Bonobo's zijn bedreigd door stroperij. WWF heeft gezorgd voor de creatie van het Salonga Nationaal Park om de bonobo's te beschermen.

Bonobo

De bonobo is samen met de chimpansee genetisch het meest verwant aan de mens. Bonobo’s leven in het uitgestrekte en moeilijk toegankelijke oerwoud ten zuiden van de Congorivier. Bescherming is er een uitdaging maar is wel hard nodig.

Bonobo’s en chimpansees lijken heel erg op elkaar en delen allebei 98,7% van hun DNA met de mens. Dit maakt van deze twee soorten onze nauwste verwanten. Vroeger werden ze als één soort gezien maar in 1929 ontdekte men, in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, dat de bonobo een aparte soort was.

Bonobo’s zijn kleiner, slanker en donkerder dan chimpansees. Bonobo’s leven ook in een rustigere groep die geleid wordt door de vrouwtjes. Veel conflicten in de groep worden opgelost door seksualiteit. Maar wanneer twee groepen samenkomen, kan dat tot een gevecht leiden.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

Wilde bonobo’s kan je alleen vinden ten zuiden van de Congorivier in de Democratische Republiek Congo (DRC). Maatschappelijke onrust en de stijgende armoede rond de bossen waarin de bonobo’s leven hebben bijgedragen aan de jacht op bonobo’s en aan ontbossing. In totaal leven er nog tussen de 30 000 en 50 000 bonobo’s in het wild. De populatie daalt al 30 jaar. Wetenschappers geloven dat de daling verder zal toenemen de komende 45 tot 55 jaar, omdat bonobo’s zich traag voortplanten en de bedreigingen voor het dier blijven groeien.

Wat doet WWF?

WWF leidt een uitgebreid natuurbehoudsproject in DRC, in de bossen van de provincie Mai-Ndombe, die duizenden bonobo's herbergen. Meer in het oosten hebben we mee gezorgd voor de creatie van het Salonga Nationaal Park in 1970, om de bonobo's te beschermen. We zorgen ervoor dat de parkwachters van het Salonga Nationaal Park een degelijke opleiding krijgen, om zo de stroperij tegen te gaan. Dit park bezit de grootste oppervlakte tropische bossen van heel het Afrikaanse continent en blijft het enige veilige toevluchtsoord voor de bonobo's.

  • Status
    Bedreigd
  • Wetenschappelijke naam
    Pan paniscus
  • Grootte en gewicht
    70 tot 90 cm (tot 120 cm rechtstaand) en 30 tot 40 kg
  • Voortplanting
    1 jong om de 4 à 5 jaar
  • Gebied
    Congobekken
  • Congobekken