Campagne

Samen bestrijden we bosbranden wereldwijd

De inhoud van deze pagina wordt bijgewerkt naarmate de situatie ter plaatse evolueert.

De effecten van de klimaatverandering nemen al een aantal jaren toe. Wereldwijd houden natuurrampen ons in hun greep. Na het Amazonegebied in 2019 en Australië in 2020, hebben nietsontziende bosbranden deze zomer opnieuw verschillende landen getroffen. Griekenland en Turkije, om maar een paar landen uit het Middellandse Zeegebied te noemen, maar ook Rusland hebben duizenden hectare bos in rook zien opgaan. WWF is op meerdere fronten aanwezig om hulp te bieden en de veerkracht van de natuur te ondersteunen.

Onze gedachten gaan uit naar de mensen die door de branden werden getroffen, en naar diegenen die de branden bestrijden en er alles aan doen om zoveel mogelijk wilde dieren te redden.

Griekenland

In Griekenland is sinds mei 2021 meer dan 116 000 hectare bos en boslandbouwgebied verwoest door de branden. De afgelopen 12 jaar brandde er gemiddeld 9 100 hectare per jaar af. Nu dus meer dan tien keer meer. De branden verwoestten typisch mediterrane landschappen over het hele land: naaldbossen, gemengde bossen, struikgewas, olijfgaarden en ook andere cultuurgewassen bleven niet gespaard.

Ontdek onze acties

Turkije

Deze zomer kampte Turkije met de ergste bosbranden uit zijn geschiedenis. De afgelopen 30 jaar ging gemiddeld 10 000 hectare per jaar in vlammen op. Dit jaar is er naar schatting 283 000 hectare verbrand. De Turkse bossen herbergen een unieke flora en fauna, met soorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Ontdek onze acties
Feux de forêts bosbranden

Siberië

De bosbranden in Rusland worden elk jaar erger. Jakoetië, de grootste republiek in de Russische Federatie, werd deze zomer verwoest. 9,8 miljoen hectare natuur– de grootte van Hongarije – is in rook opgegaan. 37% van deze uitgestrekte, afgelegen gebieden is beschermd. Terwijl Rusland elk jaar bosbranden te verduren krijgt, blijft Jakoetië, gelegen in het noordelijk halfrond, meestal gespaard. Maar de klimaatverandering slaat ook hier toe en bedreigt de lokale biodiversiteit. Er is dringend actie nodig om deze ecosystemen weerbaarder te maken.

Ontdek onze acties

Wat doet WWF?

WWF-België ondersteunt zowel onze collega's ter plaatse als partners actief op het terrein. We bieden technische ondersteuning om de branden te bestrijden en om de getroffen wilde dieren te redden. De klimaatverandering en het slechte beheer van natuurlijke hulpbronnen zijn de oorzaak van de meer intense bosbranden. Daarom staan brandpreventie en beleidswerk ook centraal in onze aanpak.

De verwoesting van de natuur door de branden is niet onomkeerbaar, maar het herstel is een werk van lange adem. We hebben jouw steun nu meer dan ooit nodig. Dankzij jouw gift kunnen we in eerste instantie de branden helpen bestrijden, en daarna werken aan het herstel van de natuur en het voorkomen van toekomstige branden.