkt de olifant na 66 miljoen jaar op aarde aan tegen een nakende uitroeiing?

 

Van de 300 soorten die ooit bestonden, blijven er vandaag nog maar twee over: de Afrikaanse en de Aziatische olifant … En beide op de rode lijst van bedreigde soorten (IUCN). Maar WWF is vastberaden om er alles aan te doen om het afslachten van het grootste landzoogdier stop te zetten.

Bedreigingen voor de olifant doorwegen

 • Vernietiging van zijn habitat: sinds 1979 is 50% van het leefgebied van de Afrikaanse olifant en 85% van dat van de Aziatische olifant vernietigd.
 • Mens-olifant-conflicten: landbouwers doden regelmatig olifanten om hun gezin en hun inkomsten te beschermen. Door de inkrimping van hun habitat treden olifanten immers al eens buiten hun territorium en komen zo in dorpen terecht. Daar vertrappelen ze de oogst waardoor inkomsten, voedsel en zelfs levens verloren gaan.
 • Stroperij en illegale handel in wilde soorten: om de 25 minuten wordt een olifant gestroopt om zijn slagtanden, zijn vlees of zijn huid. 90% van de populatie van de Afrikaanse olifant is in amper een eeuw tijd verdwenen.

WWF maakt het verschil

Zowel in Afrika als in Azië beschermen we de olifant en zijn habitat en proberen we versnipperde gebieden te verbinden opdat deze grote zoogdieren zich vrijer zouden kunnen verplaatsen. We werken samen met zowel overheden als lokale bevolkingen om het aantal conflicten tussen de lokale bevolking en de olifanten te vermijden. We voeren ook druk uit op het beleid om de wetgeving rond de bescherming van olifanten te verbeteren.

Tot slot werken we nauw samen met TRAFFIC, het netwerk dat over de handel in wilde soorten waakt: we leiden de organisaties op die ervoor moeten zorgen dat de wetten worden toegepast en die overheden helpen om doeltreffender op te treden tegen misdaden in verband met wilde soorten.

Steun onze acties

Adopteer een olifant

 • Populatie
  Ongeveer 500 000
 • Grootte en gewicht
  tot 4,2 m schouderhoogte | tot 6000 kg
 • Voortplanting
  1 kalf om de 4 tot 5 jaar
 • Gebied
  Afrika en Azië
 • Habitat
  Dicht tropisch regenwoud en savanne