WWF dauphin dolfijn header2 WWF dauphin dolfijn header2

Dolfijn

Dolfijnen behoren tot de oudste dieren op aarde, samen met sommige zeeschildpadden, krokodillen en haaien. Toch dreigen verschillende dolfijnsoorten binnenkort voorgoed te verdwijnen.

Door klikkende geluiden te maken en de echo’s op te vangen van de geluiden die terugkaatsen, kunnen deze mariene zoogdieren de grootte, de vorm, de afstand, de snelheid en de richting van objecten te weten komen. Die techniek, ook ‘echolocatie’ genoemd, gebruiken ze om vissen en inktvissen te vinden.

Je kan deze iconische en intelligente dieren vinden in oceanen over de hele wereld, maar ook in verschillende van ’s werelds grootste rivieren, zoals de Amazone en de Yangtze. Er bestaan wel 36 dolfijnachtigen, waarvan sommige zo bedreigd zijn dat ze binnen de 10 jaar zouden kunnen verdwijnen.

Dolfijnen en bruinvissen staan aan de top van de voedselketen en spelen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht van het waterleven. Ze kunnen ons veel vertellen over de gezondheid van de oceanen en de hoeveelheid vis, en zijn ook zeer populair bij toeristen.

De dolfijn wordt in het algemeen bedreigd door de visnetten waarin hij per ongeluk gevangen wordt door vissers, wat ‘bijvangst’ genoemd wordt. Maar ook vervuiling, lawaai en scheepvaart verstoren de levens van deze dieren. WWF zet zich op verschillende vlakken in voor de bescherming van de dolfijn: via wetgeving, het oprichten van mariene beschermde gebieden, door vervuiling tegen te gaan en alternatieve vismethodes te promoten.

  • Grootte
    1,5 tot 12,8 m
  • Habitat
    Oceanen, zeeën en rivieren