De zwarte neushoorn is de snelste van de vijf neushoornsoorten en haalt een snelheid van 50 km per uur. Gewoonlijk heeft hij twee hoorns, en soms zelf drie.

Zwarte neushoorn

‘Gedoemd’. Dat was de kop op de voorpagina van de Britse krant The Daily Mirror in 1961, over het lot van de Afrikaanse neushoorn. De kant beweerde dat de neushoorns gedoemd waren om te verdwijnen van het aardoppervlak, ‘door de dwaasheid, de hebzucht en de nalatigheid van de mens’, en moedigde de lezers aan om een nieuwe natuurbehoudsorganisatie te steunen: WWF.

Sindsdien zijn we nooit gestopt met strijden voor de bescherming van de Afrikaanse neushoorns. Recent succes in de bescherming van de zwarte neushoorn is hoopgevend, maar het blijft een ongelofelijke uitdaging om de populatie zelfs te herstellen tot een fractie van wat zij ooit was, en om te verzekeren dat ze stabiel blijft.

De zwarte neushoorn is de snelste van de vijf neushoornsoorten en haalt een snelheid van 50 km per uur. Gewoonlijk heeft hij twee hoorns, en soms zelf drie. De voorste hoorn is de grootste en gemiddeld 50 cm lang. De kleur van de zwarte neushoorn is niet zwart, maar grijs. Een belangrijk kenmerk is zijn puntige bovenlip waarmee hij takjes kan plukken. Hij wordt daarom ook wel de ‘puntlipneushoorn’ genoemd.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

Ooit was dit de meest voorkomende neushoorn op de wereld en leefde hij in het grootste deel van Afrika. Maar door het verlies van zijn habitat en de illegale handel in wilde diersoorten is zijn aantal sterk afgenomen. Zo zouden er nu nog ongeveer 5000 individuen over zijn. De vraag naar de hoorn van de neushoorns stijgt, en dat zorgt voor een record in stroperij. Vooral in Azië zijn de hoorns populair, waar ze vaak gebruikt worden voor traditionele geneeskunde. 

Wat doet WWF?

WWF werkt hard aan het behouden van de zwarte neushoorn door bestaande beschermde gebieden uit te breiden of nieuwe beschermde gebieden op te richten. We werken ook om stroperij te stoppen en de wetshandhaving te verbeteren om de illegale handel in wilde diersoorten aan te pakken.

Ons harde werk voor de bescherming van deze dieren loont: Ondanks deze donkere cijfers, is het aantal zwarte neushoorns gestegen. Zware inspanningen voor de bescherming van de zwarte neushoorns heeft hun populatie opgetrokken van nog maar 2410 dieren in 1995 naar 4880 dieren in 2010.

  • Populatie
    Ongeveer 5000
  • Wetenschappelijke naam
    Diceros bicornis
  • Lengte en Gewicht
    ongeveer 300 cm | 900 tot 1300 kg
  • Voortplanting
    1 kalf elke 2,5 tot 3,5 jaar
  • Gebied
    Afrika: Kenia, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Zimbabwe, Zambia en Botswana