Een miljoen soorten zijn vandaag bedreigd. Nochtans zijn ze onmisbaar voor het evenwicht in de natuur: die soorten beschermen, betekent een hele reeks landschappen beschermen die allemaal met elkaar verbonden zijn.
WWF helpt om stroperij en ontbossing te stoppen en om te zorgen voor minder conflicten tussen mens en dier. We focussen op de meest iconische en kwetsbare soorten, maar ook op soorten die een belangrijke rol spelen in de ecosystemen.
Bedreigde dieren
Bonobo
De bonobo is het nauwst verwant met de mens. Het dier leeft in de uitgestrekte tropische wouden ten zuiden van de Congostroom. De vreedzame en intelligente bonobo’s zijn het slachtoffer van de vernietiging van hun habitat en staan centraal in een groot WWF-project.
Wilde kat
De wilde kat voelt zich vooral thuis in de grote wouden in het zuiden van ons land. Het dier is een sleutelsoort voor WWF dat werkt aan het herstel van de wouden en aan de verbinding tussen de verschillende bosrijke gebieden in België.
Dolfijn
De dolfijn is één van de oudste dieren op onze planeet. Het dier staat bovenaan de voedselketen en speelt een belangrijke rol voor het ecologische evenwicht van het mariene leven. WWF zet zich op verschillende manieren in voor de bescherming van de soort.
Leeuw
Leeuwen zijn krachtige en iconische dieren die een cruciale rol spelen voor het ecologische evenwicht van hun natuurlijke omgeving. Jammer genoeg verdwijnen ze geleidelijk omwille van de vernietiging van hun habitat en omwille van stroperij. WWF doet er alles aan om hun toekomst in Afrika veilig te stellen.
Olifant
Wist je dat dit majestueuze en sociale dier het grootste landzoogdier is? Hoewel de soort beschermd wordt, neemt de populatie toch snel af. WWF neemt maatregelen tegen stroperij om de laatste twee soorten olifanten ter wereld te beschermen.
Gorilla
De grootste aap ter wereld is verlegen en vreedzaam. De soort wordt bedreigd door stroperij, vernietiging van hun habitat en besmettelijke ziekten. WWF onderneemt acties om hun voortbestaan te verzekeren en hun habitat te beschermen.
Jaguar
Een ongelofelijk zwemmer, een geducht jager, een uitstekende klimmer, de jaguar is een opmerkelijk dier. Helaas zijn er ernstige bedreigingen die het voortbestaan van deze katachtige in gevaar brengen. Daarom zet WWF zich in Zuid-Amerika in tegen stroperij en tegen de vernietiging van hun habitat.
Wolf
De wolf is bezig aan een voorzichtige comeback in verschillende West-Europese landen na lange tijd bejaagd te zijn. De regionale ‘Wolvenplannen’ in België moeten de wolf helpen om zich te vestigen in onze bossen en om een vreedzaam samenleven tussen wolf en mens mogelijk te maken.
Otter
De otter is een discreet dier. Lange tijd was de soort het slachtoffer van onze vervuilde rivieren. Vandaag maken deze semiwaterdieren steeds vaker hun opwachting in België. Door hun habitat te beschermen wil WWF talrijke andere soorten helpen.
Lynx
Pluimoren, dat is één van de belangrijkste kenmerken van de Euraziatische lynx. WWF werkt aan de bescherming van deze relatief onbekende soort in de Karpaten. Een van de grootste populaties van Europa heeft zich daar geïnstalleerd.
Bruine beer
Alleen in de meest wilde gebieden van Europa is de bruine beer nog aanwezig. Het dier wordt vooral bedreigd door de jacht en de ontbossing. WWF zet zich in voor de bescherming van hun habitat en steunt het berenweeshuis in Roemenië.
Reuzenpanda
De reuzenpanda is de zeldzaamste van alle beren. De laatste jaren nam de populatie lichtjes toe, maar de soort blijft bedreigd. WWF is de eerste internationale organisatie die zich inzette om de soort te redden en de bamboebossen in China te beschermen.
Neushoorn
Omwille van stroperij is de neushoorn met uitsterven bedreigd. Wist je dat de hoorn van dit tweede grootste zoogdier ter wereld net zo duur is als goud? Om deze solitaire herbivoor te helpen, zet WWF zich in om de habitat van het dier te beschermen en om stroperij te bestrijden.
Korhoen
Het korhoen is een iconische soort die leeft in de Hoge Venen, in Wallonië. Ondertussen heeft WWF al verschillende jaren samen met andere organisaties een onderzoeksproject lopen om de soort te helpen.
Tijger
De grootste katachtige ter wereld is het slachtoffer van ongebreidelde stroperij voor hun vacht, klauwen en vlees. Het dier staat centraal in een groot project van WWF dat de populatie in 13 Aziatische landen wil verdubbelen tegen 2022.
Afrikaanse wilde hond
Deze geduchte jager houdt het ecosysteem waarin hij leeft, in evenwicht. Helaas is hij zelf het slachtoffer van jacht en vervolging. WWF zet alles op alles om de Afrikaanse wilde hond zijn rechtmatige plaats in de savanne terug te geven.
Sneeuwluipaard
De sierlijke sneeuwluipaard beweegt zich soepel door sneeuw en over bergen. Dankzij zijn majestueuze vacht gaat hij perfect op in het landschap. Sneeuwluipaarden spotten is dus een hele uitdaging. Door stroperij, habitatverlies en klimaatverandering neemt die uitdaging alleen maar toe. Daarom beschermt WWF deze paraplusoort en zijn leefgebied.
WWF heeft meer dan 3000 projecten wereldwijd
Otter in de Schelde
Van regenwoud tot zeeschildpadden: bloeiende biodiversiteit behouden in Pomio
Meer natuur en connectiviteit in Paraguay helpt de jaguar
Hoe kan ik het verschil maken?
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!
Jaarrapport
Samen in actie!
Ontdek in ons jaarrapport alle acties die WWF heeft ondernomen dankzij de steun van onze leden, donateurs en partners.
ONTDEK HET VOLLEDIGE JAARRAPPORTNieuws
Reis met zeeschildpadden naar Papoea-Nieuw-Guinea
Al miljoenen jaren trekken zeeschildpadden door de oceaan en leven ze in de meest paradijselijke plekken. Maar tegenwoor...