WWF pollution plastique zero dechet plastic vervuiling geen afval cover WWF pollution plastique zero dechet plastic vervuiling geen afval cover

7 eenvoudige tips om minder plastic te verbruiken

Plastic is letterlijk overal. Elke seconde wordt er wereldwijd 10 ton plastic geproduceerd en elk jaar komt maar liefst 8 miljoen ton plastic afval in de oceaan terecht. Dit plastic vormt een bedreiging voor zeedieren en komt zelfs op ons bord terecht. 

 

Om deze overvloed aan plastics te stoppen, moeten we op alle niveaus handelen: van de bescherming en het behoud van de mariene biodiversiteit tot de vermindering van de dagelijkse consumptie - en dus de productie - van plastic voor eenmalig gebruik. Door enkele van onze gewoonten te veranderen, kunnen we de productie van plasticafval aanzienlijk verminderen en een verschil maken. De eerste reflex is om de plastic voorwerpen die je eenmalig gebruikt te identificeren – ze vertegenwoordigen 40% van het plasticafval – en te kijken welke alternatieven er zijn. Hier zijn enkele eenvoudige tips om je te inspireren: 

  1. Gebruik een herbruikbare drinkfles in plaats van plastic flesjes.
  2. Vraag in het restaurant een drankje zonder plastic rietje. Als een horecazaak veel opmerkingen krijgt over het gebruik van plastic rietjes, zal het waarschijnlijk een alternatief overwegen zoals een rietje in karton, bamboe of inox.
  3. Gebruik een herbruikbare boodschappentas en zorg dat je er steeds een bij je hebt.
  4. Koop bij voorkeur kartonnen verpakkingen en producten in bulk.
  5. Zorg voor je eigen tas of potje wanneer je iets bestelt om mee te nemen. Of het nu om je ochtendkoffie gaat of om een maaltijd, de meeste handelaren zullen je graag bedienen.
  6. Gebruik bij voorkeur een stuk zeep en harde shampoo.
  7. Gebruik geen plasticfolie om voedsel te bedekken. Er zijn alternatieven zoals bee’s wrap (gemaakt van bijenwas of plantaardige was).
  8. BONUS: vervang tampons en maandverband door een menstruatiecup of wasbare maandverbanden.

 

Onderneem zelf actie ! 

Bedenk zelf een initiatief en zoek sponsors! 

Alleen, met familie, met vrienden, met collega's of met je buren, jij hebt de macht om dingen te veranderen. Bedenk een actie en zamel giften in (fiscaal aftrekbaar) door je idee te delen op sociale netwerken of via e-mail. 

Inspiratie nodig? 

  • Ga je binnenkort naar zee? Daag jezelf uit en verzamel elke dag 100 stukken afval!
  • Organiseer een schoonmaakactie in je wijk, een goede gelegenheid om met de buren een gezellig moment te delen.

 

Ik organiseer zelf een actie

 

Ga verder