WWF fossil fuels header NL WWF fossil fuels header NL

Wat schuilt er achter de fossiele brandstofsubsidies?

Een onderzoek in opdracht van WWF toont aan dat de Belgische staat jaarlijks minstens € 2,7 miljard aan belastingvoordelen uitkeert voor fossiele brandstoffen (olie, kerosine, stookolie, gas). Fossiele brandstoffen zijn een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Deze subsidies beïnvloeden twee gebieden van ons dagelijks leven: huisvesting en mobiliteit. Gezien het gebrek aan transparantie van de staat over de precieze som die wordt toegewezen aan fossiele brandstoffen, ligt dit bedrag waarschijnlijk nog hoger. 

 

3 concrete voorbeelden

voiture Bedrijfswagens  

Een Belgisch gezin dat over een bedrijfswagen beschikt, geniet een gemiddeld voordeel van € 493/maand. Een Belgisch gezin dat het openbaar vervoer gebruikt, geniet slechts een gemiddeld voordeel van € 94/maand. Dit is een oneerlijk voordeel omdat slechts 13% van de Belgische gezinnen een bedrijfswagen heeft. 

Te ondernemen acties  

  • Bouw de voordelen voor bedrijfswagens geleidelijk af (uiterlijk tegen 2025).
  • Verhoog de investeringen in duurzame mobiliteitsalternatieven.

avion Vliegtuigen 

De luchtvaart geniet € 210 miljoen aan belastingvoordelen: kerosine wordt niet belast en er is geen btw op vliegtickets. Dit voordeel stimuleert verplaatsingen per vliegtuig in plaats van per trein, nochtans een waardig alternatief voor middellange afstanden. 

Te ondernemen acties  

  • Voer een belasting in op kerosine en op vliegtickets.
  • Verhoog de investeringen in duurzame mobiliteitsalternatieven.

chauffage Verwarming   

Stookolie geniet € 1,1 miljard aan belastingvoordelen. Renovatie- en isolatiepremies bedragen slechts € 325 miljoen

Te ondernemen acties 

  • Verhoog de steun voor renovatie en isolatie.
  • Bouw de voordelen voor stookolie geleidelijk af, rekening houdend met beschikbare alternatieven en sociale aspecten (uiterlijk tegen 2025).

 

Lees hier de samenvatting van onze studie over subsidiëring van fossiele brandstoffen

 

 

 

form élections19

Verkiezingen 2019: jouw stem voor de planeet

Vind jij ook dat het behoud van de natuur en de strijd tegen de klimaatverandering primordiaal zijn? Sluit je aan bij onze beweging en geef je stem aan de planeet!Door dit formulier in te dienen, stem je ermee in dat WWF-België je persoonlijke gegevens verwerkt zoals beschreven in ons privacybeleid.