Hoe kies je zonnecrème die de oceaan respecteert?

Hoe kies je zonnecrème die de oceaan respecteert?

We staan meer en meer stil bij onze impact op het milieu, en beseffen nu ook dat alledaagse producten heel wat schade kunnen aanrichten. Zo vormt zonnecrème elke zomer weer een onzichtbare bedreiging voor koralen, dolfijnen en vissen. Gelukkig weet onze oceaanexperte, Sarah Vanden Eede, hoe je jezelf kunt beschermen tegen de zon zonder gevolgen voor de biodiversiteit in de oceaan.

De geur van zonnecrème roept meteen een vakantiegevoel op. Maar wist je al dat veel zonnecrèmes ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor je huid en de oceaan? En dat er elk jaar maar liefst 25.000 ton zonnecrème in de oceaan terechtkomt?

De oceaan staat onder druk. Koralen, die 25% van het onderwaterleven op onze planeet herbergen, zouden tegen 2050 verdwenen kunnen zijn. Oorzaak? Klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. En in dat vervuilingsverhaal speelt zonnecrème een hoofdrol.

écran solaire sunscreen

Eerste probleem: schadelijke chemische ingrediënten

Zonnecrème laat een dunne, olieachtige laag achter op het wateroppervlak. Die veroorzaakt grote schade aan het milieu. ‘Verschillende ingrediënten die vaak in zonnecrèmes worden gebruikt, zoals oxybenzon en octinoxaat, zijn schadelijk voor het zeeleven. Die chemicaliën zijn dodelijk voor koralen en zorgen ervoor dat ze verkleuren. Ze kunnen ook hun DNA beschadigen, wat de groei verstoort. Tot slot is heel wat zeeleven afhankelijk van koralen – als ze beschadigd raken, heeft dat dus gevolgen voor alle biodiversiteit die ermee samenhangt’, legt Sarah Vanden Eede, onze oceaanexperte, uit.

Zonnecrème is ook slecht voor bepaalde soorten vissen, algen, zee-egels en schaaldieren.

Tweede probleem: microplastics

De meeste zonnecrèmes barsten van de microplastics. Ook dat is problematisch voor het zeeleven. ‘Plankton denkt bijvoorbeeld dat microplastics voedsel zijn. Microplastics hopen zich op in hun organisme, en naarmate je hoger in de voedselketen komt, tref je ook hogere concentraties aan in roofvissen’, zegt Sarah Vanden Eede. De vissen die op onze borden belanden, bevatten dus ook soms microplastics. Smakelijk …

Het goede nieuws? We hebben enkele eenvoudige tips waarmee je het zeeleven veel problemen kan besparen!

écran solaire sunscreen

Vijf tips voor een oceaanvriendelijke zomer

1. Kies een gecertificeerde, biologische zonnebrandcrème

Door biologische zonnebrandcrème te kiezen, vermijd je schadelijke ingrediënten. Wil je nog een stapje verder gaan? Koop dan zonnecrème met een label dat respect voor de oceaan garandeert. Let op: dat zonnecrème geschikt is voor baby’s, zegt niets over de kwaliteit van het product.

2. Vermijd schadelijke ingrediënten

Analyseer de ingrediëntenlijst van de crème die je wilt kopen. Zit er oxybenzon of octinoxaat in? Niet kopen!

3. Zeg nee tegen microplastics

Microplastics zijn moeilijk op te sporen. Gelukkig bestaat er een website voor! Met Beat the Microbead kan je zien of je product microplastics bevat.

4. Wacht minstens dertig minuten voor je in het water gaat

Geef de crème de tijd om in je huid te trekken. Zo voorkom je dat de zalf de oceaan en de ecosystemen die ze herbergt, vervuilt.

5. Bescherm jezelf

Klinkt misschien evident, maar je kan je ook tegen de zon beschermen met kledij, een hoed en een zonnebril. Tijdens de warmste uren van de dag mijd je de zon ook best!

Bonustip: praat erover! Zo zorg je dat meer mensen zich bewust worden van de kwalijke gevolgen van zonnecrème voor de oceaan. Samen maken we het verschil!


Wil je als eerste onze artikels lezen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief