WWF lynx iberique iberische lynx header2 WWF lynx iberique iberische lynx header2

Iberische lynx

De Iberische lynx werd lang gezien als de meest bedreigde katachtige, maar vandaag staat hij niet meer op de rand van uitsterven. Maar de soort blijft wel heel kwetsbaar.

Zoals zijn naam het al zegt, leeft de Iberische lynx in het zuiden van het Iberisch schiereiland, vooral in Andalusië. Nadat de populatie Iberische lynxen tientallen jaren daalde, kent ze sinds 2002 een blijvende stijging. De katachtige wordt niet meer met uitsterven bedreigd, maar daarom is hun overleving niet verzekerd.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

De Iberische lynx voedt zich bijna uitsluitend met konijnen. Maar die laatste zijn vaak het slachtoffer van het viraal hemorragisch syndroom (VHS), die hun populatie met meer dan 50% doet dalen in de zones waar de Iberische lynx ook leeft. De katachtigen zijn ook vaak het slachtoffer van verkeersongevallen. Zonder enige inspanning om deze bedreigingen tegen te gaan, kan het aantal Iberische lynxen terug dalen.

Wat doet WWF?

Om de soort te doen groeien in zijn natuurlijke habitat, heeft WWF meegeholpen bij het uitvoeren van het conservatie- en herintroductieprogramma van de Iberische lynx ‘Life + Iberlince’. Dit project, dat gesteund wordt door de Europese Unie, werpt zijn vruchten af: vandaag zijn de Iberische lynxen met meer dan 400 dieren in het wild, het grootste aantal sinds 2002.

 • Status
  Bedreigd
 • Populatie
  Ongeveer 475
 • Wetenschappelijke naam
  Lynx pardinus
 • Grootte en gewicht
  85 tot 110 cm | 10 tot 13 kg
 • Gebied
  Iberisch Schiereiland
 • Karpaten

Onze projecten

De projecten van WWF voor de bescherming van de Iberische Lynx

Please note the following section of content is possibly being delivered from an external source (IFRAME in HTML terms), and may present unusual experiences for screen readers.

Steun onze terreinprojecten