De berggorilla’s leveb in hooggelegen bossen. Ze hebben meer, en een dikkere vacht dan andere gorilla’s.

de berggorilla

Sinds hun ontdekking in 1902, hebben de berggorilla’s al veel doorstaan. Ze hebben geleden onder oorlog, jagers, vernieling van hun habitat en ziektes. Ondanks het slechte vooruitzicht voor deze gorilla’s een tiental jaar geleden, hebben deze sterke dieren overleefd. Meer nog, hun populatie groeit!

Zoals hun naam het al zegt, leven de berggorilla’s in hooggelegen bossen, tot op een hoogte van 4000 meter. Ze hebben meer, en een dikkere vacht dan andere gorilla’s. Hun vacht helpt hen om te overleven in een habitat waar temperaturen vaak onder het vriespunt zakken.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

Doordat mensen meer en meer bewegen richting het gebied van de berggorilla’s, worden de gorilla’s gedwongen om nog hoger de bergen in te gaan, waardoor ze in gevaarlijke, soms dodelijke, situaties terechtkomen.

Ondanks jaren van burgerlijke onrust in de regio waar de gorilla’s leven, hadden beschermingsmaatregelen toch succes. De gorillapopulatie steeg van 620 individuen in 1989 ongeveer 800 vandaag.

Het Virunga National Park, gelegen in de Democratische Republiek Congo, herbergt meer dan de helft van de wereldpopulatie van de berggorilla’s. Vooral de illegale houtkap voor de productie van houtskool weegt aanzienlijk op het park. Om die reden heeft WWF projecten voor boomplantages rond het park ontwikkeld, zodat de plaatselijke bewoners dit hout kunnen gebruiken voor houtskool zonder bomen te moeten kappen in het park zelf.

Wat doet WWF?

WWF werkt al sinds 20 ononderbroken jaar aan de aanplanting van snelgroeiende bomen in de regio van Goma, zelfs in tijden van oorlog. WWF levert zaden en technische steun voor het werk in de plantages en ondersteunt de lokale gemeenschappen in hun gebruik van natuurlijke hulpbronnen. We organiseren bovendien sensibiliseringsacties in scholen en dorpen om het milieubewustzijn te verhogen. 

  • Populatie
    Ongeveer 900
  • Wetenschappelijke naam
    Gorilla beringei beringei
  • Grootte en gewicht
    Van 120 tot 190cm | tot 200kg
  • Voortplanting
    1 jong om de 4 (of meer) jaar
  • Gebied
    Congobekken
  • Habitat
    Tropisch regenwoud en bergnevelwoud
  • Congobekken