WWF rhinoceros neushoorn header2 WWF rhinoceros neushoorn header2

Neushoorn

Eeuwenlang waren neushoorns wijd verspreid in de Afrikaanse savannes en de Aziatische tropische bossen. Vandaag leven er nog maar weinig neushoorns buiten nationale parken en reservaten.

 

Alle neushoorns zijn planteneters. Ze leven op graslanden en bossen, en eten dagelijks vaak tientallen kilo’s. En ze drinken nog meer: tot wel 80 liter water per dag. De witte neushoorn eet voornamelijk gras, terwijl de andere neushoornsoorten zich vooral voeden met bladeren en twijgen.

We tellen vijf neushoornsoorten, die allemaal bedreigd of bijna bedreigd worden. Daarvan leven er drie in Azië (de Javaanse neushoorn, de Sumatraanse neushoorn en de Indische neushoorn) en twee in Afrika (de witte neushoorn en de zwarte neushoorn). De afgelopen 50 jaar is het aantal neushoorns met meer dan 80% afgenomen, en sommige soorten dreigen helemaal te verdwijnen.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

Deze dieren hebben weinig natuurlijke vijanden, maar hun leefgebied komt in gevaar. De vruchtbare graslanden worden ingenomen als landbouwgrond, bossen worden gekapt.

Maar de stroperij is de grootste bedreiging voor dit dier. De hoorn van de neushoorn is zeer gegeerd voor traditionele Aziatische geneeskunde, hoewel wetenschappers nooit bewijs hebben gevonden voor de geneeskrachtige werking van de hoorn. Sinds 2008 zijn er minstens 5940 Afrikaanse neushoorns (zwarte en witte) gedood geweest, waarvan 1338 in 2015.

Wat doet WWF?

WWF werkt wereldwijd aan de bescherming van neushoorns, door op verschillende vlakken te werken. We zorgen voor beschermde gebieden in Afrika en Azië, voor de invoering van wetten tegen de stroperij, een betere uitrusting voor rangers, verbinden beschermde gebieden met elkaar zodat de dieren kunnen rondtrekken en introduceren nieuwe populaties in bepaalde geschikte natuurgebieden.

 • Grootte en gewicht
  230 cm tot 420 cm | 950 tot 3600 kg
 • Voortplanting
  1 jong elke 3 jaar
 • Gebied
  Afrika en Azië
 • Habitat
  Tropische en subtropische graslanden, savannes, wouden, woestijnen en droge struwelen