Eléphant d’Asie

Dolfijn

Familie

Delphinidae voor de zeedolfijnen, platanistidae voor dolfijnen die enkel in zoet water leven

Wetenschappelijke naam

Verschillend voor elke soort

Populatie

Verschillend voor elke soort

Dieet

Viseters, maar sommige soorten eten ook garnalen of pijlinktvissen

Voortplanting

Verschillend voor elke soort

Habitat

Oceanen, zeeën en rivieren

De verhouding tussen dolfijn en mens

Grootte en gewicht

150 cm tot 800 cm, volgens de soort / 150 kg tot 5 500 kg, volgens de soort

Geografische verspreiding van dolfijnen

Gebied

Gematigde en tropische zones over de hele wereld

Status

Verschillend voor elke soort

Adopteer een dolfijn!

Door symbolisch een dier te adopteren geef je ons concrete en duurzame middelen om te werken aan het behoud van de soort en aan de bescherming van hun habitat.

SOORTEN BESCHERMD DOOR WWF-BELGIË

Irrawaddydolfijn

Naam

Irrawaddydolfijn

Wetenschappelijke naam

Orcaella brevirostris

Familie

Delphinidae

Gebied

Zuidoost-Azië en Noord-Australië

Habitat

Ondiepe kustwateren en grote rivieren

Populatie

Ongeveer 6 000 in totaal, 92 in Cambodja

Grootte en gewicht

170 tot 280 cm / 90 tot 150 kg

Dieet

Viseters

Voortplanting

Één jong om de drie jaar

Status

Bedreigd wereldwijd en ernstig bedreigd in Cambodja

Bedreigingen voor de dolfijn

De bedreigingen voor de dolfijn zijn talrijk en verschillen van soort tot soort. De grootste blijft het visnet waarin de dolfijn verstrikt kan raken. Dat is zeker het geval voor de Irrawaddydolfijn die met uitsterven bedreigd is in Cambodja: de soort telt nog minder dan 100 individuen.

INTENSIEVE VISVANGST

Intensieve visvangst en illegale visvangst leiden tot uitputting van de visbestanden die de dolfijnen van voedsel voorzien en tot de vernietiging van de ecosystemen waarvan zij afhankelijk zijn. Het scheepvaartverkeer zorgt ook voor veel geluidsoverlast. Naast het geluid van scheepsmotoren, is er ook het lawaai van olie-installaties en van militaire oefeningen. Omdat dolfijnen hun gehoor nodig hebben om hun omgeving waar te nemen, is geluidsoverlast voor hen extra vervelend.

INTENSIEVE VISVANGST

BIJVANGST

Het visnet achter de vissersboten is een echt ‘gordijn des doods’ voor de dolfijn. De Irrawaddydolfijn bijvoorbeeld komt regelmatig vast te zitten. Hoewel de soort tot 12 minuten onder water kan blijven zonder adem te halen, is het risico op verdrinking groot als het dier zich niet op tijd kan bevrijden.

Ontdek meer over deze bedreiging

BIJVANGST

VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN EN VERVUILING

Steeds meer industrieën worden dicht bij de kust gebouwd. Ze lozen daar, net als olie- en gasinstallaties of landbouwactiviteiten, giftige stoffen in het water. Deze vervuiling vernietigt en vergiftigt de habitat van dolfijnen. Dolfijnen die leven in rivieren zijn ook zeer gevoelig voor de bouw van nieuwe stuwdammen. In het ergste geval kan daardoor een volledige populatie overlijden.

Ontdek meer over deze bedreiging

VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN EN VERVUILING

KLIMAATVERANDERING

Door klimaatverandering is de temperatuur van de zeeën al met 0.7°C gestegen. Dit zorgt ervoor dat de leefgebieden van dolfijnen veranderen. Ze zijn namelijk specifiek aangepast aan bepaalde leefomstandigheden en een temperatuurverschil kan al een grote invloed hebben op de soort. De klimaatverandering maakt ook het voedsel schaars.

Ontdek meer over deze bedreiging

KLIMAATVERANDERING

Het engagement van WWF-België

WWF-België steunt financieel de strijd tegen de vervuiling van de oceaan. We promoten ook alternatieve vismethodes en een gunstigere wetgeving voor mariene soorten. Daarnaast zetten we ons in voor de bescherming van de Irrawaddydolfijn in Cambodja. De soort is er met uitsterven bedreigd.

Cambodjaanse boot in Mekong-wateren, illegale visserij, verdwijning van de Irrawaddy-dolfijn

Illegale visserij uitroeien

WWF wil duurzame viszones ontwikkelen en biedt de lokale bevolking alternatieve inkomstenbronnen om illegale en destructieve vismethodes tegen te gaan.

WWF patrouilleert in Mekong-wateren om Irrawaddy-dolfijn te beschermen tegen stroperij

De zeeën monitoren

WWF traint en organiseert bewakingspatrouilles op de Mekong, in Cambodja. Deze bewakers moeten illegale activiteiten melden en visnetten weghalen. Dankzij hun acties steeg de populatie Irrawaddydolfijnen met 10% in Cambodja de voorbije tien jaar.

Een Irrawaddy-dolfijnmasker in een Cambodjaans dorp om de Cambodjaanse bevolking bewust te maken

Onderzoek verderzetten

Om meer te weten over de oorzaken van dolfijnensterfte heeft WWF verschillende onderzoeksprojecten opgezet voor de Irrawaddydolfijnen en hun omgeving in Cambodja. We gaan ook naar basisscholen om kinderen te leren hoe belangrijk het is om de unieke biodiversiteit van de Mekongrivier te beschermen.

Vraag en antwoord over de dolfijn

Dolfijnen hebben indrukwekkende cognitieve vaardigheden. Wist je dat ze het beste sociale geheugen hebben van alle zoogdieren? Ook in grote groepen kunnen ze gedetailleerde gesprekken voeren. Ze gebruiken zelfs namen!

Daar blijft het niet bij. Dolfijnen kunnen instrumenten gebruiken! Ze leggen bijvoorbeeld een spons op hun neus zodat ze zich niet snijden aan koraal of schelpen. En ze kunnen zichzelf herkennen in de spiegel! Het zijn ronduit ontzagwekkende dieren - ook fysiek. Ze kunnen nachtenlang zonder slaap …

Dolfijnen kunnen zich het hele jaar lang voortplanten. Monogamie is niet aan deze wateracrobaten besteed: mannetjes kunnen op één dag met verschillende vrouwtjes paren. Om dolfijnenbaby's te maken, zwemmen ze buik tegen buik.

Dolfijnen hebben een erg ruim leefgebied. Over het algemeen leven dolfijnen in gematigde en tropische gebieden. Afhankelijk van de soort leven ze in zoet water of in de oceaan. In de oceaan zijn er dolfijnen die dicht bij de kust leven; andere verkiezen de volle zee.

Het belangrijkste roofdier voor de dolfijn? Dat is de mens. Daarnaast zijn dolfijnen prooidieren voor grote haaien (witte haaien, stierhaaien, tijgerhaaien en schemerhaaien).

Dolfijnen hebben geen stembanden. Ze maken dus geen geluiden met hun mond, maar ze zenden geluidstrillingen uit via hun 'meloen', een bolvormig orgaan boven hun kaak en ogen. Meestal maken dolfijnen hoge fluitgeluiden, maar ze kunnen ook piepen, klikken … Ze gebruiken een waaier aan geluiden om met elkaar te communiceren.

Hoe kan ik het verschil maken?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!