HD_258576.jpg

Chimpansee

De chimpansee is de best gekende mensaap. Hij is bijna net zo groot als de mens, maar een stuk lichter en bezit niet dezelfde intelligentie. Het verdwijnen van zijn leefgebied en de jacht op zijn vlees dragen sterk bij aan de daling van zijn populatie.

De chimpansee heeft 99% van zijn genen gemeen met de mens. Zijn lichaam is perfect aangepast om te klimmen en evenwichtskunsten in de bomen uit te halen. Hij heeft erg lange armen en een uitgesproken mond. De huid van zijn gezicht, zijn oren, zijn handpalmen en zijn voetzolen zijn onbehaard, in tegenstelling tot de rest van zijn lichaam, dat bedekt is met een bruinzwarte pels. Chimpansees verplaatsen zich overdag, meestal op vier poten, hoewel ze ook gedurende een beperkte afstand op twee poten kunnen lopen.

Chimpansees zijn hele sociale dieren. Ze leven in gemeenschappen die uit 15 tot 80 individuen kunnen bestaan en die geleid worden door een dominant mannetje. De vrouwtjes krijgen om de vijf à zes jaar een jong. Na een draagtijd van 202 tot 261 dagen ziet de baby het daglicht. De eerste 6 maanden brengt het jong vastgeklemd aan de onderbuik van de moeder door, daarna kruipt hij op haar rug. Hoewel de chimpansee na drie en half of vier en half jaar niet meer bij zijn moeder drinkt, kan hij veel langer bij haar blijven, soms wel tot hij 10 jaar oud is.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

De grootste bedreigingen voor de chimpansees zijn het verlies van de habitat en de jacht op hun vlees. Maar ook de ziekte ebola heeft duizenden chimpansees gedood. Kleine chimpansees worden vaak gevangengenomen en verkocht op de zwarte markt als huisdieren. 

Wat doet WWF?

Er zijn dringende maatregelen nodig om de chimpanseepopulaties te beschermen, vooral in West-Afrika. WWF droeg in deze regio bij tot de erkenning van beschermde gebieden, met name in Nigeria en Ivoorkust. In Centraal-Afrika hielp WWF beschermde bosgebieden te vestigen en deze degelijk te laten beheren (met name in Gabon, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen en tal van andere landen). In de Democratische Republiek Congo draagt het bosbeschermingsproject 'Luki' bij aan onder andere de bescherming van de chimpansees.

Met zijn uitgebreide programma voor mensapen strijdt WWF tegen de afslachting van apen in tal van bosconcessies van houtbedrijven. WWF zoekt ook oplossingen om een eind te maken aan de handel in vlees van bedreigde soorten, zoals de apen en in het bijzonder de chimpansees. Verder stelt WWF de recentste informatie over het behoud van mensapen ter beschikking aan lokale overheden en de nationale beleidsmakers in de betrokken landen.

  • Status
    Bedreigd
  • Populatie
    170 000 - 300 000
  • Wetenschappelijke naam
    Pan troglodytes
  • Grootte en gewicht
    100 tot 120 cm | 35 tot 70 kg
  • Voortplanting
    1 jong om de 5 à 6 jaar
  • Gebied
    Congobekken
  • Congobekken